Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
30. 10. 2014

Dny pasivních domů 2014

Pasivní domy můžete navštívit 7. až 9. listopadu nejen v České republice. Dny pasivních domů jsou mezinárodní akcí, kterou před jedenácti lety odstartoval Passivhaus Institut z německého Darmstadtu. Dnes jsou do ní zapojeny stovky pasivních domů po celém světě od Nového Zélandu až po severní Ameriku. Základní filozofie akce zůstává ve všech zemích stejná – vysvětlit desetitisícům zvědavých návštěvníků fungování pasivních domů na základě konkrétních zkušeností a neformálním způsobem jim ukázat, jak se v energeticky úsporných domech vlastně žije. Podívat se můžete mimo jiné na pasivní dům v Hostětíně, kde máte navíc možnost zároveň si  prohlédnout i další ekologické projekty.
Více informací naleznete zde.

Dny pasivních domů 2014

Exkurze na kozí ekofarmu a bio-vinařství

Pojeďte s námi v sobotu 8. listopadu z Brna na exkurzi za místními producenty biopotravin. Navštívíme kozí farmu Ekokoza v Lesním Jakubově a ekologické hospodářství rodiny Abrlovy v Pavlově. Prohlédneme si chov koz, projdeme se vinicemi, zavítáme do výrobny vína a bylinkárny. Během setkání s biozemědělci bude příležitost k nákupu lokálních potravin. Kromě odborného výkladu nás čeká i ochutnávka místních produktů. Místenky do autobusu jsou k zakoupení v Ekologické poradně Veronica v Brně za 50 Kč.
Více informací naleznete zde.

Centrum Veronica Hostětín je Destinací roku 2014

Centrum Veronica se stalo vítězem soutěže DestinaCZe roku 2014 v kategorii Cítit se jako doma, s počtem 8404 hlasů. Pokud jste u nás ještě nebyli, přijďte si to také zažít... Těšíme se na vás - a ať se u nás i nadále cítíte jako doma.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Co se starými železničními pražci?

Máte na zahradě staré železniční pražce? Nevíte co s nimi? A proč vlastně situaci řešit? Vyřazené železniční pražce jsou kvůli chemickým látkám použitým při své impregnaci a následnému provozu považovány za nebezpečný odpad a podle toho je nutno s nimi nakládat. Správnou likvidací chráníte nejen životní prostředí, ale i své zdraví.
Více informací naleznete zde.

Zlínská CO2 liga zahajuje 5. ročník

Žáci 2. stupně ZŠ a SŠ ve Zlínském kraji se mohou těšit na 5. ročník oblíbené klimatické soutěže. Soutěž zprostředkovává žákům, studentům i veřejnosti informace o globální změně klimatu a o změnách, které můžeme očekávat v České republice.
Poutavou a neotřelou formou, prostřednictvím soutěžních úkolů a díky „učení prožitkem“ si soutěžící vyzkouší a dozví se, že naši krajinu i společnost čekají vlivem měnícího se klimatu změny, jaké asi budou a jak se na ně mohou připravit.
Více informací naleznete zde.

Kampaň na podporu místních výrobků

Od 1. listopadu budou na facebooku Tradice Bílých Karpat představováni místní výrobci, prodejny regionálních výrobků, zajímavé prodejní systémy (např. bedýnkování či komunitou podporované zemědělství), regionální značky, přínosy místní ekonomiky a spousta jiných zajímavých informací.
Součástí kampaně bude i soutěž.
Více informací naleznete zde.

Klimatická změna: od vědeckých poznatků k politickému řešení - panelová diskuze - Praha

Ve středu 5.11.2014 se v budově Senátu Parlamentu České republiky uskuteční panelová diskuze "Klimatická změna: od vědeckých poznatků k politickému řešení". Mluvit budou: Petr Drulák (1. náměstek ministra zahraničních věcí), Aleš Kendík (náměstek ministra zemědělství), Vojtěch Kotecký (analytik Glopolis, členská organizace Klimatické koalice), Bedřich Moldan (ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK), Vladimír Špidla (ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády, Úřad vlády), Pavel Zámyslický (ředitel Odboru energetiky a změny klimatu, MŽP).
Více informací naleznete zde.

Veletrh pasivních domů v Brně

Jste fanoušky pasivních domů? Zajímají vás možnosti energeticky úsporného stavění a dotace? Jste odborníci, kteří se chtějí o pasivních domech dozvědět více? Potřebujete si vybrat firmu, která vám postaví pasivní dům? Pak navštivte doprovodný program konference Pasivní domy 2014! Veletrh se koná již tento pátek (31.října od 9 do 18) a sobotu (1. listopadu od 9 do 16) v Kongresovém centru Brno, Výstaviště 1.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní:

Cyklus přednášek Klubu přírodovědeckého v Brně

Klub přírodovědecký v Brně pořádá od listopadu 2014 do března 2015 přednáškový a besední cyklus. Do konce roku se můžete přijít podívat na přednášky "Jedlé rostliny na podzim - s ochutnávkou" (13.11. přednáší Mgr. Ivana Paukertová) a "Za endemity na západ USA" (28.11. první část, 12.12. druhá část, přednáší Ing. Miroslav Čapek). Po Novém roce roce se můžete těšit například na přednášku o Šumavě, brněnských studánkách, nebo chráněných územích Indonésie. Přednášky se konají v přednáškové místnosti objektu MZM, Hudcova 76, vždy v 17 hodin.
Případné dotazy směřujte na RNDr. Olgu Lepšovou-Skácelovou olga.skacel@volny.cz

Zašlá sláva průmyslového Brna - vycházka s Rezekvítkem

Spolu se zasvěceným architektem projdeme areálem průmyslových podniků Mosilana a Vlněna a popovídáme si o dědictví a možnostech využití podobných míst u nás i v zahraničí. Jejich obrovský potenciál zůstává často nevyužit, na druhou stranu se i v současném, mnohdy neutěšeném stavu ukazují být překvapivě inspirativní. Kdy: Út - 11.listopadu v 16 hodin.
Více informací naleznete zde.

Den otevřených dveří v pasivním domě a prohlídka hostětínských ekologických projektů
7.11.2014 09:00 - 18:00, Hostětín. Lektorovaná prohlídka pasivního domu Centra Veronica a hostětínských ekologických projektů začíná v 15:00 hodin. Na Vaši návštěvu v Centru Veronica se těšíme kdykoliv v průběhu dne.
8.11.2014 10:00 - 16:00, Hostětín. Centrum Veronica je první veřejnou budovou v ČR, která byla postavena v pasivním standardu. Zájemci o použité stavební materiály a technologie si mohou budovu prohlédnout v rámci Dnů pasivních domů.
Exkurze Kozí farma a bio-vinařství
8.11.2014 08:00 - 16:30, Jižní Morava. Návštěva kozí farmy Ekokoza v Lesním Jakubově a ekologického hospodářství rodiny Abrlovy v Pavlově.
detail akce »
Prodej živých vánočních jedliček v květináči
24.11.2014 - 23.12.2014, Brno. V předvánočním čase namísto řezaného stromku prodáváme jedličky v květináči, které pak na jaře společně zasadíme do lesa. Akce je součástí iniciativy na podporu původní české dřeviny – jedle bělokoré.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz

Ekologická poradna v Brně otevřena: pondělí až čtvrtek 9-17

Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?