Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
9. 1. 2018

Hodnocení programu nové vlády z pohledu životního prostředí

Zajímá vás jak se bude nová vláda, tedy aspoň dle jejího programového prohlášení, stavět k ekologickým otázkám? Kolegové z ekologických organizací pro vás její programové prohlášení detailně prozkoumali, přehledně rozdělili do tématických skupin a ohodnotili jak, a jestli vůbec, hodlá vláda problém řešit. Pozitivní zpráva je, že červený smajlík, znázorňujících že má vláda konkrétní plán jak problém zhoršit, nebylo třeba udělit ani jednou, a jen v několika kapitolách – domácí energie, jaderné dotace, kanál Dunaj-Odra-Labe, zapojení občanů – dostala oranžového za obecné směřování k horšímu. Ostatním kapitolám se vláda nevěnuje a nebo slibuje zlepšení. Důležité teď bude sledovat jak budou ministři a premiér plnit to co v programovém prohlášení slíbili.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Třídění pro pokročilé

Třídíte už léta, a přece si u některých odpadů nejste jistí, kam patří a zda je vůbec lze třídit? Uvádíme příklady odpadů o kterých víme nebo tušíme, že byste mohli mít problém. Dáváte správně mokrý a mastný papír do kompostu, zatímco plata od vajec do starého papíru?
Více informací naleznete zde.

Studánky na ekomapě - kontrolujte si průtok vámi oblíbených zdrojů

Začátkem letošního roku dosáhl počet záznamů o studánkách na Ekomapě čísla 890. U všech najdete shrnutí, zda-li je pitná či nepitná a podrobný rozbor kvality vody. Vzhledem k postupnému snižování hladiny často jen mělkých podzemních vod mohou ale některé prameny být v současnosti i bez vody, nebo jejich průtok být jen velmi malý. Velký vliv má na tento stav stále větší výpar z půdy, vyšší průměrné teploty a rychlejší odtok srážkových vod. Návštěvníci lesa se o tom mohou lehce přesvědčit. Stačí mít půllitrovou láhev a změřit rychlost jejího naplnění a po nějakém čase měření zopakovat.
Více informací naleznete zde.

Jarní prázdniny na blátě? V Hostětíně se slevou...

Chcete s dětmi vyjet na prázdniny do přírody a nezařídili jste si pobyt na sněhu v Alpách? Přijeďte „na bláto“ do Hostětína. Při pobytu na dvě a více nocí v pracovní dny pondělí až v pátek nabízíme slevu 30 % z ubytování dospělé osoby. Víkendy v únoru jsou plně obsazeny, v březnu jsou k ubytování volné i víkendy. Je kam jít… Krajina naokolo Hostětína je krásná i bez sněhu. Těšíme se na vás.
Více informací naleznete zde.

Nabídka volného místa - účetní

Ekologický institut Veronica přijme na své pracoviště v Brně účetního nebo účetní. Hlaste se do 22. ledna 2018.
Více informací naleznete zde.

Nevhodné vánoční dárky? Darujte je v Brně nadačním obchodům

Pokud se Ježíšek netrefil do vašeho vkusu, nechtěné vánoční dárky i hezké věci vytříděné při předvánočním úklidu můžete darovat do obchodů Nadace Veronica. Výtěžek z prodeje darovaných věcí rozděluje nadace na ekologické projekty v Brně a okolí. Darovat můžete nejlépe do skladu na Pekařské 38, v menším množství také přímo do některého z nadačních obchodů na Panské 9, Pekařské 38 nebo Palackého třídě 25. Otevírací doba a kontakty jsou na webu.
Více informací naleznete zde.

Co si počít vánoční jedličkou v květináči teď?

Doufáme, že jste strávili pohodové a ekologické Vánoce s jedličkou v květináči. Pokud ji ještě stále máte doma, je nejvyšší čas ji postupně zvykat opět na venkovní teploty. Jedlička venku bez problémů přečká až do jara, pouze při krutých mrazech pod -15 °C ji raději přesuňte do chladné místnosti. A co pak s ní na jaře? Pokud si stromeček chcete ponechat do příštích Vánoc, přeneste ji na spíše stinné místo, pravidelně ji zalévejte a případně ji přesaďte do většího květináče. Pokud si jedličku chcete vysadit na vlastní pozemek, nemusíte dlouho otálet. Jakmile rozmrzne půda, můžete jedličku na zvolené místo zasadit. A v neposlední řadě se spolu s námi můžete zúčastnit společné výsadby do lesů za Brnem! Napište si do kalendářů datum 14. dubna.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Víkendový participační workshop Někdo by s tím měl něco dělat 2.-4-února 2018 v ekocentru Paleta Oucmanice. http://www.obcanskeoko.cz/aktuality/nekdo-by-s-tim-mel-neco-delat-ii/

Mezinárodní konference Zdravé domy 2018, 4. a 5. 5. v Brně. Téma: fyzikální, mechanické a jiné vlastnosti stavební hlíny. Hledají se přednášející i posluchači. http://www.hlina.info/

Přednáška: Co ohrožuje včelařství a včelu medonosnou? (Klub přírodovědný v Brně)
18.1.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Prof. MVDr. Stanislav Navrátil, CSc. (Ústav ekologie a chorob zvěře, ryb a včel, Veterinární a farmaceutická univerzita)
detail akce »
Přednáška: Lesy a zahrady Japonska (Klub přírodovědný v Brně)
1.2.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Doc. Ing. Luboš Úradníček, CSc. (Ústav botaniky, dendrologie a fytocenologie LDF Mendelu)
detail akce »
Přednáška: Biologie lesních půd ve vztahu k organické hmotě a utváření půdních horizontů (Klub přírodovědný v Brně)
15.2.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Ing. Aleš Kučera, Ph.D. (Ústav geologie a pedologie, LDF Mendelu)
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů II. - 17.-18. únor 2018 OBSAZENO
17.2.2018 - 18.2.2018, Hostětín, Dvoudenní kurzy pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Darujte kurz svým blízkým. Nejedná se o pokračování I., ale o tentýž kurz, pro nové zájemce.
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů III. - 24.-25. únor 2018
24.2.2018 - 25.2.2018, Hostětín, Dvoudenní kurzy pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Darujte kurz svým blízkým. Nejedná se o pokračování I.a II., ale o tentýž kurz, pro nové zájemce.
detail akce »
Přednáška: Vyprávění o koniklecové zahrádce na Kamenném vrchu (Klub přírodovědecký v Brně)
1.3.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Mgr. Hana Korvasová (Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání), Ing. Vilém Jurek (Rezekvítek – spolek pro ekologickou výchovu a vzdělávání)
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů IV. - 3.- 4. března 2018
3.3.2018 - 4.3.2018, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Darujte kurz svým blízkým.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9-18, so 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?