Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
5. 6. 2015

Setkání Klubu přátel přírodních zahradníků

Přijďte spolu s námi na slavnostní otevření Naučné bylinkové zahrady v Ráječku, 30 km severně od Brna. Akce se koná 13.6.2015 u Staré školy v Ráječku od 9.30 hod. Na setkání bude přednášet zakladatelka zahrad bez hranic, paní Bochničková o léčivých a medonosných bylinkách. Můžete se těšit také na poradenský stánek ZO ČSOP Veronica s prodejem zahradnických publikací. Čeká na vás také bohatý program, o který se postará dechová hudba z Blanska, MŠ a ZŠ Ráječko a další. Občerstvení bude zajištěno a vstup na akci je zdarma.
Více informací naleznete zde.

Setkání Klubu přátel přírodních zahradníků

Ekoporadna: Existuje ekologická náhrada herbicidů s glyfosátem?

O toxicitě glyfosátu se vedou dohady několik desítek let, zvláště proto, že se používá v obrovských množstvích (v České republice je to téměř 20 % z celkového množství použitých herbicidů). Existuje tedy chemická náhrada glyfosátu, nebo se musíme spolehnout na vlastní síly? Pro použití malospotřebiteli je u nás povoleno celkem 8 účinných látek, z nichž každá má své ale..
Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj a Lipka vyhlašují soutěž diplomových prací

Letos se koná již 13. ročník mezioborové soutěže diplomových prací se vztahem k životnímu prostředí a ekologii v Jihomoravském kraji. Absolventi bakalářského a magisterského stupně, kteří obhájili na podzim 2014 a na jaře 2015, mohou vyhrát až 10.000 Kč. Každý účastník získá publikaci ve sborníku s ISBN.
Více informací naleznete zde.

Prozkoumejte rybníky s novým číslem časopisu Veronica

Druhé letošní číslo se zabývá hlavně rybníky, životem v nich a okolo nich, ale také krajinami zaplavenými přehradami (Lipno, obec Chudobín na dně Vírské přehrady), anebo na zaplavení zbytečně čekajícími (slovenská obec Slatinka). Co se nevešlo sem (např. Gabčíkovo), otiskneme někdy příště. A po úspěchu dvou ovocnářských čísel otvíráme novou rubriku na toto téma.
Více informací naleznete zde.

Nahlédněte do Veroničího E-obchodu:

Nově vám v elektronické obchodu nabízíme několik titulů, které jsme vydali, ale doposud jsme je samostatně neprodávali. Těšit se můžete na již 6. přepracované vydání Desatera domácí ekologie, ve kterém naleznete osobní vyzkoušená doporučení a náměty na témata energie, voda, nakupování, ovzduší, odpady, doprava, zahrada, potrava a zdraví, příroda, globalizace a lokalizace. Další zajímavou novinkou je publikace renomovaného autora Jana Hollana Co s okny? s podtitulem Upravená stará okna lepší než nová. Najdete v ní odpovědi na otázky jak okna fungují, jak mohou fungovat lépe, poradí s utěsněním oken, lepším zasklením a střešními okny. Titul Umění vybírat nám napoví, jak lépe a ekologicky nakupovat věci každodenní potřeby, ale i elektroniku nebo nábytek.
Více informací naleznete zde.

Poslední volné místo na táboře pro rodiče s dětmi v Hostětíně!

Uvolnilo se nám místo pro jednu rodinu na táboře
pro rodiče s dětmi v termínu 3. - 7. srpna 2015 v Centru Veronica
Hostětín. Zájemci neváhejte a hlaste se na e-mail
katerina.elefantova@veronica.cz
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní:

Klimatábor na hraně uhelného dolu
Fandíte obnovitelným zdrojům energie a máte plné zuby toho, že se v 21. století u nás stále ještě ničí krajina kvůli uhlí? Hnutí DUHA zve na tábor na hraně uhelného dolu, který vám ukáže jak se zapojit do zápasu o čistou energetiku. Přijeďte podpořit Horní Jiřetín ohrožený vystěhováním. Akce proběhne 10.-19.7.2015 v Horním Jiřetíně.
Klub přírodovědecký zve na exkurze
Přijďte se v sobotu 13. června podívat na evropsky významnou lokalitu Úvalského rybníka a mokřadu. Navštívíte tůně nad Úvalským rybníkem a poté samotný rybník. Odjezd z Brna hl. n. v 11.00 do Podivína, návrat 19.57. Exkurzi povede RNDr. Olga Lepšová-Skácelová Ph.D.
V sobotu 27. června se pak bude konat exkurze S veterinářem do zoo. Sraz je v 9.30 před bočním vchodem do zoo Brno. Vstupné 100 Kč, zlevněné 70 Kč. Exkurzi povede MVDr. Vojtěch Mrlík CSc.
Pro více informací kontaktujte Mgr. Jana Sedláčka (jsedlacek@mzm) a RNDr. Olgu Lepšovou-Skácelovou, Ph.D. (olga.skacel@volny.cz).

Potravinová soběstačnost a potravinové zahrady - workshop
5.6.2015 - 7.6.2015, Hostětín. Kurz pro ty, kdo chtějí dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti v jídle a snížit svou závislost na průmyslově zpracované stravě. Naučíte se, jak vypěstovat kalorické potraviny, jak z nich připravit pokrm, jak rozmnožit a vyselektovat kvalitní osivo.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
10.6.2015 08:30 - 15:00, Dům Českého Švýcarska, Krásná Lípa (Ústecký kraj). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
11.6.2015 08:30 - 15:00, Pedagogická fakulta, Brandýs nad Labem (Středočeský kraj). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
17.6.2015 08:30 - 15:00, Skanský mlýn, Hlinsko v Čechách (Pardubický kraj). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
18.6.2015 08:30 - 15:00, LeaderFEST 2015, Náchod (Královehradecký kraj). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
23.6.2015 08:30 - 15:00, Ranč Hoslovice, Čestice (Jihočeský kraj). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
24.6.2015 08:30 - 15:00, Centrum Eden, Bystřice nad Pernštejnem (Vysočina). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Regiony a měnící se svět. Hrozba nebo příležitost?
25.6.2015 08:30 - 15:00, Školící středisko na návsi v obci Roštěnice-Zvonice, Vyškov (Jihomoravský kraj). Seminář, na němž bude přednášet unikátní expertní tým na témata související se změnou klimatu na regionální úrovni.
detail akce »
Automatická kresba, muzikoterapie, meditace, relaxační techniky
3.7.2015 - 6.7.2015, Hostětín, Meditace, automatická (intuitivní) kresba, základy orientálního tance, muzikoterapie, procházky. V Centru Veronica Hostětín pořádá Lenka Singerová.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13-17, út 9-17, st 9-13 a čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?