Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
1. 2. 2018

Oteplování Země lze ještě udržet na 1,5 °C

V Paříži se téměř všechny státy světa shodly, že chtějí udržet oteplení Země pod 1,5 °C (a musí pod 2°C). Od té doby pracuje Mezinárodní panel pro klimatickou změnu (IPCC) na zprávě, která odpoví na to, zda je dodržení tohoto závazku ještě vůbec možné. Pracovní verze zprávy nám dává naději, že šance ještě je.
Šanci tedy máme, řešení je také známé, ale nebude to vůbec snadné. Během 2 až 3 let musíme razantně utlumit spalování fosilních paliv, omezit na minimum plýtvání energií a rozjet přechod na čisté obnovitelné zdroje. Pokud by totiž všechny státy splnily své závazky, které do Paříže přivezly, hrozí nám oteplení o 3 °C. To znamená, že máme před sebou ještě hodně práce. A co Vy? Zvládnete do 3 let zásadně omezit využívání fosilních paliv?
Více informací naleznete zde.

Oteplování Země lze ještě udržet na 1,5 °C

Nová publikace poradí, jak opravit rodinný dům

„Starý dům lepší než nový - Průvodce ekologickou opravou rodinného domu“ je název nové publikace Ekologického institutu Veronica. Vylepšený starý dům se může přiblížit nejlepšímu stavebnímu standardu, totiž pasivnímu, a může poskytnout to nejpříjemnější možné bydlení. Ještě k tomu může být zajímavý, inspirující, krásný. Knížka popisuje celou řadu technických řešení stavebních detailů i domovní techniky. K tomu je také rádcem a průvodcem: v několika sadách otázek vede investory k důkladnému zamyšlení nad plánovanou regenerací domu tak, aby i případné postupné kroky vedly k žádoucímu výsledku.
Více informací naleznete zde.

Staňte se lektorem/lektorkou EVVO v Centru Veronica Hostětín

Staňte se lektorem/lektorkou EVVO v Centru Veronica Hostětín
Hledáme nového kolegu či novou kolegyni na pozici lektora environmentální výchovy na plný či částečný pracovní úvazek. Pokud máte zájem o zajímavou a tvůrčí práci, která má smysl, přihlaste se prosím do 15. února do výběrového řízení. https://hostetin.veronica.cz/sites/default/files/zpravodaj/inzerat_lektor_evvo.pdf
Láká Vás naše nabídka, ale nechcete nebo nemůžete lektorovat na pracovní úvazek? Využijte další nabídky - nepravidelné externí spolupráce při lektorování ekologických výukových programů pro školy v Hostětíně. Tato forma spolupráce je vhodná třeba pro studenty vysokých škol nebo rodiče na rodičovské dovolené.
https://hostetin.veronica.cz/sites/default/files/zpravodaj/inzerat_externiste.pdf

Oslavte s Nadací Veronica Den svetrů

Asi 66 % veškerých energií v českých domácnostech se spotřebuje na topení. Protopené energie by přitom mohlo být méně a kromě mnoha jiných opatření může často pomoci si třeba vzít jen teplý svetr a ponožky a intenzitu topení o něco málo snížit. Na spotřebu energie na topení upozorňuje celosvětově Mezinárodní den (teplých) svetrů, který se pravidelně slaví třeba v Kanadě, Holandsku a na řadě dalších míst. Oslavte s námi poprvé Den svetrů i v Česku. Nadace Veronica ho vyhlásila na čtvrtek 8. února. V nadačních obchodech v Brně ten den koupíte všechny svetry se slevou 66 %. A pokud nám pošlete fotku ve svém oblíbeném domácím svetru na nadace@veronica.cz nebo fotku na Instagramu či Facebooku označíte hashtagem #densvetru, zařadíme vás do slosování o vynikající Hostětínský mošt.
Více informací naleznete zde.

Z přírody v Hostětíně se můžou těšit nevidomí, vozíčkáři i senioři

V Hostětíně se již několik let věnujeme práci s handikepovanými. Díky naší přírodní zahradě a prožitkovým či vzdělávacím programům jim zprostředkováváme zážitky z poznávání přírody. V uplynulém roce jsme opět rozšířili svoji činnost, připravili nové programy a naučili řadu pracovníků ze sociálních služeb, jak u klientů rozvíjet vztah k přírodě. Čeho se programy týkají? Co vám můžeme nabídnout a kdo si již zážitky z naší přírodní zahrady odvezl?
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní: Pro příznivce divadla Verdis – Inspektor Colleno 9. 3. 2018

Světově obnovená premiéra a první obnovená derniéra autorského kusu Inspektor Colleno aneb detektivní drama ze zákulisí ČIŽP se uskuteční v pátek 9. března 2018 v Divadle Husa na provázku v Brně. Po představení zavládne jako vždy dobrá nálada podepřená aukcí, cimbálovkou Veronica, žrautem a vínem. Výtěžek ze vstupného tentokrát putuje na podporu časopisu Sedmá generace, výtěžek z aukce rozdělí Nadace Veronica na ochranu přírody na jižní Moravě. Prodej vstupenek i Panské 9, Brno
Více informací naleznete zde.

Přednáška: Biologie lesních půd ve vztahu k organické hmotě a utváření půdních horizontů (Klub přírodovědný v Brně)
15.2.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Ing. Aleš Kučera, Ph.D. (Ústav geologie a pedologie, LDF Mendelu)
detail akce »
Přednáška: Vyprávění o koniklecové zahrádce na Kamenném vrchu (Klub přírodovědecký v Brně)
1.3.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Mgr. Hana Korvasová (Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání), Ing. Vilém Jurek (Rezekvítek – spolek pro ekologickou výchovu a vzdělávání)
detail akce »
Přednáška: Z pralesa do velehor – různá vegetační pásma chilských And (Klub přírodovědecký v Brně)
15.3.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Doc. Ing. Radomír Řepka PhD. (Ústav botaniky, dendrologie a fytocenologie LDF Mendelu)
detail akce »
Hodina Země 2018
24.3.2018 20:30 - 21:30, všude, Celosvětový happening na podporu ochrany životního prostředí, zejména ochrany klimatu. Spojuje všechny, kteří jsou připraveni začít měnit svůj svět a inspirovat k pozitivní změně ostatní. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel.
detail akce »
Jak snížit svoji uhlíkovou stopu a být energeticky soběstačnější?
7.4.2018 - 8.4.2018, Hostětín, Jak a proč snížit svoji uhlíkovou stopu? Efektivní využívání energie, obnovitelné zdroje, ... jak nám mohou pomoci? A jak se stát energeticky soběstačnými? Praktické rady a ukázky od těch nejpovolanějších...
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
14.4.2018 10:00 - 12:00, u Brna, Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese nedaleko Brna. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby. Na výsadbu srdečně zveme všechny přátele lesa a přírody. Sazenice jedle bělokoré budou k dispozici i na místě.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9 -18, sobota 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?