Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
4. 9. 2017

Přijedete nám pomoct na Jablečnou slavnost? Hledáme 100 dobrovolníků...

Poznejte Jablečnou slavnost v Hostětíně jinak - z pozice dobrovolníka. Zažijete zákulisí celé akce, potěší vás pocit z dobrovolnické práce, získáte nové přátele a pomůžete neziskové ekologické organizaci. Nepřijdete ani o bohatý program slavnosti, protože při práci budete mít i dostatečné pauzy, abyste si slavnost užili. Předem děkujeme! Těšíme se na vás 24. září.
Více informací naleznete zde.

Přijedete nám pomoct na Jablečnou slavnost? Hledáme 100 dobrovolníků...

Zúčastněte se seminářů o klimatické změně

Jak využít místní zdroje v časech klimatické změny? Jak snížit škody pomocí dobrého plánování a znalosti místních podmínek? Jak projednat návrhy s místními a jak je promítnout do regionálních strategií? Které projevy klimatické změny nás nejvíce ohrožují a jak zvýšit naši odolnost? Zveme vás na dvojici seminářů „Od zranitelnosti k resilienci: Klimatická změna jako příležitost pro udržitelný rozvoj obcí a regionů“. Semináře se konají již 12. a 13. září v Brně v nádherných prostorách Místodržitelského paláce. Obě akce jsou určeny hlavně představitelům samospráv a veřejné správy v oblasti regionálního rozvoje, životního prostředí nebo krizového řízení, zdravým městům, místním akčním skupinám, nevládním organizacím, jednotlivcům. Ještě máme několik volných míst, spíše na 13. 9. Vstup zdarma. Více informací a přihláška:
Seminář 12. září 2017 Brno
Seminář 13. září 2017 Brno

Ekoporadna – přijďte na besedu: Plevel není nepřítel? Aneb Zahrada i město bez chemie

Přijďte na besedu pro zahrádkáře, pěstitele o možnostech pěstování bez nadbytečných chemických přípravků na hubení plevelů. Praktické zkušenosti v oblasti pěstování v malém i zkušenosti z velkých zásahů. Přednáší např. MUDr. Miroslav Šuta. Středa 4. října 2017, společenské centrum Brno-střed. Pořádá Síť ekologických poraden STEP.
Více informací naleznete zde.

Jak udržitelně hospodařit s vodou? Dvoudenní praktický seminář v Hostětíně

Návody na úsporu vody, domácí čištění odpadních vod a využívání a recyklace šedé vody poznáte na semináři v Hostětíně, 14. a 15. října. Budeme se bavit také o využití dešťových vod, zadržování vody na pozemku i o kompostovacích toaletách. Získáte řadu praktických zkušeností a tipů.
Více informací naleznete zde.

Evropská noc pro netopýry propukne již tuto sobotu, pojeďte s námi autobusem

Zúčastněte  se 9. září jedinečné akce, která každoročně připomíná naše večerní spolubydlící a jedny z nejšikovnějších leteckých akrobatů v živočišné říši s neobyčejnou schopností orientace ve tmě pomocí zvuků. Pojďme netopýry společně lépe poznat, abychom je mohli účinněji chránit. Zájemci mohou přijet individuálně nebo využít autobus vypravovaný z Brna. Odjezd autobusu od kavárny Bohéma u Janáčkova divadla v 16.30. Místo konání letošní akce: areál Kateřinské jeskyně a Domu přírody Moravského krasu nedaleko Blanska.
Více informací naleznete zde.

Jak se vaří povidla? Jak se tlačí mošt? A jak voní tradiční sušírna ovoce?

Na podzim voní celé Bílé Karpaty ovocem. Křížaly, mošt, slivovice, marmelády... Už se vám sbíhají sliny? Tak se s námi pojeďte 8. října podívat za některými místními zpracovateli. Uvidíte výrobu a ochutnáte povidla z Komni, biolády od Koldokolu, biomošty z hostětínské moštárny i křížaly z Vlachovic.
Více informací naleznete zde.

Přijďte přiští týden v Brně na výstavu MAREK – Mobilní Autonomní REsilientní Kontejner a inspirujte se, jak fungovat soběstačně

