Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
7. 7. 2014

Skok do brněnské Svratky 2014, neděle 13. 7.

Skok do brněnské Svratky 2014, neděle 13. 7.
Přijďte se s námi vykoupat v brněnské Svratce a připojit se tím k Evropskému dni koupání v řekách! Nalaďte se na vlnu léta a zažijte řeku na vlastní kůži! Vhodné i pro malé děti s rodiči či jinými opatrovníky. Dobroty na piknik, retro plavky, lehátka, balóny a lodě vítány.
A proč se koupat v řekách? Cílem společného koupání v řekách je oslava řek, našeho života s nimi a poukázání na nutnost ochrany řek a jejich kvalitu vodu. Česká republika se zavázala naplnit do roku 2015 Rámcovou směrnici o vodě, tady zajištění dobrého ekologického a chemického stavu všech vod. Příští rok už tedy musíme mít všechny řeky čisté.
Více informací naleznete zde.

Skok do brněnské Svratky 2014, neděle 13. 7.

Regionální značku Tradice Bílých Karpat získalo již 60 držitelů

Dvacet jedna nových regionálních výrobků a služeb se může od června pyšnit certifikátem Tradice Bílých Karpat. Jejich paleta je nesmírně pestrá. Patří mezi ně například domácí kváskový chléb, pivo, jehněčí klobásky, sušené ovoce, víno, sýr a čaj s medem. Řemeslnou produkci zastupují např. svíčky ze včelího vosku a přírodní věnce, mezi držiteli naleznete i folklórní soubory a ovocnáře či poradce v oblasti přírodních zahrad. Jsme hrdí na to, že i ubytovací služby Centra Veronica získaly tento prestižní certifikát.
Více informací naleznete zde.

Hlasujte pro Hostětín v soutěži DestinaCZe 2014

Navštívili jste Hostětín, očarovala Vás krajina Bílých Karpat a cítili jste se v Centru Veronica Hostětín „jako doma“? 
Podpořte prosím Centrum Veronica Hostětín hlasováním v kategorii „CÍTIT SE JAKO DOMA“ v soutěži organizace Czech Tourism. Kromě toho, že nás podpoříte, můžete vyhrát i pobyt v hodnotě 10 tisíc korun. Jak jistě víte, ekopenzion a celé Centrum je sociálním podnikem naší neziskové organizace a jeho výnosy  podporují vzdělávací činnost v Hostětíně.
Více informací naleznete zde.

Naše loňské malé a velké úspěchy

Zahrada Centra Veronica Hostětín, byla v roce 2013 certifikovaná jako Ukázková přírodní zahrada. V této zahradě jsme odchytili samici užovky obojkové, která měřila 131 cm, což je nejvyšší naměřená hodnota u nás. Zrealizovali jsme spotřebitelskou kampaň Umění vybírat, zaměřenou na ekologické nakupování mladší cílové skupiny. Vznikly nové stránky www.umenivybirat.cz, stejnojmenný video­klip, originální výstava s tématem ekologického nakupování a stejnojmenná publikace. Vydali jsme přepracované vydání unikátní studie Co přinesly projekty v Hostětíně – 20 let na cestě k energetické nezávislosti. V internetové Ekomapě www.ekomapa.org je nyní přes 2 500 zázna­mů. V Brně funguje díky naší podpoře a iniciaci již pět skupin komunitou podporovaného zeměděl­ství.
Přečtěte si naši výroční zprávu za rok 2013. Děkujeme za Vaši přízeň a podporu.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Jsou škodlivé zahradní hadice z PVC?

Bohužel, naši zahrádkáři často netuší, že si svou vodu znehodnocují používáním nevhodných zahradních hadic. Hlavním materiál pro výrobu hadic prodávaných na tuzemském trhu je totiž PVC. O negativních dopadech PVC na lidské zdraví a životní prostředí bylo již napsáno mnoho. Spotřebitelé znalí problematiky se vyhýbají například klasickému PVC linu nebo dětským hračkám z tohoto materiálu. My doporučujeme především postupnou náhradu PVC hadice polyuretanovými, pryžovými nebo hadicemi z přírodního kaučuku. Na českém trhu je výběr bezftalátových produktů zatím omezený ale sehnat se dají.
Více informací naleznete zde.

