Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
30. 1. 2015

Od ledna musí obce povinně sbírat bioodpad a kovy

Všechny obce musí zajistit svoz bioodpadu a odděleně sbírat kovy. Takto se dají shrnout novinky aktuální vyhlášky Ministerstva životního prostředí, která začala od Nového roku platit. To je nepochybně dobrá zpráva pro všechny, kterým záleží na našem společném prostředí. Vždyť bioodpad tvoří podle některých odhadů až polovinu hmotnosti veškerého komunálního odpadu a kovy zase odhadem 10-30 kilogramů na osobu a rok. Teď už bude záležet na jednotlivých obcích, jak se k vyhlášce postaví, jestli ji pojmou jako příležitost pro významné zlepšení nebo jen povinnost, jelikož, jak je známo, čert je vždy schován v detailu.
Více informací naleznete zde.

Obrázek žížal, Obrázek kompostéru, kreslil R. Pospíšil

Vyšla nová brožura o vermikompostování - Pozvěte žížaly domů!

Vermikompostování je metoda, při které dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Malý žížalový kompostér je velice chytrá věc, která nám pomůže při domácím odpadovém hospodářství. Používání žížal místo pouhého skladování organického odpadu na kompostové hromadě zaručuje rychlejší získání tmavého, na živiny bohatého hnojiva a to přímo u vás doma, ve škole nebo v kanceláři. Jak začít a spoustu dalších užitečných tipů naleznete v naší nové brožuře.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Máme se bát večer svítit LED světlem?

Diodové osvětlení může mít velký obsah modré složky světla, které je vhodné pro denní svícení, ale je známo, že organismu po setmění neprospívá. Znamená to ale, že se máme večer vzdát úsporného LED osvětlení? Rozhodně ne. Zcela jednoduše lze přidat žlutou nálepku/stínidlo, která modré světlo odfiltruje. Můžeme také koupit LEDku s žádoucí barvou světla podle toho, zda se jedná o osvětlení pracovního stolu či nočního stolku, nebo pořídit diodovku s možností změny odstínu a intenzity.
Více informací naleznete zde.

Vstupenky na benefiční divadlo jsou stále v prodeji!

Nepromarněte šani účastnit se premiéry a zároveň i derniéry nové, světové a osvětové hry divadelního souboru Verdis, Ekologického institutu Veronica a Klubu přátel Veronica: "Vrtule aneb cesta do Banátu a zase zpátky". Neopakovatelné představení se koná v divadle Husa na provázku v Brně, 21. února 2015. V ceně vstupenky je zahrnut také raut, dobré víno, vystoupení cimbálové muziky Veronica a další atraktivní program.
Více informací naleznete zde.

Změna klimatu – hrozba nebo příležitost?

Ve svém novém projektu Veronica využívá koncept resilience – sebevědomého přístupu obcí i jednotlivců k výzvě, kterou představuje změna klimatu. Veřejnost, školáci, studenti, odborníci a starostové  se budou dovídat a diskutovat o tom, jak se vypořádat s vlnami veder, se suchem a s extrémními projevy počasí či problémy s dodávkou energie, a to způsobem, který zároveň přispěje k ochraně klimatu.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Přírodní stavby od A do Z - Brno
Přijďte se podívat na konferenci o přírodním stavitelství v ucelené formě, se spoustou lektorů, zajímavých informací a zkušeností. 6.-8.2.2015, Kaprálův mlýn - Ochoz u Brna.

Konference stavby z přírodních materiálů - Praha
Občanské sdružení Baobaby o.s.. srdečně zve všechny příznivce přírodního stavitelství na druhý ročník "Konference stavby z přírodních materiálů", která se koná v příjemných prostorách klubu Impact Hub v Praze od pátku 27. 2. do neděle 1. 3. 2015.

Cyklus přednášek Klubu přírodovědeckého v Brně

V únoru jsou pro Vás připraveny přednášky na témata: Plavaly rybičky po Moravě, aneb co můžeme spatřit v našich tocích (12.2.2015, přednáší Ing. Václav Prášek, PhD.) a Indonésie - chráněná území (26.2.2015, přednáší Prof. Ing. Jiří Klimeš, CSc). Přednášky se konají v přednáškové místnosti objektu MZM, Hudcova 76, vždy v 17 hodin. Případné dotazy směřujte na RNDr. Olgu Lepšovou-Skácelovou olga.skacel@volny.cz

Cyklus přednášek brněnské pobočky České vědecké společnosti pro mykologii
Navštívit můžete přednášku "Voskovky – klenoty našich luk" (3. února, přednáší Ing. Helena Deckerová), či přednášku "Naše muchomůrky" (17.2.2015, přednáší dr. Vladimír Antonín , CSc). Přednášky se konají vždy v úterý v 17 hodin v přednáškovém sále v 1. patře Dietrichsteinského paláce Moravského zemského muzea, Zelný trh 8, Brno.

Montessori pobyt pro maminky a děti do tří let
2.2.2015 - 6.2.2015, Hostětín. Pětidenní pobyt "Máma pojď se hrát" pro maminky, případně budoucí maminky a děti ve věku do tří let.
detail akce »
Kreslení pravou hemisférou – tužka
7.2.2015 - 8.2.2015, Hostětín. Seznámení se zákonitostmi fungování mozkových hemisfér a rovnováhy pravé a levé hemisféry. Naučíte se při kreslení využívat více pravou hemisféru a jak rozvíjet správné vnímání a pozorování kreslených předmětů.
detail akce »
Benefiční divadlo 2015: Vrtule aneb cesta do Banátu a zase zpátky (cestopisný trajler částečně v jazyce banátských Čechů)
21.2.2015 18:30 - 23:45, Brno. Zbrusu nová divadelní hra Ekologického institutu Veronica, od autorů Mojmíra Vlašína a Pavla Klvače o životě banátských Čechů a střetech tračního a moderního.
detail akce »
kurz Respektovat a být respektován
23.2.2015 - 27.2.2015, Hostětín. Kurz výchovných a motivačních postupů a komunikačních dovedností. Kurz manželů Kopřivových je určen všem, kteří ve svém životě chtějí jít cestou porozumění, úcty a respektu k sobě samému a svému okolí.
detail akce »
Montessori pobyt "tati pojď si hrát"
13.3.2015 - 15.3.2015, Hostětín. Pobyt pro tatínky a děti ve věku do 6 let s prvky Montessori.
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
11.4.2015 10:00 - 12:00, Brno. Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese za Soběšicemi. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby.
detail akce »
Principy řezu a množení ovocných stromů
11.4.2015 - 12.4.2015, Hostětín. Kurz kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po - čt 9-17 h  pá 9-13 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?