Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
14. 3. 2017

Hodina Země 2017: Dejte si klimatický závazek

Hodina Země, celosvětový happening upozorňující na problémy spojené se změnou klimatu, oslaví svůj desátý ročník. Letos se akce koná v sobotu 25. března od 20:30 hodin. Symbol zhasnutí světel má přitáhnout pozornost k věcem, které klimatické změny způsobují, a připomenout, že řešení je na každém z nás. Stanovte si i vy pro letošek svůj klimatický závazek a pochlubte se s ním na www.hodinazeme.cz. Dejte si předsevzetí, že snížíte svou uhlíkovou stopu, podpoříte místní farmáře a jídlo z blízka či snížíte množství svého odpadu. Protože hodinou to jen začíná.
Více informací naleznete zde.

Hodina Země 2017: Dejte si klimatický závazek

Kalendář přírodního zahradníka – březen

Jaro nám již nedá spát, z pod oken slýcháváme první nesmělé pokusy ptačích hudebních sympozií a my víme, že je čas se připravit na novou, svěží zahradní sezónu. Abychom nebránili prvním paprskům slunce prohřívat půdu a zamezili šíření škůdců a chorob, odstraníme mulč ze záhonů a pokrývky listů z pod stromů. Je nejvhodnější doba sázet ovocné druhy citlivé na chlad - jako jsou broskvoně, meruňky, kdouloně či vysázet druhy časně rašících bobulovin. U mladých stromků nezapomínáme provést výchovný řez. Ořezané větve poslouží jako výborná pochutina pro králíky, jako základ pro zvýšený záhon nebo po nadrcení jako přídavek do kompostu. Přibývající sluníčko nám dovolí pustit si jaro do domu a začít přesazovat pokojové rostliny.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Co s nepoužívanými zdravotními pomůckami? Darování je dnes obtížné

Pokud vlastníte skoro nepoužívané zdravotní pomůcky, za které jste zaplatili nemalé množství peněz a chtěli byste pro ně najít ještě nějaké využití, našli jsme pro vás několik variant, jak s nimi naložit. Narovinu, neexistuje jednoduchý způsob darování, jak tomu bylo v minulým letech. Celý proces dnes komplikuje nelehká legislativní složka. Všechny darované pomůcky se musí zavést do evidencí a musí být kontrolovány, a to se mnohdy nevyplatí. Kromě drahých pomůcek, jako jsou například vozíky, jsou pro další pomůcky jako jsou ortézy a berle, náklady vyšší než jejich přínosy. Například domovy důchodců mají od pojišťoven levnější pomůcky každé dva roky proplaceny. Nicméně jednou z možností je obrátit se na Charitu či Odbor sociální péče v místě vašeho bydliště.
Více informací naleznete zde.

Nadace Veronica vyhlašuje grantové řízení Společně pro Brno

Schováváte ve svém šuplíku pár užitečných nápadů, chtěli byste se s nimi podělit s ostatními, ale chybí vám na to prostředky? Přihlaste svůj projekt do grantového řízení Společně pro Brno a buďte tak o krok blíže k jeho realizaci! Cílem programu je zvyšování sounáležitosti lidí s místy, kde žijí, povzbuzení k vlastní aktivitě a zájmu o okolí, zvyšování kvality životního prostředí a rozvoj komunitního života v Brně. Rozděleno bude 455 000 korun, doporučená výše žádané částky do 40 000 korun. O podporu můžou žádat neziskové organizace, studentské a občanské iniciativy, školy všech stupňů a mimoškolní zařízení, fyzické osoby. Podpora je určená pro projekty realizované na území Brna a zaměřené na zlepšení životního prostředí a kvality života. Uzávěrka 31. března 2017.
Více informací naleznete zde.