Přijďte v Brně na výstavu MAREK – Mobilní Autonomní REsilientní Kontejner a inspirujte se, jak fungovat soběstačně
Náš obytný kontejner představí celou řadu technologií, nástrojů a postupů, které umožňují soběstačné fungování domu či rekreačního objektu, ale rovněž mohou zajistit řízení obce a komunikaci s občany v krizové situaci třeba při přírodních katastrofách. To vše je sbalené ve vkusném domečku (obytném kontejneru). Uvidíte fotovoltaický systém, větrnou elektrárnu, šlapací generátor, zařízení na zplyňování dřeva s možností vaření a nabíjení mobilu, rekuperační větrání, kvalitní zasklení, úsporné techno­logie venkovního a vnitřního osvětlení, stmívače, využití dešťové vody, dezinfekci vody z nouzových zdrojů, separační toaletu, úspornou sprchu, nádrž na znečištěnou vodu. Od 12. do 15. září v centru Brna, ve čtvrtek 14. září odpoledne proběhne speciální komentovaná prohlídka.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Máte přebytky úrody? Projekt Paběrkování je sesbírá pro potravinovou banku
Iniciativa Paběrkování po brněnsku podpořená letos grantem od Nadace Veronica hledá zemědělce nebo zahrádkáře v Brně a okolí s přebytky úrody. Přebytky s díky vysbírají a předají Potravinové bance pro Brno a Jihomoravský kraj. Ta je rozdělí mezi pomáhající organizace v kraji, které pracují s těmi nejpotřebnějšími (maminkami v azylových domech, dětmi v ústavech, lidmi bez domova). Přebytky mohou být z polí i ze sadů. Kontaktujte Annu Střelcovou na 731 662 000 nebo pište přes facebookové stránky.

Petice proti těžbě štěrkopísku na jižní Moravě v lokalitě Uherský Ostroh
V současné době znovu probíhají jednání proti otevření dobývacího prostoru, který ohrozí kvalitu pozemních vod a znehodnotí zdroje pitné vody pro 140 tisíc obyvatel ve třech okresech (Uh. Hradiště, Hodonín, Břeclav). Petici adresovanou Obvodnímu báňskému úřadu v Brně od starostky Moravského Písku proti těžbě štěrkopísku na jižní Moravě nedaleko Veselí nad Moravou můžete podepsat online .https://e-petice.cz/petitions/ne-ohrozeni-pitne-vody-pro-140-tisic-lidi-ne-tezbe-sterkopisku.html

II. ročník konference inovativního vzdělávání ve Valašských Kloboukách 15. - 16. září. Pořádá RC Kaštánek Valašské Klobouky. http://www.rc-kastanek.cz/konference-inovativniho-vzdelavani/


Centrum pasivního domu hledá nového ředitele/ředitelku http://www.pasivnidomy.cz/vyberove-rizeni-na-pozici-reditele-cpd/t4490

Biodiverzita vybraných skupin hmyzu moravsko-slovenského pomezí
XXI. Evropská noc pro netopýry
9.9.2017 16:30 - 21:30, Kateřinská jeskyně, Zúčastněte se akce, která každoročně připomíná naše večerní spolubydlící s neobyčejnou schopností orientace ve tmě pomocí zvuků a jedny z nejšikovnějších leteckých akrobatů. Pojďme netopýry společně lépe poznat, abychom je mohli účiněji chránit.
detail akce »
Výstava Marek – Mobilní Autonomní REsilientní Kontejner
12.9.2017 - 15.9.2017, Brno, Obytný kontejner celou řadu technologií, nástrojů, které umožňují soběstačné fungování domu či rekreačního objektu, ale rovněž mohou zajistit řízení obce a komunikaci s občany v krizové situaci například při přírodních katastrofách.
detail akce »
Ekologické ovocnářství - odborná exkurze
16.9.2017 09:00 - 16:00, Nová Bošáca, KAPACITA EXKURZE ZAPLNĚNA! PŘIJÍMÁME POUZE NÁHRADNÍKY Exkurze s potulným ovocnářem krajem ovoce
detail akce »
Ekologické ovocnářství - seminář zakládání a péče o ekologický sad
16.9.2017 - 17.9.2017, Hostětín, KAPACITA SEMINÁŘE ZAPLNĚNA! PŘIJÍMÁME POUZE NÁHRADNÍKY. Seminář určený pro zájemce o ekologické sadaření, věnovaný péči o sad, podpoře biodiverzity při prevenci výskytu chorob a škůdců, výživě stromů a péči o půdu.
detail akce »
Jablečná slavnost 2017
24.9.2017 11:00 - 17:00, Hostětín, Neděle 24. září bude v Hostětíně patřit jablkům, řemeslům a kultuře. Proběhne zde již 16. ročník Jablečné slavnosti. Nenechte si ji ujít.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní s vůní bylin
30.9.2017 10:00 - 17:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové a tradičním bylinkářství. Pojďte se podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Brněnský biojarmark 2017
6.10.2017 - 7.10.2017, Brno, Tradiční brněnská akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
5.10.2017 - 8.10.2017, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření.
detail akce »
Za vůní ovoce (exkurze k místním zpracovatelům)
8.10.2017 09:00 - 09:00, Starý Hrozenkov, Ekosady Komňa, Vlachovice, Autobusová exkurze k místním zpracovatelům ovoce: rodinná firma Koldokol, David Ryšavý (ekosady Komňa), Moštárna Hostětín, Radek a Zuzana Fryzelkovi, sušírna sv. Františka Vlachovice.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9 -18, sobota 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?