Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
11. 10. 2017

Sucho na druhé straně planety může zdražit i české máslo

Česká ekonomika celkově čerpá 29 % všech vodních zdrojů ze zahraničí, většinou ve formě vody spotřebované při produkci dovážených výrobků (zejména potravin a textilu). Kvůli probíhající změně klimatu je však většina těchto zdrojů ohrožena suchem. Týká se to například sójových bobů, které se do ČR dováží jako krmivo pro dobytek. V důsledku změny klimatu tak hrozí zdražování masa a mléčných výrobků (včetně dalšího zdražování másla). Co proti tomu můžeme udělat? Rozvojové a ekologické organizace představily společnou publikaci „Když klima není prima“, která popisuje, co musí Česká republika udělat, aby na změny klimatu připravila nejen sebe, ale také pomohla s přípravou chudých rozvojových zemí, které budou zasaženy ještě více než Evropa.
Více informací naleznete zde.

Sucho na druhé straně planety může zdražit i české máslo

Dejte vale glyfosátu, na plevel je možné jít i bez chemie

Zbrusu nová publikace Sítě ekologických poraden představuje způsoby, jak mohou samosprávy výrazně snížit množství chemických látek při údržbě veřejných prostranství. Konkrétně jde o nechemické postupy při odstraňování plevelů na veřejných plochách a cestách, díky kterým lze zcela vyloučit používání herbicidů, zejména tolik oblíbeného glyfosátu. Na úvod rozebírá, v čem spočívá problém při používání glyfosátu z pohledu zdraví a životního prostředí, druhá část publikace se věnuje alternativním odplevelovacím postupům - mechanickým, s použitím plamene, horkého vzduchu, páry nebo horké pěny. Pro zadavatele veřejných zakázek je zde i postup, jak tyto požadavky zohlednit při výběru dodavatelů služeb a technologií.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna o lacích na nehty: Chemický koktejl, na který si dejte pozor!

Pro mnohé ženy je lak na nehty součástí každodenního života, ale v poslední době ho začínají používat také někteří muži. Jen málokdo ale tuší, jak je výroba takového laku komplikovaná a z jakých chemických látek se laky vyrábějí. Věděli jste, že základní surovina pro mnohé laky na nehty je stejná jako pro výrobu střelného prachu?
Více informací naleznete zde.

Čápi jsou dobří

V Česku je čáp bílý jedním z nejznámějších ptáků. Je to tím, že je to pták atraktivní, který svou velikostí i vzhledem každého upoutá a také tím, že hnízdí často v bezprostřední blízkosti člověka. Česko je jednou z mála zemí Evropy, kde čápů dlouhodobě neubývá, ba dokonce i mírně přibývá. Jak to víme? Je to proto, že se provádí pravidelná sčítání čapích hnízd. Zřejmě neexistuje žádný jiný druh ptáka, kde by se na území velikosti tisíců čtverečních kilometrů podařilo monitorovat hnízdní populaci s přesností na až 98 %.
Více informací naleznete zde.

Česká republika ratifikovala pařížskou dohodu

Podpisem prezidenta se Česká republika jako poslední země Evropské unie přidala k dalším 167 zemím, které již ratifikovaly Pařížskou dohodu. Pařížská dohoda je celosvětovou dohodou o změně klimatu, které bylo dosaženo v prosinci 2015 v Paříži. Dohoda představuje plán zaměřený na omezení globálního oteplování na úroveň „výrazně nižší“ než 2 °C. Zahrnuje období od roku 2020. Země před konferencí předložily národní akční plány, jak budou své emise snižovat a dohodly se, že každých 5 let je budou revidovat a zpřísňovat. Pro zajištění transparentnosti souhlasily, že se budou o svých snahách navzájem informovat. EU a další rozvinuté země slíbily, že budou finančně pomáhat rozvojovým zemím snižovat emise a zvyšovat resilienci vůči změnám klimatu.
Více informací naleznete zde.

Kulatý stůl v Brně představí Strategický rámec ČR 2030

Strategický rámec Česká republika 2030 je vládní dokument, který udává směr dlouhodobého rozvoje naší země na příští desetiletí. Ukazuje oblasti, které jsou rozhodující z hlediska udržitelného rozvoje České republiky. V Brně se dokument představí v úterý 31. října 2017 od 14 hodin. Na setkání jsou zváni zástupci místní státní správy a samosprávy, nevládních organizací, univerzit nebo soukromého sektoru. Ti budou mít možnost diskutovat s tvůrci dokumentu a společně se zamýšlet nad obsahem opatření, která by měla přispět k naplnění vytyčených strategických cílů. Více informací a dokumentu, akci a přihláškách naleznete na
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Exkurze a seminář „Jak na stavbu slaměného domu“. Ivanovice na Hané, 3 termíny: 28. října, 11. listopadu a 2. prosince 2017. http://www.slamak.info/jak-na-stavbu-slameneho-domu/

 

Semináře pro pedagogy: výukové programy na témata ohrožených druhů zvířat, nelegálního obchodu s nimi a o problematice palmového oleje. Hodonín 19.10., Jihlava 20.10. http://divizna.zooliberec.cz/cz/vzdelavani-zoopedagogu-sfzp-cr/seminare-pro-pedagogy/

Hospodaření s vodou doma i na zahradě
14.10.2017 - 15.10.2017, Hostětín, Udržitelné hospodaření s vodou - dešťové a odpadní vody v domácnosti a na zahradě.
detail akce »
Harmonizace čaker - pobytový program
26.10.2017 - 29.10.2017, Hostětín, Praktický prožitkový seminář na zharmonizování čakrového systému, meditace, relaxační techniky, intuitivní malování a cvičení Tai Chi
detail akce »
Pobyt s jógou
17.11.2017 - 19.11.2017, Hostětín, Přijeďte dobít baterky a načerpat energii pro přicházející zimu...
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9 -18, so 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?