Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 5. 2016

Soutěž CO2 liga připravila děti na dopady změn klimatu v roce 2040. Vyhráli žáci z Vlachovic na Zlínsku

Jak změní klimatická změna život v roce 2040? Jak se připravit na sucho nebo šetřit energií? Tyto a podobné úkoly plnili během školního roku žáci 31 základních a středních škol z celého Česka v rámci soutěže CO2 liga. V Brně se představilo pět nejlepších týmů. Hlavní cenu CO2 ligy získal tým žáků ze základní školy Vlachovice na Zlínsku. Jedinečnou soutěž pořádá Ekologický institut Veronica již pošesté, letos byla poprvé celostátní. Cílem soutěže je upozornit na to, jak se do našich životů v budoucnu promítne klimatická změna a co můžeme dělat pro zmírnění jejích dopadů.
Více informací naleznete zde.

Soutěž CO2 liga připravila děti na dopady změn klimatu v roce 2040. Vyhráli žáci z Vlachovic na Zlínsku

Kalendář přírodního zahradníka - červen

V červnu můžeme ovlivnit násadu plodů jádrovin. Buď ji zálivkou podpořit, nebo po přirozeném opadu probrat tak, aby jednotlivé plody byly asi 10 cm vzdáleny, pak se vyvinou kvalitní a velké. Pokud to nezvládneme, pomohou nám květopasi. Opadané plody průběžně sbíráme, aby se z nich nešířily choroby a škůdci. Při probírce plodů zároveň prosvětlujeme korunu. Ptáci vyvádějí mláďata a kolem stromů je teď živo. Zřízením napajedla omezíme ozobávání zrajících plodů.
Více informací naleznete zde.

Staňte se posilou organizátorů letních táborů v Hostětíně

Po roce opět hledáme dobrovolníky na výpomoc s letními tábory pro rodiče s dětmi pořádané u nás v Hostětíně. Jedná se o funkci pomocných vedoucích. Požadujeme: zkušenosti a zájem o práci s dětmi, zodpovědnost, aktivní přístup a veselou mysl. Nabízíme ubytování a stravu zdarma, příjemné prostředí a čas strávený v krásné přírodě Bílých Karpat.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Uvolňuje se při kontaktu jogurtu s hliníkovým obalem hliník do potraviny?

Zajímalo by mne, zdali se při kontaktu jogurtu či zakysaného nápoje anebo tvarohu s hliníkovým obalem uvolňuje do této potraviny hliník, čímž může docházet k rozvoji Alzheimerovy choroby? Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je hlavním zdrojem hliníku v lidském těle příjem potravou. Na druhou stranu úřad uvádí, že obaly nejsou hlavním zdrojem hliníku v potravě. Pokud na hliníkový obal nepůsobí kyseliny nebo soli, nehrozí podstatné uvolňování do potraviny.
Více informací naleznete zde.

Zahradní slavnost s farmářským trhem proběhne v neděli 12. 6. v Hostětíně

Velká oslava přírodního zahradničení spojená s exkurzí, hrami pro děti, ochutnávkami a letošní novinkou - Farmářským trhem. Přijďte zažít příjemné odpoledne v naší přírodní zahradě, prohlédnout si nové interaktivní zážitkové prvky (nejen) pro děti, nakoupit výrobky od regionálních farmářů, dozvědět se něco nového nebo jen tak posedět pod stromy a potěšit se s přáteli. Každý si zde najde to „své“ - inspiraci, potěšení, ponaučení i zábavu.
Více informací naleznete zde.

Pojďte na exkurzi na brněnskou kompostárnu

Máte doma skořápky od vajíček či slupky od brambor a nechcete je jen tak vyhazovat? Kde vlastně končí bioodpad v Brně? Jaké způsoby existují pro jeho zpracování? Pokud chcete znát odpověď nejen na tyto otázky, pojďte s námi na exkurzi na Centrální kompostárnu Brno, která bude zaměřena na zpracovávání biologicky rozložitelného odpadu (bioodpadu).
Více informací naleznete zde.

E-obchod: nabízíme zvýhodněný studánkový balíček

Podnikáte rádi výlety do okolí Brna, znáte všechny jeho studánky? S novým Veroničím balíčkem už zaručeně neminete žádnou studánku. Výhodný balíček deseti průvodců po studánkách Brna a jeho okolí je právě teď u nás v prodeji.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Vnější a vnitřní soběstačnost - Přednáška Ondřeje Landy, který objasní komplexnost a hlubší souvislosti cesty k soběstačnosti, po níž kráčí a na níž experimentuje již více než 10 let. Více na www.offcompany.org. Přednášky 31.5. Boskovice, 1.6. Brno, 3.6. Brno

Krajem žítkovských bohyní - lektorovaná vycházka s prohlídkou domku bohyně
28.5.2016 10:00 - 18:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Exkurze - Za geologickou minulostí rosicko-oslavanského uhelného revíru
29.5.2016 07:30 - 19:00, Brno, Klub přírodovědecký v Brně zve své členy a příznivce na exkurzi za poznáním hornické minulosti v okolí Oslavan
detail akce »
Exkurze do čistírny odpadních vod v Modřicích
3.6.2016 14:00 - 16:00, Modřice, Kam odtéká voda, když ji v Brně spláchneme? Přijďte se s námi podívat na jednu z nejmodernějších čistíren odpadních vod, která čistí vody Brna a širokého okolí.
detail akce »
Exkurze užovka stromová a její přátelé
4.6.2016 09:30 - 14:00, Hnanice, Exkurze za užovkou stromovou, aneb terapie pro ty, co se bojí hadů, povede Mojmír Vlašín.
detail akce »
Potravinová soběstačnost - workshop
3.6.2016 - 5.6.2016, Hostětín, Pěstování vlastního jídla jako výzva, radost, těžká dřina, žrout času, nutnost...Udělejte si svůj názor na našem víkendovém workshopu.
detail akce »
Zahradní slavnost s farmářským trhem
12.6.2016 13:00 - 13:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, farmářský trh, aktivity pro děti.
detail akce »
Víkend otevřených zahrad 2016
11.6.2016 - 12.6.2016, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Seminář Vánoční stromky zpátky do lesa (Praha)
20.6.2016 13:00 - 17:00, Praha, Chcete zorganizovat prodej a výsadbu vánočních jedliček v květináči i ve vašem městě? Poradíme vám, jak na to!
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi I. (děti cca 5 - 8 let)
11.7.2016 - 15.7.2016, Hostětín, Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi II. (děti cca 6 – 10 let)
18.7.2016 - 22.7.2016, Hostětín, Tento turnus je již plně obsazen, můžete se hlásit pouze jako náhradníci! Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: pondělí až čtvtek 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?