Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
23. 11. 2017

Odešel Karel Hudec

V sobotu 18. listopadu 2017 by se býval dožil 90 let nestor české ornitologie, docent RNDr. Karel Hudec, DrSc., člen Čestné rady Českého svazu ochránců přírody. Brali jsme jako samozřejmost, že to s ním oslavíme a potěšíme se z jeho elánu a nových projektů, ale on na podzim onemocněl a v pátek 10. listopadu zemřel. Karel Hudec celý život zkoumal chování ptačích společenství v naší krajině a to, co o ptácích ví, uložil v rozsáhlém souboru vědeckých článků a monografií.
Více informací naleznete zde.

Odešel Karel Hudec

Za Janem Steklíkem - Kresba osiřelých brýlí

Na sv. Martina nečekaně zemřel jeden z nejoriginálnějších českých výtvarníků – Jan Steklík. Široká veřejnost jej znala především jako kreslíře, který svou nezaměnitelnou linkou kresebně doprovázel články v nejrůznějších časopisech, zejména však těch brněnských s celostátním dosahem: v 60. letech především v Hostu do domu a Indexu, poté ve Vědě a životu, a v neposlední řadě ve Veronice, již svými kresbami obohacoval od samého vzniku časopisu. Jan Steklík ovšem proslul i svými výtvarnými performancemi a mnoha happeningy, známé byly i jeho „landarty“, kdy v přírodě prováděl fotograficky dokumentované výtvarné akce, do nichž zapojoval mnoho „pomocníků“. Steklík byl jedním z „ředitelů“ jím založené Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu, v době normalizace se pohyboval jako „nebezpečný surrealista“, jak byl označen režimními výtvarníky, na „okraji okrajů“ výtvarné scény, prakticky bez možnosti vystavovat a s velmi omezenou možností publikovat.
Více informací naleznete zde.

Jak a proč rozvíjet vztah k přírodě a domácí ekologii u seniorů a handicapovaných? Dozvíte se na semináři.

Jak a proč rozvíjet vztah k přírodě a domácí ekologii u seniorů a handicapovaných? Dozvíte se na semináři.
Co může přinést rozvoj environmentální senzitivity a vztahu s přírodou zdravotně a sociálně znevýhodněným? Jak jim můžeme tento kontakt zprostředkovat? Jak zařadit ekologické aktivity do aktivizačních programů, jaké činnosti můžeme s klienty dělat, co zmůže zahradní terapie a jak mohou lidé využít ekologické principy ve svých domácnostech anebo institucích? O přínosech i praktických zkušenostech se budeme bavit na dvoudenním semináři, který je určen (nejen) pracovníkům sociálních služeb, terapeutům a pečovatelům. 14. a 15. 12. v Brně. Je možné se zúčastnit i jednotlivých dnů.
Více informací naleznete zde.

Přijďte si pro vánoční jedličku v květináči

V předvánočním čase namísto řezaných a umělých stromků prodáváme živé jedličky v květináči. Šiřte spolu s námi vůni ekologických Vánoc! Jedličky jsou sice vysoké jen 40 centimetrů, o to větší nám dělají radost. V lednu neskončí u popelnice jako jejich řezané kolegyně, ani nejsou vyrobeny ze škodlivého PVC, ale při dobré péči s vámi oslaví mnoho příštích Vánoc, nebo obohatí naše lesy svou bělokorou krásou. Prodej probíhá ve čtyřech benefičních obchodech Nadace Veronica a na dalších místech v Brně a Tišnově. K nákupu dostanete návod, jak se o stromeček během svátků starat, a pozvánku na společnou jarní výsadbu. Živé jedličky lze zakoupit také v Praze (Toulcův dvůr) či v Českých Budějovicích.
Více informací naleznete zde.

