Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
1. 11. 2016

Globální klimatická dohoda: norští ochránci přírody žalují svou vládu

Ještě ani nezaschlo pero na podpisu Pařížské dohody o ochraně klimatu a hned tu máme první pokus, jak ukázat, že dohoda není jen cár papíru, ale užitečný nástroj v cestě za snižováním globálních emisí. Největší norská síť mladých ochranářů Nature and Youth (Příroda a mladí) společně s Greenpeace podala žalobu na norskou vládu za udělení nových licencí na těžbu ropy v Arktidě. Přijde jim, že tím Norsko porušuje nejen své závazky z Paříže, ale i norskou ústavu, která zaručuje právo na zdravé a bezpečné životní prostředí. Nejsou v tom vůbec sami, žalobu podpořila i známá jména jako klimatolog James Hansen, spisovatel Jostein Gaarder nebo aktivista Bill McKibben a v neposlední řadě i milióny lidí z celosvětového hnutí The People vs. Arctic oil.
Více informací naleznete zde.

Globální klimatická dohoda: norští ochránci přírody žalují svou vládu

Oslavte 10 let s pasivním domem Centra Veronica v Hostětíně 13. 11. 2016

V roce 2016 byla postavena budova Centra Veronica, která se stala první českou veřejnou budovou splňující pasivní standard. Během 10 let provozu se s jeho principy a technologiemi seznámily tisíce návštěvníků a poskytl zázemí pro stovku seminářů. Informace o domě, jeho stavbě a technologiích naleznete zde http://hostetin.veronica.cz/pasivni-dum
Přijďte na exkurzi konanou dne 13. 11. 2016 v 11 hodin v Hostětíně. V rámci akce Dny pasivních domů 2016.
Více informací naleznete zde.

Pusťte si ve světové premiéře film Je s námi konec? s Leonardem DiCapriem

Podívejte se zdarma na dokument Je s námi konec? Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. Ve filmu jsou rozhovory s předními osobnostmi, Barrackem Obamou, Elonem Muskem a dalšími.
Více informací naleznete zde.

Jak se vaří v Hostětíně? Naučíme vás vařit "po našemu". Přijeďte na kurz.

Vaříte rádi z kvalitního bio masa z regionu? Chcete si vyzkoušet nové netradiční recepty z jehněčího a hovězího masa kombinované se zajímavými zeleninovými přílohami? Nebo se dozvědět, kde v regionu nakoupit kvalitní bio maso, mléko, sýry, čerstvou zeleninu či vejce?
Pak Vás zveme na jednodenní Kurz vaření "po našemu" II., který se uskuteční 20. listopadu v Centru Veronica Hostětín v Bílých Karpatech. Kurz je spojen s přednáškou bio zemědělce a také s prezentací o možnostech nákupů čerstvých a kvalitních surovin v regionu. Hlaste se co nejdříve, volných míst ubývá!
Více informací naleznete zde.

Natoč BIO – a vyhraj

Je vám (nebo vašemu dítěti) 13–18 let? Rádi točíte videa? Natočte 1,5minutovou reklamu na biopotraviny a vyhrajte velmi hodnotné ceny. Termín: do 10. listopadu 2016 (možná bude prodloužen, info – hana.machu@veronica.cz). Informace: www.natoc-bio.cz. Tam najdete vše potřebné, včetně teorie o biopotravinách. Těšíme se na vaše videa.
Více informací naleznete zde.

Kupte si stolní kalendář 2017 – rok v přírodní zahradě

Jednotlivými měsíci provází fotografie přírodních zahrad z fotosoutěže projektu Přírodní zahrady bez hranic (některé s krátkým komentářem majitele zahrady). Fotografie jsou doplněné zahradními tipy a lidovou pranostikou pro daný měsíc. Je tu představen projekt Přírodní zahrada – základní informace a kontakty k tématu přírodního zahradničení a kritéria, která musí přírodní zahrada splňovat.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Pozvánka na seminář Úspory energie 2016 v Blansku, čtvrtek 10. listopadu 2016
MAS Moravský kras zve na tradiční podzimní seminář věnovaný dosahování energetických úspor a podpoře obnovitelných zdrojů energie na území Moravského krasu.
http://www.mas-moravsky-kras.cz/pozvanka-na-seminar-uspory-energie-2016-v-blansku.html

Otevřený prostor 2017: Podnikání pro lidi a planetu, 1.–5. února 2017
Jedenáctý seminář typu otevřený prostor, tématem bude podnikání pro lidi a planetu. Je „odpovědná firma“ fikce nebo realita? Jak neničit životní prostředí a přitom nekrachnout? Co je sociální a solidární ekonomika a jak funguje v zahraničí? Všichni účastníci budou zároveň i lektory a naopak. Horní Maršov, Krkonoše
http://www.thinktank.cz/clanky/otevreny-prostor-2017-podnikani-pro-lidi-a-planetu-pozvanka-a-prihlaska/

Seminář Jak na kvalitní dům? 12. 11. 2016 Brno
Chcete si postavit kvalitní dům? A ještě k tomu energeticky úsporný? Jak na to, se dozví účastníci dvouhodinového semináře plného praktických příkladů. Akce se koná 12. 11. 2016 v rámci víkendu „Dny pasivních domů“ a je zdarma.
http://www.pasivnidomy.cz/akce/jak-na-kvalitni-dum-727/747

Oslava 30. výročí časopisu Veronica a slavnostní uvedení knihy Krajiny srdce
10.11.2016 17:00 - 21:00, Brno, Redakční rada časopisu Veronica spolu s Ekologickým institutem Veronica a Přírodovědným muzeem si dovolují pozvat příznivce a všechny, kdo stojí na straně přírody na setkání u příležitosti výročí a na slavnostní představení knihy Krajiny srdce.
detail akce »
Den otevřených dveří v pasivním domě - oslava 10 let jeho fungování
13.11.2016 11:00 - 11:00, Hostětín, Podrobná exkurse pasivním domem v rámci víkendu pasivních domů, předání zkušeností ze stavby a 10-letého fungování pasivního domu Centra Veronica.
detail akce »
Energetická soběstačnost u vás doma - tentokráte s důrazem na využití fotovoltaiky
11.11.2016 - 13.11.2016, Hostětín, Víkendový workshop v Hostětíně je věnován možnostem energetické soběstačnosti – tentokráte s větším důrazem na solární energetiku. Účastníci se seznámí s očekávanými trendy, možnostmi instalace a ekonomikou střešních fotovoltaických systémů a akumulace vyrobené elektřiny.
detail akce »
Investoři a biocentra (kulatý stůl ÚSES)
24.11.2016 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2016". Cílem je výměna aktuálních informací a tříbení názorů o různých aspektech tvorby územních systémů ekologické stability a péče o přírodní infrastrukturu v kulturní krajině.
detail akce »
Výsledky realizace ÚSES na Znojemsku
8.12.2016 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2016". Cílem je výměna aktuálních informací a tříbení názorů o různých aspektech tvorby územních systémů ekologické stability a péče o přírodní infrastrukturu v kulturní krajině.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: pondělí až čtvtek 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?