Rozšířená pracovní doba ekologické poradny Veronica pro vaše letní osvěžení.

Po dobu prázdnin má Ekologická poradna Veronica v Brně od tohoto týdne otevřeno celé úterý, středa, čtvrtek (9-17). Jednak zůstává Vaše ekologická poradna a jednak jsme posílil prodej Hostětínského moštu pro Vaše letní osvěžení. Jako novinku představujeme praktické dvoulitrové balení jablečného moštu.

Hledáme dobrovolníky na letní tábory

Hledáme dobrovolníky na výpomoc s letními  tábory pro rodiče s dětmi pořádané v Centru Veronica Hostětín. Jedná se o funkci pomocných vedoucích. Požadujeme: zkušenosti, zájem o práci s dětmi, zodpovědnost, aktivní přístup, veselou mysl a plnoletost (případně dle domluvy s organizátory). Zájemci se hlaste u Katky Elefantové (roz. Fojtů) na e-mail katerina.fojtu@veronica.cz
Více informací naleznete zde.

Zachraňme studánky - výzva Nadace Veronica

Nachází se ve vašem okolí studánka, která si zaslouží více péče a chybí vám finance pro její obnovu či údržbu? Nadace Veronica vyhlašuje kampaň za obnovu studánek v Jihomoravském kraji. Nadace usiluje o zachování zanikajících přírodních zdrojů vody, zejména lesních studánek. Hledáme neziskové organizace, studentské a občanské iniciativy, školy všech stupňů a mimoškolní zařízení, fyzické osoby, které se o studánku již starají nebo by chtěly být „patronem“ zapomenuté studánky a chybí jim finanční prostředky k její obnově a údržbě.
Více informací naleznete zde.

Ekofilmáč 2014

Nadace Veronica vyhlašuje 4. ročník soutěže snímků o životním prostředí pro mladé tvůrce do 26 let. Zajímáte se o životní prostředí? Chcete upozornit na nějaké téma ve vašem okolí či ve světě? Zkuste natočit krátký film a přihlaste se do soutěže! Více informací najdete zde
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Konference Nadechnutí 2014
V jaké situaci se dnes nachází zelené hnutí? Jak dělat naši práci více s veřejností a lépe? Pojďte společně hledat odpovědi na otevřené programové konferenci zeleného hnutí s názvem Nadechnutí 2014. Akce proběhne ve dnech 19. – 21. 9 2014 u Brna.  Více informací a přihláška

 

Ze země mně postav dům aneb přírodní stavitelství a alternativní bydlení
Již 4. ročníku festiválku. Hlavní myšlenkou je setkání, sdílení, inspirace, podpora, radost. Vítány jsou vaše zkušenosti, vaše úsměvy, vaše děti, vaše výrobky na prodej, vaše knihy k tématu pro půjčení, vaše spoluúčast na organizaci, vaření, úklidu, programu. 25.-28.8.2014, Žítková, Bílé Karpaty. Více informací

Skok do brněnské Svratky 2014
13.7.2014 15:00 - 18:00, Brno, Přijďte se s námi vykoupat ve Svratce a připojit se tím k Evropskému dni koupání v řekách! Koupací místo je 500 m od Anthroposu po proudu řeky na pravém břehu, před lávkou ke koupališti. Nalaďte se na vlnu léta a zažijte řeku na vlastní kůži!
detail akce »
Letní ŠOK aneb Letní škola ochrany krajiny 2014
16.8.2014 - 22.8.2014, Hostětín,
detail akce »
Letní dovolená s příběhem krajem žítkovských bohyní
22.8.2014 - 26.8.2014, Hostětín, Výlet do obce Žítková, kde působily tajemné bohyně v doprovodu místní obyvatelky, bylinkový a řemeslný workshop, zoologická vycházka, návštěva ovčí farmy, exkurze po hostětínských projektech a další aktivity na vás čekají během dovolené v Hostětíně.
detail akce »
Letní škola zeleného podnikání a biozemědělství
31.8.2014 - 5.9.2014, Hostětín,
detail akce »
Jablečná slavnost 2014
28.9.2014 11:00 - 19:00, Hostětín, Nenechte si ujít již 13. ročník tradiční oslavy jablek, řemesel, místních výrobků a kultury.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13-17, út 9-17, st 9-13 a čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?