Nadace Veronica zve na benefiční přehlídku a aukci módy

Nadace Veronica vyzvala brněnské návrháře k „upcyklaci“ oblečení ze svých dobročinných obchodů. V rámci benefiční módní přehlídky ukáže 6 návrhářů, jak se jim podařilo popasovat s výzvou vytvořit ze starého oblečení novou zajímavou módu. Po módní přehlídce bude následovat aukce 20 modelů vytvořených pro nadaci. Nebude chybět ani občerstvení, víno, možnost vyzkoušet přírodní kosmetiku. Celý výtěžek z dražby rozdělí Nadace Veronica na ochranu přírody na jižní Moravě, na projekty pečující o krajinu na venkově. Akce se uskuteční tuto neděli 26. listopadu od 18 hodin v Domě umění města Brna.
Více informací naleznete zde.

PTÁCI a HUDCI: vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Nové číslo časopisu Veronica, č. 4/2017, je věnována ornitologovi Karlu Hudcovi, původně jako gratulace, nakonec bohužel už jen jako rozloučení. Číslo je tedy ponejvíce ptačí, najdete v něm i rady, jak v zimě správně přikrmovat ptáky na krmítku nebo třeba labutě na řece. Nechybí ani většina dalších obvyklých rubrik.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Víte čím a jak správně v zimě přikrmovat ptáky?

Zima je opět tady, a tak je nejvyšší čas připravit krmítko pro drobné pěvce, kteří u nás zůstávají přes zimu. Pozorování a přikrmování ptáků se věnuje stále více lidí, ale ne každý ví, co mají ptáci v zimě nejraději a co v žádném případě do krmítka nepatří. Podle odborníků z Moravského ornitologického spolku můžete na krmítku pozorovat až 30 druhů ptáků.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Může být dům pasivní, přírodní i ekologický? Diskuzní večer o ekostavitelství. Út 28. 11. od 18.30, Brno, pořádá Sedmá generace. http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/debata-pasiv-nebo-natur

 

Panelová diskuze: Moudré hospodaření se srážkovou vodou ve městech. Po 4. 12 od 16.30, Brmo, pořádá NESEHNUTÍ. http://www.obcanskeoko.cz/aktuality/panelova-diskuze-moudre-hospodareni-se-srazkovou-vodou-ve-mestech/

Seminář o ochraně volně žijících živočichů a živých zahradách
30.11.2017 10:00 - 18:00, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Seminář o ochraně volně žijících živočichů a živých zahradách pod vedením pana RNDr. Mojmíra Vlašína vhodný zejména pro další vzdělávání studentů na školách.
detail akce »
VÁNOČNÍ TVOŘENÍ
1.12.2017 16:00 - 18:00, Hostětín, Přijďte se k nám adventně naladit a vyrobit si adventní věnec z přírodnin, ozdoby ze včelího vosku, nazdobit perníčky, upéct voňavé pečivo, či vyrobit si drobné dárky pro své blízké.
detail akce »
Přednáška: Zajímavosti o motýlech (Klub přírodovědecký v Brně)
7.12.2017 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, prof. RNDr. Zdeněk Laštůvka, CSc. (Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, Agronomická fakulta Mendelu)
detail akce »
Přednáška: Co jsme (ne)viděli na exkurzích Klubu přírodovědeckého (2.část)
14.12.2017 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, RNDr. Olga Lepšová-Skácelová, Ph.D. (přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita)
detail akce »
Přednáška: Indičtí savci zblízka (Klub přírodovědný v Brně)
4.1.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Vystoupí: doc. MVDr. Jiří Klimeš, CSc. (ZOO Brno)
detail akce »
Pro rok 2018 připravujeme...
1.1.2018 - 31.1.2018, Hostětín, Ovocnářské kurzy, pletení košíků, vycházky na Žítkovou, vycházky na hady, Zelená dovolená i odborné semináře...
detail akce »
Přednáška: Lesy a zahrady Japonska (Klub přírodovědný v Brně)
1.2.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Doc. Ing. Luboš Úradníček, CSc. (Ústav botaniky, dendrologie a fytocenologie LDF Mendelu)
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9 -18, sobota 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?