Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
12. 5. 2015

Omlouváme se, z technických důvodů Vám tyto RozVerky posíláme opožděně. Většina informací však zůstává aktuální.
Děkujeme za pochopení.

Přihlaste „svůj“ Brněnský strom roku 2015

Vyhlašujeme již 15. ročník ankety o nejoblíbenější strom Brna. Navrhněte strom, který je pro Vás důležitý. Teď je ten pravý čas vyfotit stromy v plné kráse. Své náměty mohou zaslat jednotlivci i sdružení, školy nebo firmy, a to do 15. června. Poté porota vybere finalisty a o vítězi rozhodne veřejnost hlasováním.
Více informací naleznete zde.

Přihlaste „svůj“ Brněnský strom roku 2015

Beseda: Šetrně s vodou v domácnosti

Efektivnější hospodaření s vodou je jednou z nejdůležitějších výzev probíhající klimatické změny. Přijďte na besedu z cyklu "Inspirace k soběstačnosti a ochraně klimatu" na téma šetrné hospodaření s vodou v bytech a domech. Odborníci z brněnské firmy ASIO s vámi budou sdílet praktické zkušenosti a tipy na nové technologie pro využívání dešťové vody, recyklaci šedé vody, úspory i domácí čištění. Beseda se koná tento čtvrtek 14. května od 18.00 do 20.00 hodin v knihovně Domu ochránců přírody na Panské 9 v Brně.
Více informací naleznete zde.

Potravinová soběstačnost

Workshop pro ty, kdo chtějí dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti v jídle, snížit svou závislost na průmyslově zpracované stravě a pojistit se proti dopadům ekonomické krize. Naučíte se, jak vypěstovat kalorické potraviny, jak z nich připravit pokrm, jak rozmnožit a vyselektovat kvalitní osivo a jak založit domácí semennou banku. Workshop se koná od pátku 5. 6. do neděle 7. 6. 2015, v Centru Veronica Hostětín.
Více informací naleznete zde.

Hledáme specialistu/specialistku pro PR a marketing

Ekologický institut Veronica, Nadace Veronica a Moštárna Hostětín vyhlašují výběrové řízení na pozici SPECIALISTA/SPECIALISTKA pro PR a MARKETING k zajištění regionální i celostátní propagace. Nabízíme samostatnou kreativní práci ve skupině zavedených organizací, které spojuje společné poslání, plný či zkrácený pracovní úvazek dle domluvy, nástupní plat na úrovni dobrého standardu v neziskovém sektoru s perspektivou růstu, příjemné pracovní prostředí a 5 týdnů dovolené. Náplní práce bude tvorba společné propagace a propagačního plánu jednotlivých organizací, komunikace s médii, medializace výstupů projektů a nabízených produktů, aktualizace webu, FB, zpravodaje, vyhodnocování jednotlivých nástrojů propagace nebo vyhledávání propagačních příležitostí. Přihlášky (životopis, motivační dopis a reference s ukázkami práce) zasílejte do 27. května 2015 s označením „Konkurz“ na e-mail: konkurz@veronica.cz Vybrané uchazeče pozveme na přelomu května a června k osobnímu pohovoru.
Více informací naleznete zde.

Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?

Ekologický institut Veronica spolu s partnery projektu Resilience a adaptace na klimatickou změnu v regionálních strategiích pořádá sérii seminářů Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost? Proběhnou v květnu a červnu ve všech krajích a jsou určeny pro místní akční skupiny. Seminář napomůže odpovědět na tyto otázky: Jak využít místní zdroje v situaci měnícího se klimatu? Jak snížit škody pomocí dobrého plánování a znalosti místních podmínek? Jak projednat návrhy s místními a jak je promítnout do regionálních strategií? A jak to vše financovat z nových operačních programů? Celý projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.
Více informací naleznete zde.

Řeky Otakara Štěrby

Dobrodružný ekologický cestopis Otakara Štěrby nabízí poutavé putování po řekách kolem světa se spoustou jedinečných fotografií, z pohledu ekologa a člověka, který při svých cestách sleduje dramatický vývoj životního prostředí během svého života. Tyto plavby, dlouhé desítky tisíc kilometrů, inspirují k neobvyklému zamyšlení nad problémy životního prostředí, světovou politikou, i nad krásami a bolestmi přírody. Dobrodružnou stránku knihy pak zaručují cestovatelské pojmy, jako jsou Severozápadní pasáž, Beringova úžina, jihoamerické pralesy, Černobyl, rozpad Sovětského svazu, Mackenzie, Yukon, Léna, Mississippi či Amazonka, Eskymo Welzl a mnoho dalších.
Více informací naleznete zde.

