Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
16. 4. 2014

Vánoční jedličky už jsou zpět v lese

Slunečné počasí přilákalo v sobotu do lesa u Soběšic (Brno) desítky rodin s dětmi. Přišly si zasadit své vánoční jedličky. Některé zůstaly i ozdobené přírodními vánočními ozdobami, jiné nesly jména svých pečovatelů. Smyslem této akce, která začíná v předvánočním čase, je vánoční stromky do lesa vracet, ne je z něj jen brát. Navíc lidé pomáhají do lesa vracet jedli bělokorou, která má na našem území stále mnohem menší zastoupení, než by mít měla. Děkujeme dobrovolnicím za výbornou organizaci akce a všem účastníkům za aktivní zapojení se do ochrany přírody!
Více informací naleznete zde.

Vánoční jedličky už jsou zpět v lese

Omezit globální oteplení pod 2 °C je stále možné.

Vědci už to vědí, politici však musí ihned přijmout opatření na snižování emisí.
Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) právě zveřejnil třetí část nové zprávy, která popisuje možnosti snižování emisí skleníkových plynů. Stále máme šanci omezit globální oteplení pod 2 stupně Celsia a vyhnout se katastrofickým dopadům, před kterými varoval IPCC před dvěma týdny. Musíme však přejít od fosilních zdrojů k nízkouhlíkovým technologiím a snížit globální emise skleníkových plynů o minimálně 40 až 70 % do roku 2050 a dlouhodobě na nulu.
Více informací naleznete zde.

Brno konečně třídí všechny plasty

Není to apríl, město Brno od 1. dubna letošního roku konečně umožnilo občanům třídit všechny typy plastů. Tak, jak je to v jiným městech již dávno běžné. Nově lze tedy odkládat do žlutých, tzv. „petkových“ kontejnerů krom obalů od nápojů (PET, hliníkové plechovky, nápojové kartony) také další plastové nádoby, sáčky, tašky, fólie, plastové kelímky, krabičky od potravin a další plastové výrobky, včetně polystyrenových. PVC a pěnový polystyren i nadále patří do sběrných dvorů. Minimalizace veškerého odpadu však stále zůstává nejlepším řešením.
Více informací naleznete zde.

Ekotip – oblečte si svetr, ušetříte 20 kWh denně

Uvažovali jste někdy o dopadu svého života na planetu Zemi? A o tom, jak souvisí s úsporou peněz, které vyděláváte? Jednoduchý příklad za všechny - snížením teploty na termostatu o 4 °C můžete průměrně ušetřit 20 kWh denně jen na vytápění. Konkrétní úspora samozřejmě závisí na celkové spotřebě, však si to pro svou domácnost zkuste spočítat. Složitější příklad - oblečte svetr svému domu - zrekonstruujte jej do pasivního standardu. Zateplit lze např. slaměnými balíky. Vaše výdaje za vytápění klesnou na minimum při zachování stejného, ne-li vyššího teplotního komfortu. Mnoho obyvatel si již v takových domech libuje teplem, k některým se můžete přijít i podívat.
Více informací naleznete zde.

Zahradní slavnost 1. května v Hostětíně

Květnová oslava přírodních zahrad pro všechny jejich obyvatele. Přijďte se podívat, jak přírodní zahrada vypadá, jaké jsou její typické prvky, dozvědět se, co všechno lze na zahradě zlepšit, debatovat s ostatními majitelkami a majiteli přírodních zahrad. Program pro dospělé i pro děti začíná ve 14 hodin. Těšte se na výrobu hmyzích domečků, ptačích budek, pomazánky z plevelů, cimbálovou muziku, dětskou naučnou stezku, výtvarné a řemeslné aktivity pro děti. Pro dvojice budou k dispozici i rozkvetlé stromy.
Více informací naleznete zde.

Zvou vás jiní

Ekologické dny Olomouc začínají již tuto sobotu 19. dubna! Přijeďte si poslechnout besedy s výjimečnými osobnostmi na současná společenská témata.

V sobotu 24. května se v Brně uskuteční seminář Levné a ekologické nakupování, úklid a odpady, na který vás zvou lektorky Petra Němcová a Radka Jarušková.

Červnové víkendové exkurze v oblasti Politaví a Ždánicka pořádá pro všechny přátele floristiky ČSOP Hořepník. Naučíte se teplomilné druhy panonské květeny jižní Moravy a navštívíte nádherná místa zvláště chráněných území.

Komerční sdělení

Vyšel nový Kapesní katalog volného času pro ty, kdo míří do přírody. Katalog si stahujte on-line.
Více informací naleznete zde.

Krajem žítkovských bohyní
25.4.2014 10:00 - 16:00, Žítková, Vycházka na Moravské Kopanice do obce Žítková, kde působily tajemné žítkovské bohyně, v doprovodu místní obyvatelky.
detail akce »
Naokolo Hostětína - 3. ročník jarního otevírání naučné stezky
26.4.2014 13:00 - 18:00, Hostětín, Třetí ročník tradiční jarní procházky naučnou stezkou Naokolo Hostětína, plná ptačího zpěvu, hudby, vůní a chutí. Doprovodí nás autor sochRosťa Pospíšil.
detail akce »
Jarní dovolená s příběhem krajem žítkovských bohyní
24.4.2014 - 27.4.2014, Hostětín, Výlet do obce Žítková, kde působily tajemné Žítkovské bohyně v doprovodu místní obyvatelky, bylinkový a řemeslný workshop, zoologická vycházka, návštěva ovčí farmy, koncert pod širým nebem, exkurze po hostětínských projektech a další aktivity.
detail akce »
Za hadem hospodáříčkem
27.4.2014 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk, Zoologická vycházka s RNDr. Mojmírem Vlašínem do Vlárského průsmyku. Dozvíte se různé zajímavosti o plazech žijících na území Bílých Karpat.
detail akce »
Zahradní slavnost
1.5.2014 14:00 - 17:00, Hostětín, Přírodní zahrada. Zahrada, kde se žije a hospodaří v souladu s přírodou. Místo pro rostliny, živočichy i člověka. Přijďte získat inspiraci, ponaučení i zábavu na naši zahradní slavnosti.
detail akce »
Automatická kresba a základy orientálního tance
7.5.2014 - 11.5.2014, Hostětín, Meditace, automatická (intuitivní) kresba, základy orientálního tance, muzikoterapie, procházky.
detail akce »
Užovka stromová a její přátelé
24.5.2014 09:00 - 14:00, okruh se startem i návratem ve Hnanicích, Zoologická exkurze vedená odborníkem RNDr. Mojmírem Vlašínem (ZO ČSOP Veronica) zaměřená na herpetologii s funkcí terapie pro ty, kteří se bojí hadů.
detail akce »
Konference Venkovská krajina 2014
23.5.2014 - 25.5.2014, Hostětín, 12. ročník konference Venkovská krajina. Jejím cílem je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí.
detail akce »
Víkendový pobyt pro rodiny s dětmi
6.6.2014 - 8.6.2014, Hostětín, Víkendový pobyt určený rodičům nebo prarodičům s dětmi ve věku 1-6 roků. Akci pořádá občanské sdružení Mama poď sa hrať.
detail akce »
Letní pobyt pro rodiny s dětmi
23.6.2014 - 27.6.2014, Hostětín, Rodinný zážitkový pobyt, na kterém se můžete seznámit se základy Montessori pedagogiky a užít si společný čas v neopakovatelné atmosféře. Akci pořádá občanské sdružení Mama poď sa hrať. Akci pořádá občanské sdružení Mama poď sa hrať.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13-17, út 9-17, st 9-13 a čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?