Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
2. 4. 2015

Šedesát minut tmy spojilo svět

Na stále nebezpečnější změnu klimatu upozornilo hodinovým zhasnutím více než 7000 měst ve 172 zemích světa a miliony jednotlivců po celém světě. Ekologický institut Veronica spolupracoval na tom, aby se přidaly i desítky českých obcí, památek, firem a více jak tisícovka jednotlivců u nás. V Brně jsme veřejnost pozvali na tvz. světelný cirkus - komentovanou procházku se sledováním světla a tmy, vč. zhasínání brněnských dominant. Hodina Země je symbolem a zhasínání signánem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu. Heslem letošní kampaně v ČR bylo „Zhasínáme fosilní energetiku“. Diskutované rozšíření těžby uhlí v severních Čechách totiž přímo rozporuje české klimatické závazky i doporučení vědců.
Více informací naleznete zde.

Šedesát minut tmy spojilo svět

Nezapomeňte vzít jedličky do lesa

Slavnostní výsadba vánočních jedliček v květináčích letos proběhne v sobotu 11. dubna od 10 do 12 hodin u Brna, v lese za Soběšicemi. Ze zastávky Lesní školka povedou šipky, a tak se nikdo neztratí. Na stromečky bude čekat místo pro zasazení i potřebné vybavení a na jejich opatrovníky pak drobné občerstvení.
Zaujalo Vás sázení a prodej živých vánočních stromků? Chtěli byste podobnou akci také zorganizovat? Nabízíme manuál a individuální poradenství.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Čím nahradit rašelinu pro pěstování rostlin?

Rašelina se získává těžbou ze staletí starých rašelinišť, která jsou důležitým a citlivým ekosystémem, předně tedy doporučujeme žádnou rašelinu nepoužívat. Namísto rašeliny můžete využít svůj vlastní kompost. V zahradnických obchodech lze zakoupit i různé přírodě příznivější náhražky rašeliny - místo rašeliny je základem takového substrátu tzv. toresa. Jedná se o speciálně připravenou dřevní vlákninu ze smrkového dřeva, která nepoutá dusík, smíchanou s křemenitým pískem a lávovým granulátem.
Více informací naleznete zde.

Máte už svého zemědělce? Sezóna KPZ začíná

Systém komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) vychází z vůle spotřebitelů podpořit konkrétního zemědělce v jeho práci. Sedlák i spotřebitel společně sdílí rizika i výnosy hospodaření. Každý týden či čtrnáct dní si lidé vyzvedávají svůj podíl z odběrných míst ve městě. Během roku mohou svého zemědělce navštěvovat a nahlédnout více do toho, jak se potraviny pěstují a vyrábějí. Jednotlivé skupiny přijímají nové členy zpravidla před začátkem sezóny a právě teď je tedy vhodná doba se přidat.

Zaujala Vás myšlenka pravidelného odběru ovoce, zeleniny a dalších produktů od drobných rodinných hospodářů?  Pokud se chcete přidat k některé již existující skupině, můžete si ji vyhledat v naší ekomapě. Podrobné  informace o KPZ fungujících v Brně najdete na našem webu.

Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

První číslo roku 2015 se vrací k loňskému tématu ovocnářství dalšími články, mj. o škůdcích a chorobách ovocných dřevin a jak na ně bez syntetických pesticidů. Pokračujeme v cyklu Vcházení do obrazů a připomeneme si život a práci Josefa Vavrouška a blížící se termín nominací na cenu po něm pojmenovanou.
Více informací naleznete zde.

Letní tábor pro rodiče s dětmi

Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace v Centru Veronica Hostětín. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.

Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Přijeďte na slavnostní vyhlášení Ropáka
Děti Země zvou na slavnostní vyhlášení výsledků anket Ropák 2014, které proběhne v pátek 24. dubna 2015 od 18 hodin na Skleněné louce v Brně s folkovou zpěvačkou Beatou Bocek. Vstupenky za 100 Kč jsou v prodeji od 7.4. např. v Ekologické poradně Veronica.


Konkurz na ředitele Nadace Veronica

Nadace Veronica hledá ředitele s potenciálem pro podíl na řízení dalších subjektů rodiny Veronica. Životopis a motivační dopis s referencí zasílejte do 10.4.2015 na e-mail nadace@veronica.cz

Sázení vánočních jedliček
11.4.2015 10:00 - 12:00, Brno. Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese za Soběšicemi. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby.
detail akce »
Za hadem hospodáříčkem
8.5.2015 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk. Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček. Při zoologické vycházce vedené RNDr. Mojmírem Vlašínem se dozvíte zajímavosti o plazech žijících na území Bílých Karpat.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní
9.5.2015 10:00 - 17:00, Žítková. Vycházka na Moravaské Kopanice do obce Žítková, kde žily a působily tajemné Žítkovské bohyně. Zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Stavíme ze slámy
15.5.2015 - 17.5.2015, Věžná na Moravě (u Pernštejna). Workshop ekologického stavění - prakticky si vyzkoušíte izolaci stěn a střechy slaměnými balíky. Přednášky na téma "Konstrukční systémy se slaměnými balíky v příkladech" a "Zkušenosti ze slaměných staveb". Lektoruje Daniel Grmela.
detail akce »
Potravinová soběstačnost
5.6.2015 - 7.6.2015, Hostětín.
detail akce »
Montessori pobyt pro rodiny a děti do tří let
8.6.2015 - 12.6.2015, Hostětín, Pětidenní pobyt pro rodiče nebo prarodiče a děti do tří let. Tento pobyt v Centru Veronica Hostětín pořádá Erika Župová z občanského sdružení „Mama poď sa hrať“.
detail akce »
Hliněné omítky z místní hlíny
3.7.2015 - 5.7.2015, Věžná na Moravě (u Pernštejna), Workshop ekologického stavění - míchání omítek z místní hlíny, příprava jílového špricu, hrubé a hydrofobizované hliněné omítky. Přednášky Vlastnostmi slámy jako stavebního materiálu, Užití nepálené hlíny ve stavebnictví a Navrhování slaměných domů.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po až čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?