Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 4. 2016

Veronica má 30: Výlet na Pouzdřanskou step již v sobotu

Věřili byste, že má Veronica už 30 let? Pojďte to s námi oslavit výletem na Pouzdřanskou step. Čekají vás proslovy, společné fotografování, výstup na step i zpěvy na vrcholu. Pro odpůrce strmého stoupání chystáme paralelně vycházku k rybníku. Průvodci nám budou Karel Hudec, Mojmír Vlašín, Antonín Buček, Petr Maděra a další. Před i po výstupu bude možnost občerstvení nápoji i pokrmy z nádražní hospody i vegetariánsko-veganského stánku. Odjezd z Brna do Pouzdřan vlakem 9.10 z Hlavního nádraží.
Více informací naleznete zde.

Veronica má 30: Výlet na Pouzdřanskou step již v sobotu

Ekoporadna: Jedlá, prací, krystalická? Na co se hodí soda.

Chcete vědět, jaký je rozdíl mezi jedlou, prací, práškovou a krystalickou sodou? Dvě hlavní rozdílné sody jsou jedlá soda aneb hydrogenuhličitan sodný (součást kypřícího prášku, šumivých nápojů, bělidlo na zuby) a uhličitan sodný neboli soda na praní, která se užívá při výrobě mýdel nebo v pracích prostředcích jako změkčovadlo vody. Zjistěte o sodě víc v článku naší ekoporadny.
Více informací naleznete zde.

Hostětín: Přírodní zahrada nově zapojí všechny smysly

V přírodní zahradě Centra Veronica v Hostětíně jsme vybudovali nové interaktivní prvky pro děti i pro dospělé. Vnímejme ji i "jinak" než zrakem. Důležitý je také sluch, hmat, čich i chuť – a určitě i ten smysl šestý, který vás přivede k prožitku a vnímání sepětí s přírodou. Můžete využít i naše lektorované programy, které jsou vhodné i pro osoby se zdravotním postižením - například pro nevidomé.
Více informací naleznete zde.

Dílna v Brně: Ekonakupování v praxi, 13. května

Přijďte si prakticky vyzkoušet, jak ekologicky nakupovat. Po úvodním povídání o nakupování a o ekoznačení bude většina času věnována praktickému „nakupování“ v obchodech v centru Brna. Společně se tak podíváme na to, co je a co není ekologické, co je klamavá reklama, zaměříme se na nákup drogerie, kosmetiky či potravin.
Více informací naleznete zde.

Workshop v Hostětíně: Potravinová soběstačnost, 3. až 5. června

Jak být potravinově soběstačný na vesnici a ve městě? Čím začít? Jak lépe nakupovat, uchovávat a méně vyhazovat? Co přináší alternativní pěstování? Je permakultura jen způsob zahradničení? Odpovědi na otázky, zkušenosti, praktické rady a sdílení nabízíme na víkendovém workshopu
Více informací naleznete zde.

E-obchod: Nabízíme zvýhodněný balíček pro zahradníky

Jste srdcem zahradníci? Naše jarní nabídka vás určitě potěší. V našem e-obchodě jsme pro vás připravili balíček za zvýhodněnou cenu. Zahradníkův balíček obsahuje bestseller Zdravá zahrada, otočné kolečko Dobří sousedé - zelenina na zahradě, brožuru Jak na přírodní zahradu a jako dárek od nás dostanete praktickou magnetickou záložku do knihy. Za zvýhodněnou cenu 55 korun si u nás můžete koupit také Výsevní dny 2016.
Více informací naleznete zde.

Hostětínský mošt: Pijte mošt a vyhrajte víkend v ekopenzionu

Již 15 let si můžete vychutnat bělokarpatská jablka ve formě prvotřídního Hostětínského moštu. U vzniku první české biomoštárny v Hostětíně stála Nadace Veronica a Ekologický institut Veronica. Bez vás – příznivců Hostětínského moštu – by ale moštárna nemohla vzkvétat. Jako poděkování pro vás moštárna připravila soutěž. Až do 21. června si schovejte víčko z moštu s unikátním kódem a odpovězte co nejpřesněji na soutěžní otázku. Vyhrát můžete víkendový pobyt v ekopenzionu Veronica v Hostětíně, vstup do Rožnovských pivních lázní, balíčky Sonnentor a Countrylife a balíčky Hostětínského moštu.
Více informací naleznete zde.

Projekt Resilience: Co se nám podařilo?

Projekt Resilience: Co se nám podařilo?
Dubnem ukončujeme dvouletý projekt zaměřený na resilienci - schopnost reagovat na klimatické změny. V rámci něj jsme realizovali celou řadu činností - Letní školu soběstačnosti, workshopy, exkurze, klimatickou soutěž CO2 liga, semináře pro místní akční skupiny, pracovali jsme s akademickou sférou.
Více informací naleznete zde.

Za hadem hospodáříčkem - exkurze za plazy Bílých Karpat
7.5.2016 10:00 - 14:00, Svatý Štěpán, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní s vůní bylin OBSAZENO
8.5.2016 09:00 - 17:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové
detail akce »
Ekonakupování v praxi
13.5.2016 14:30 - 18:00, Brno, Pracovní dílna, při které se prakticky naučíme ekologicky nakupovat. Úvodní povídání o nakupování, ekoznačení a většina času věnovaná nácviku vybírání ekologičtějších výrobků.
Exkurze do skláren v Kyjově
20.5.2016 09:30 - 11:00, Kyjov, Kde končí sklo, které třídíte? Je recyklace skla opravdu výhodnější než výroba nového? Nedochází ke ztrátě kvality skla? Jaké jsou požadavky na střepy, které mají být recyklovány?
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - prožitková vycházka
21.5.2016 10:00 - 17:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
19.5.2016 - 22.5.2016, Hostětín, 14. ročník konference Venkovská krajina. Jejím cílem je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - lektorovaná vycházka s prohlídkou domku bohyně
28.5.2016 10:00 - 18:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně.
detail akce »
Exkurze do čistírny odpadních vod v Modřicích
3.6.2016 14:00 - 16:00, Modřice, Kam odtéká voda, když ji v Brně spláchneme? Přijďte se s námi podívat na jednu z nejmodernějších čistíren odpadních vod, která čistí vody Brna a širokého okolí.
detail akce »
Exkurze užovka stromová a její přátelé
4.6.2016 09:30 - 14:00, Hnanice, Exkurze za užovkou stromovou, aneb terapie pro ty, co se bojí hadů, povede Mojmír Vlašín.
detail akce »
Potravinová soběstačnost - workshop
3.6.2016 - 5.6.2016, Hostětín, Pěstování vlastního jídla jako výzva, radost, těžká dřina, žrout času, nutnost...Udělejte si svůj názor na našem víkendovém workshopu.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: pondělí až čtvtek 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?