Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
2. 11. 2017

Záleží nám na Fidži? Fidži záleží na nás

Jednoduchá zpráva za tímto divným titulkem zní: Právě v těchto dnech probíhá v Bonnu další z konferencí o ochraně klimatu následující po té známé pařížské. Jejího předsednictví se ujalo Fidži jako představitel těch ostrovů v Pacifiku, které jsou vážně ohrožené vzrůstem hladiny oceánu v důsledku globálního oteplování. Příčinou je spalování fosilních paliv, včetně našeho uhlí. Takže osud Fidži a dalších závisí na tom, jak rychle přestaneme fosilní paliva včetně našeho uhlí pálit a přejdeme na obnovitelné zdroje.
Více informací naleznete zde.

Záleží nám na Fidži? Fidži záleží na nás

Ekoporadna: Do čeho nalévat ve stánku na ulici kávu?

Možná i Vám vadí spousta jednorázových a nepříliš „chutných“ kelímků, ve kterých se na ulicích, např. v pojízdných stáncích, prodává káva. A také přemýšlíte, čím  by se kelímky daly nahradit. Ekologický institut Veronica prošel dostupné studie a sestavili žebříček nádob dle ekologičnosti. Zlaté pravidlo zde zní: čím vícekrát je nádobku možné použít, tím je ekologičtější. Mytí nádob není pro životní prostředí nikdy taková zátěž, jako výroba a likvidace stále nových kelímků. Nejlepšími nádobkami jsou samozřejmě ty keramické a skleněné, ale i kelímky z tvrdého plastu, které se nerozbíjí a dají se umýt, vydrží hodně dlouho v provozu a jsou proto vhodné.
Více informací naleznete zde.

Seminář Ekologické ovocnářství a staré ovocné odrůdy (28. 11. v Brně)

Seminář Ekologické ovocnářství a staré ovocné odrůdy (28. 11. v Brně)
Seminář zaměřený na ekologické ovocnářství a staré ovocné odrůdy, kterým Vás provede zkušený ovocnář a ekologický sadař Stanislav Boček, je zaměřený zejména pro učitele a lektory středních, ale i základních a mateřských škol. Nahlédnete do tajů starých ovocných odrůd a získáte povědomí o tom jak správně zakládat i udržovat ekologický sad. Součástí semináře bude i praktická ukázka Otevřené zahrady v Brně s řadou ovocných stromů a po absolvování semináře získáte certifikát.
Více informací naleznete zde.

Seminář o ochraně volně žijících živočichů a o živých zahradách (30. 11. v Brně)

Seminář cílí zejména na pracovníky ze státní správy a na lektory a učitele (mateřských) základních a středních škol. Po absolvování semináře můžete lépe využívat vědomosti zejména o ochraně živočichů a získáte povědomí jak zakládat a udržovat přírodní a živé zahrady. Vede Mojmír Vlašín z Ekologického institutu Veronica.
Více informací naleznete zde.

Historie československého ekologického hnutí v televizi

Právě nyní Česká televize vysílá v rámci pořadu Nedej se pětidílný dokumentární cyklus s názvem Dějiny neposlušnosti a podtitulem „jak na pozadí starosti o životní prostředí vznikala občanská společnost“. Ve třetím díle věnovaném 80. létům zazní i pohled brněnských ochránců přírody a našich dlouholetých spolupracovníků Mojmíra Vlašína a Antonína Bučka. Pořad bude vysílán tuto neděli od 11.05 na kanálu ČT2, první dvě části jsou ke zhlédnutí v online archivu České televize.
Více informací naleznete zde.

Brno-střed podporuje občany v péči o zeleň

Městská část Brno-střed vyhlásila další kolo podpory pro aktivity v oblasti životního prostředí a péče o zeleň. Chcete zkrášlit svou ulici nově vysazeným stromem či rozkvetlým truhlíkem? Chcete zlepšit životní prostředí ve svém vnitrobloku? Termín pro podávání přihlášek je 30. listopadu.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Otevřený prostor: Cesty k smysluplné práci. Již 12. ročník semináře typu otevřený prostor, tentokrát na téma smyslupné práce. 24.- 28. ledna 2018 u Poličky. http://www.thinktank.cz/clanky/otevreny-prostor-2018-cesty-ke-smysluplne-praci-pozvanka-a-prihlaska/

Hliněné sdílení, již 3.11.2017, 16-19 h, Fakulta architektury VUT v Brně. Akce slouží ke zvýšení informovanosti o oblasti hliněného a přírodního stavitelství. http://www.hlina.info/media/Hlinene_Sdileni_3_11_2017_Pozvanka.pdf

Den otevřených dveří v Hostětíně s prohlídkou pasivního domu
11.11.2017 14:00 - 17:00, Hostětín, Komentovaná exkurze pasivním domem Centra Veronica v Hostětíně a ekologickými projekty v obci. Přijďte se inspirovat.
detail akce »
Pobyt s jógou
17.11.2017 - 19.11.2017, Hostětín, Přijeďte dobít baterky a načerpat energii pro přicházející zimu...
detail akce »
Ekologické ovocnářství a staré ovocné odrůdy
28.11.2017 10:00 - 18:00, Brno, Seminář o starých ovocných odrůdách a ekologickém ovocnářství s pomologem, ekologickým sadařem a ovocnářem panem Ing. Stanislavem Bočekem
detail akce »
Seminář o ochraně volně žijících živočichů a živých zahradách
30.11.2017 10:00 - 18:00, Brno, Seminář o ochraně volně žijících živočichů a živých zahradách pod vedením pana RNDr. Mojmíra Vlašína vhodný zejména pro další vzdělávání studentů na školách.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9 -18, so 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?