Vánoční jedličky se již brzy vrátí do lesa

Jak se daří vaší jedličce v květináči? Už se může těšit na výsadbu, která proběhne v sobotu 8. dubna od 10 hodin u lesních školek Svinošice nedaleko Vranova u Brna. Vy ji zatím jako její hostitelé můžete odzdobit, umístit ve stínu, aby ji přímé jarní slunce nespálilo a nezapomínejte také na pravidelné zalévání. A pak už se jen těšte na společnou výsadbu spolu se svou jedličkou. Chcete-li nám pomoci s organizací akce, kontaktujte nás.
Více informací naleznete zde.

Časopis Veronica 1/2017 – Velcí kopytníci naší krajiny

Vychází první letošní číslo časopisu Veronica! Na co se v něm můžete tentokrát těšit? Přečtete si o divoce žijících sudokopytnících v našich a i cizích krajinách. Dozvíte se o problémech s nepropustností krajiny a škodách, které tak působí v lesích a na polních kulturách. A neměli byste přehlédnout ani příspěvek o pokusu navrácení zubra a dalších velkých kopytníků do přírody a jejich významu pro krajinu. A samozřejmě spoustu dalšího!
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Akreditované kurzy na zhotovitele hliněných staveb na rok 2017
Chcete při stavbě či rekonstrukci vašeho domu použít hlínu a nevíte jak na to? Sdružení hliněného stavitelství nabízí rekvalifikační a standardní kurzy (omítky, materiály, konstrukce a další). Více informací a aktuální nabídku kurzů naleznete na http://www.hlina.info/

Výsadba vánočních jedliček letos poprvé i v Praze – již tuto sobotu
Již tuto sobotu 18. března v 10:00 budeme mít možnost zkrášlit i Hostivařský lesopark, který se nachází kousek od Toulcova dvora. Díky vám místo ožije a výsadba zpřírodní místní les. Sraz lidí a jedliček s uskuteční u výpusti Hostivařské přehrady. Nezapomeňte, že na akci je nutné se registrovat. Více informací naleznete na: http://www.toulcuvdvur.cz/index.php?option=com_redevent&view=details&id=1843&xref=31069355

 

Přednáška: Arachnofauna tropických oblastí jihovýchodní Asie (Klub přírodovědecký v Brně)
16.3.2017 16:00 - 17:30, v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno.
detail akce »
Biokoridor Šardice, projekt a realizace
23.3.2017 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2017". Cílem je výměna aktuálních informací o územních systémech ekologické stability.
detail akce »
Den otevřených dveří v Hostětíně
25.3.2017 16:30 - 18:30, Hostětín, Komentovaná exkurze ekologickými projekty v Hostětíně.
detail akce »
Přednáška: Cestování po Argentině (Klub přírodovědecký v Brně)
30.3.2017 16:00 - 17:30,  v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno.
detail akce »
Přírodní stavitelství - workshop a exkurze - zaměřeno zvláště na využití dřeva
1.4.2017 - 2.4.2017, Hostětín, Workshop pro ty, kdož se chtějí seznámit se základy tesařských dovedností - a to nejen prakticky, doplněný o exkurzi v nově postaveném slaměném domě.
detail akce »
Červená kniha dřevin ČR a možnost uplatnění druhů v ÚSES
20.4.2017 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2017".
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
22.4.2017 10:00 - 13:00, Sidonie - Vlárský průsmyk, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová.
detail akce »
Den Země: Exkurze za „dobrou“ a špatnou vodou do Adamova a Ořešína
23.4.2017 00:00 - 00:00, Brno, Exkurze vede po Dlouhých vrších do Adamova ke studánkám U Psa a Ptačí svatyni.
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem" - II.
6.5.2017 10:00 - 14:00, Svatý Štěpán, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová.
detail akce »
Letní školáKUS - klima, udržitelnost, soběstačnost 2017
28.8.2017 - 3.9.2017, Hostětín, Uvažujete o nějaké formě soběstačnosti? Zajímá vás vaše uhlíková stopa a možnosti jak jí snížit?  Přijeďte si do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10 -18, so 9 - 12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?