Novinky v e-obchodě Ekologického institutu Veronica

Navštivte náš e-obchod a vyberte si z široké palety knižních titulů s tematikou ochrany přírody nebo přijďte přímo do kamenného obchodu v Ekologické poradně Veronica na Panské 9 v Brně. Máme pro Vás řadu novinek pro dospělé, ale i pro děti, například knihu Psychologie vztahu k přírodě a životnímu prostředí, autora Jana Krajhanzla, která vás provede rozmanitostí vztahu lidí k přírodě a životnímu prostředí. Motýli a housenky v přírodní zahradě je další z řady atlasů do kapsy edičního centra Lipka představuje nejen motýly, ale i jejich housenky. Najdete v něm také inspiraci, jak je nalákat do své zahrady. Kniha Seznamujeme se s léčivými rostlinami je především návodem pro ty, kdo se chtějí vyznat v běžně užívaných léčivých rostlinách, chtějí se je naučit pěstovat, ošetřovat, používat v kuchyni, v kosmetice, k výrobě tinktur, olejíčků, mastí a čajů. Součástí publikace je jednoduchý klíč k určování pěstovaných léčivek, stolní hra a spousta jiných aktivit včetně návodu k rozboru čajů.
Více informací naleznete zde.

Omluva za uvedený odkaz Klimatické koalice

V minulých RozVerkách jsme omylem uvedli nepřesný odkaz na stanovisko Klimatické koalice k problematice územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí. Omlouváme se a přikládáme odkaz na celý text prohlášení.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Kurz přírodovědecký v Brně zve na jarní exkurze.
V sobotu 16. května se můžete připojit k exkurzi STUDÁNKY V BOSONOHÁCH A VRT V NOVÉM LÍSKOVCI. Délka trasy je 6 km. Vedou Rudolf Pecháček ze studánkové poradny v Domě ochránců přírody na Panské 9 v Brně a RNDr. Olga Lepšová-Skácelová, Ph.D. (přírodovědecká fakulta JČU, kontakt: olga.skacel@volny.cz). Sraz je v 9.00 na konečné autobusu MHD č. 69 v Bosonohách.
V sobotu 30. května se pak můžete účastnit exkurze NEZNÁMÉ MORAVSKÉ KARPATY ANEB BOTANICKÉ A JINÉ KLENOTY SEVERU MODRÝCH HOR. Sraz je v 6.20 hod v hale hlavního nádraží Brno. Odjezd vlakem v 6.30 hod (směr Břeclav - Olomouc). Délka trasy je asi 16 km. Vede: ing. Igor Kyselka, Ústav územního rozvoje Brno, tel.737 121 205, kyselka@uur.cz
Akademie soběstačnosti
Inspirujte se záznamy tématických večerů i specializovaných přednášek ze všemožných oblastí soběstačného a trvale udržitelného způsobu života - ekologického bydlení a dopravy, produkce potravin, získávání energie, vzdělávání...

ŠETRNĚ S VODOU V DOMÁCNOSTI
14.5.2015 18:00 - 20:00, Brno. Beseda z cyklu "Inspirace k soběstačnosti a ochraně klimatu" na téma šetrné hospodaření s vodou v bytech a domech - praktické zkušenosti a technické tipy na využívání dešťové vody, recyklaci šedé vody, úspory i domácí čištění.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní
16.5.2015 10:00 - 17:00, Žítková. Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Přírodní zahrady - přednáška, exkurse, výstava obrazů
16.5.2015 14:00 - 18:00, Blansko, Brno. Přednáška Mojmíra Vlašína o Přírodních zahradách v prostorách Galerie města Blanska, při probíhající výstavě obrazů "Zahrady", spojená s prohlídkou dvou ukázkových zahrad v Ořešíně.
detail akce »
Exkurze přírodními zahradami Valtice a Tulln
23.5.2015 08:00 - 19:00, Valtice (ČR), Tulln (Rakousko). Návštěva přírodních zahrad s průvodcem - bylinkové zahrady Tiree Chmelar ve Valticích a expozice přírodních zahrad v Tullnu (Rakousko) - autobusová exkurze.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
22.5.2015 - 24.5.2015, Hostětín. 13. ročník konference Venkovská krajina. Jejím cílem je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí.
detail akce »
Potravinová soběstačnost
5.6.2015 - 7.6.2015, Hostětín. Kurz pro ty, kdo chtějí dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti v jídle a snížit svou závislost na průmyslově zpracované stravě. Naučíte se, jak vypěstovat kalorické potraviny, jak z nich připravit pokrm, jak rozmnožit a vyselektovat kvalitní osivo.
detail akce »
Automatická kresba, muzikoterapie, meditace, relaxační techniky
3.7.2015 - 6.7.2015, Hostětín. Meditace, automatická (intuitivní) kresba, základy orientálního tance, muzikoterapie, procházky. V Centru Veronica Hostětín pořádá Lenka Singerová.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní
11.7.2015 10:00 - 17:00, Žítková. Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po až čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?