Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
16. 5. 2017

Kolik toho dnešní věda ví o klimatické změně? A jakou roli v tom hraje Česko? Přečtěte si 8 bodů pro každého od Jana Hollana

Věděli jste, že globální oteplování má už jen antropogenní příčiny, a to emise skleníkových plynů? Že přírodní vlivy v posledním půlstoletí působily spíše opačně? Překvapí vás, že lidstvo ročně vypustí 40 miliard tun CO2 kdežto vulkanismus stokrát méně? Nebo řekli byste, že růst koncentrace CO2 a tím způsobené oteplování je stejně rychlé jako během vymírání na konci prvohor a druhohor? A jak jsou na tom emise na území České republiky? Tohle a ještě více se dočtete v zajímavém textu Jana Hollana, ve zkratce shrnujícího všechna doposud známá fakta o klimatické změně a nástroje jejího řešení.
Více informací naleznete zde.

Kolik toho dnešní věda ví o klimatické změně? A jakou roli v tom hraje Česko? Přečtěte si 8 bodů pro každého od Jana Hollana

Ekoporadna: Souvisí spolu přemnožení klíšťat a zákaz vypalování trávy na zahradách? Příčinu hledejme jinde.

Je bohužel pravdou, že přibývá klíšťat a přibývá i těch s encefalitidou (klíšťový zánět mozku). Avšak namísto hledání příčiny v zákazu vypalování trávy na zahradách, za neustálým navyšováním jejich počtu hledejme daleko hlubší příčinu - změnu klimatu. Klíšťata se vyskytují dnes i v místech, kde dříve byla úplně neznámá nebo naprosto ojedinělá. I z hlediska ochrany proti klíšťatům, uděláte lépe, pokud shrabané listí zahrnete do kompostu nebo odvezete do sběrného dvoru. Zásadním tradovaným mýtem je, že klíšťata se na lidi spouštějí ze stromů. Naopak žijí v nízké vegetaci, maximálně v malých keřích a k životu potřebují vlhké prostředí. Ideální je pro ně rostlinný porost, či drobné rostlinné zbytky (např. hrabanka).
Více informací naleznete zde.

Přijeďte si hrát do Hostětína – jako pomocníci na táboře pro rodiče s dětmi

Pojďte se bavit! Hledáme dobrovolníky na výpomoc s letními tábory pro rodiče s dětmi. Jedná se o funkci pomocných vedoucích. Výhodou je pokud již máte zkušenosti, zájem o práci s dětmi, zodpovědnost, aktivní přístup a veselou mysl. Samozřejmostí je ubytování a strava zdarma a odměnou vám bude příjemné prostředí spojené se spoustou zábavy a her a nezapomenutelné chvíle strávené v krásné přírodě Bílých Karpat.
Více informací naleznete zde.

Hlasujte pro svůj Brněnský strom roku – hlasování je v plném proudu!

Už máte svého favorita? Letos bylo vybráno 8 opravdu podařených kousků, kteří hrdě napínají své lístky a čekají na váš hlas! Dejte šanci jednomu z nich prožít pravé wellness ve formě arboristického ošetření od Veřejné zeleně města Brna. Podle jakého kritéria si svého favorita vyberete, záleží jen na vás. Hlasujte pro jednoho z finalistů na facebooku Brněnský strom roku nebo na webových stránkách Ekologického institutu Veronica do 4. června 2017. Vyhlášení proběhne formou veřejného pikniku pod vítězným stromem. Ukažte, že Vám městská zeleň není lhostejná!
Více informací naleznete zde.

Pozor! Poslední šance přihlásit se na Letní školu za sníženou cenu.

Už jenom pár dní máte na to, abyste si zajistili účast na týdenní Letní škole klimatu, udržitelnosti a soběstačnosti v Hostětíně se slevou 450 Kč. Pokud vás neuspokojuje současný neudržitelný způsob života a chcete vědět něco více, v tom případě je škola určena právě pro vás. Podrobně se podíváme na všechny aspekty vašeho života, kterými jako občané přispíváte ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Zjistíte, že změny jsou jednoduché a můžete jich dosáhnout i vy. Neváhejte!
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Soutěž diplomových prací s tématem životního prostředí a ekologie
Máte diplomovou práci, na kterou se podle vás nemůže prášit v šuplíku a jste soutěživí? Lipka vyhlašuje 15. ročník soutěže diplomových prací se vztahem k životnímu prostředí a ekologii v Jihomoravském kraji. Lze vyhrát až 10 000 Kč. Přihlášky do 30.6. http://www.lipka.cz/soutez-DP

Kurzy Líná zahrada
Kurzy Líná zahrada vás naučí, jak si zahradu opravdu užívat. Jak líně zavlažovat, sklízet či semínkovat? V PermaNetu vás naučí, jak na to. www.permanet.cz

Letní škola přírodního stavitelství
Propojení teoretické výuky a zážitkové praxe. Dejte mi trochu hlíny a já vám postavím krásný, zdravý dům, který svou životností a užitnou hodnotou překoná moderní výstavbu, nezatěžuje životní prostředí a dává lidem svobodu. Bílé Karpaty - Vrbovce - Šance.  www.ekovesnice.cz/kalendar-akci

Konference Venkovská krajina
19.5.2017 - 21.5.2017, Hostětín, Pracovní rámec pro setkávání studentů – odborníků a jejich kolegů, kteří již prošli bohatou praxí
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
27.5.2017 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk - Sidonie, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Závěrečná konference klimatické soutěže CO2 liga
8.6.2017 11:00 - 11:00, Praha, Senát, Klimatická soutěž pro školy, CO2 liga, slavnostně vyhlásí vítěze v pražském Senátu.
detail akce »
Zahradní slavnost
11.6.2017 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, farmářský trh, aktivity pro děti.
detail akce »
Víkend otevřených zahrad 2017
10.6.2017 - 11.6.2017, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Den otevřených dveří v Hostětíně
11.6.2017 16:00 - 18:00, Hostětín, Komentovaná exkurze ekologickými projekty v Hostětíně: kořenová čistírna odpadních vod, moštárna, výtopna na biomasu, pasivní dům, přírodní zahrada, šetrné veřejné osvětlení.
detail akce »
Slavnostní vyhlášení vítězného stromu v anketě Brněnský strom roku 2017
17.6.2017 11:00 - 14:00, Brno, Srdečně vás zveme na slavnostní vyhlášení ankety Brněnský strom roku 2017. Vyhlášení proběhne formou společného pikniku ve stínu větví vítězného stromu.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi I. (pro děti ve věku 3 - 6 let)
17.7.2017 - 21.7.2017, Hostětín, Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi II. (pro děti ve věku 4 – 8 let)
24.7.2017 - 28.7.2017,
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi III. (pro děti ve věku 6 - 10 let)
7.8.2017 - 11.8.2017, Hostětín, Rodiče, prarodiče, strýcové a tety - vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi IV. (pro děti ve věku 8 - 12 let)
14.8.2017 - 18.8.2017, Hostětín, Rodiče, prarodiče, strýcové a tety - vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
23.8.2017 - 27.8.2017, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10 -18, sobota 9 - 12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?