Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
8. 6. 2017

Bělověž volá. Chtěli jste se vždycky podívat do skutečného pralesa?

Bělověž volá. Chtěli jste se vždycky podívat do skutečného pralesa?
Teď je k tomu ta nejvhodnější příležitost. Poslední původní evropský prales - Bělověž, který se nachází v Polsku v Podleském vojvodství na samotných hranicích s Běloruskem - je v ohrožení. Po letech ochranných opatřeních a snižování těžby se situace dramaticky změnila a pod záminkou kůrovcové kalamity byla zahájena rozsáhlá těžba ve starých porostech. Chcete-li podpořit snahu o vyhlášení bělověžě národním parkem. Přijeďte do lesního campu zažijte prales na vlastní kůži a přidejte se k pralesní akademii.
Více informací naleznete zde.

Bělověž volá. Chtěli jste se vždycky podívat do skutečného pralesa?

Ekoporadna: Hlasujte pro svou studánku v projektu Živé studánky

Studánky a studny patřili odedávna k základním potřebám obyvatel. V mnoha případech je však dnes jejich kvalita již naprosto nevyhovující. Do podpory oprav studánek se nyní zapojila i společnost Toma, která iniciovala projekt Živé studánky. Jedná se o 6 krajů a v každém jsou navrženy 3 studánky. Z nich budou moci zájemci vybrat hlasováním v každém z těchto krajů jednu vítěznou studánku, která se následně dočká odborné renovace. Hlasování probíhá až do 31. července. V rámci projektu vytipovali odborníci z Českého svazu ochránců přírody studánky, které kvalitou vody jsou k opravě vhodné. V rámci jihomoravského kraje byla ČSOP Veronica navržena trojice studánek, které v minulosti měli velmi dobrou vodu, ale o kterou z různých důvodů přišly.
Více informací naleznete zde.

Pozvánka na vyhlášení Brněnského stromu roku 2017. Přijďte na piknik!

Anketa Brněnský strom roku 2017 zná svého vítěze. V sobotu 17. 6. 2017 v 11 hodin proběhne slavnostní vyhlášení již 16. ročníku ankety Brněnský strom roku 2017. Vítězem se stal topol bílý v Brně-Vinohradech, který roste v parčíku před úřadem městské části Vinohrady. Vyhlášení proběhne přímo v parčíku u vítězného stromu a to ve formě pikniku, na který jsou všichni srdečně zváni. Kdo bude chtít, může se podělit o své kulinářské umění s ostatními a přinést sladkou či slanou dobrotu. Těšit se můžete také na informace od odborníků na téma prospěšnosti zeleně ve městech a příjemnou atmosféru.
Více informací naleznete zde.

Klimatická soutěž připravila studenty na rok 2040 už letos. Vyhráli žáci z Horažďovic.

Celostátní školní klimatická soutěž CO2 liga již zná své vítěze. Ti byli ve čtvrtek slavnostně vyhlášeni na závěrečné konferenci v pražském Senátu. Všechny týmy se po celý školní rok připravovaly na to, jak se do jejich životů promítne klimatická změna a co mohou dělat pro její zmírnění. Hlavní cenu si odváží do Plzeňského kraje kolektiv žáků ze základní školy Horažďovice. Ekologický institut Veronica organizoval tuto jedinečnou soutěž již posedmé. Cílem soutěže je upozornit na to, jak se do našich životů v budoucnu promítne klimatická změna a co můžeme dělat pro zmírnění jejích dopadů.
Více informací naleznete zde.

Přijeďte si hrát do Hostětína – jako pomocníci na táboře pro rodiče s dětmi

Pojďte se bavit! Hledáme dobrovolníky na výpomoc s letními tábory pro rodiče s dětmi. Jedná se o funkci pomocných vedoucích. Výhodou je pokud již máte zkušenosti, zájem o práci s dětmi, zodpovědnost, aktivní přístup a veselou mysl. Samozřejmostí je ubytování a strava zdarma a odměnou vám bude příjemné prostředí spojené se spoustou zábavy a her a nezapomenutelné chvíle strávené v krásné přírodě Bílých Karpat.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Pojeď s Brontosaurem kosit louky, starat se o handicapovaná zvířata nebo čistit prameny
S neziskovkou Hnutí Brontosaurus vyráží na dobrovolnicky-zážitkové akce každoročně stovky převážně mladých lidí. Speciální nabídka i pro středoškoláky http://prazdniny.brontosaurus.cz/

Soutěž diplomových prací s tématem životního prostředí a ekologie
Máte diplomovou práci, na kterou se podle vás nemůže prášit v šuplíku a jste soutěživí? Vyhrajte až 10 tisíc Kč v soutěži diplomových prací se vztahem k životnímu prostředí v Jihomoravském kraji. http://www.lipka.cz/soutez-DP

Kurzy Líná zahrada
Kurzy naučí, jak si zahradu opravdu užívat. Jak líně zavlažovat, sklízet či semínkovat. www.permanet.cz

Letní škola přírodního stavitelství
Propojení teoretické výuky a zážitkové praxe. Vhodné pro jednotlivce i celé rodiny s dětmi. Bílé Karpaty. Více informací www.ekovesnice.cz/kalendar-akci

Zahradní slavnost
11.6.2017 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, aktivity pro děti.
detail akce »
Víkend otevřených zahrad 2017
10.6.2017 - 11.6.2017, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Den otevřených dveří v Hostětíně
11.6.2017 16:00 - 18:00, Hostětín, Komentovaná exkurze ekologickými projekty v Hostětíně.Přijďte se inspirovat.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi IV. (pro děti ve věku 8 - 12 let)
14.8.2017 - 18.8.2017, Hostětín, Rodiče, prarodiče, strýcové a tety - vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou. Poslední 2 volná místa.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
23.8.2017 - 27.8.2017, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Letní školáKUS - klima, udržitelnost, soběstačnost 2017
28.8.2017 - 3.9.2017, Hostětín, Uvažujete o nějaké formě soběstačnosti? Zajímá vás vaše uhlíková stopa a možnosti jak jí snížit? Chcete se podívat na problematiku změny klimatu v nejširších souvislostech? Přijeďte si do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti. Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení.
detail akce »
Ovocnářská vycházka
16.9.2017 09:00 - 17:00, Hostětín, Vycházka s potulným ovocnářem krajem ovoce
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10 -18, sobota 9-12
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?