Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
28. 6. 2018

Změníme se?

V Berlíně právě skončil třídenní trénink iniciativy Climate reality project, kterou založil a stále vede Al Gore, bývalý víceprezident USA. Hned první den měli účastníci možnost zažít na vlastní kůži slavnou Al Gorovu prezentaci o klimatické krizi. Základem prezentace jsou odpovědi na 3 otázky. Musíme se změnit? Můžeme se změnit? Změníme se?
Odpověď na první z nich dává nejen spousta vědeckého poznání, ale i rychle vzrůstající počet konkrétních vážných dopadů klimatické změny na celém světě. Musíme.

Čisté postupy a technologie na výrobu energie, udržitelnou mobilitu, prosperující zemědělství a hlavně příklady dobré praxe, kde tato revoluce úspěšně probíhá a výrazně vylepšuje nejen životní prostředí, ale i zdraví a kvalitu života obyvatel jasně ukazují, že se změnit můžeme.

Jestli se změníme, záleží na nás všech. Naděje je ohromná. Pozitivních signálů je kolem nás čím dál víc. Uhelné elektrárny a doly jsou zavírány. Banky přestávají půjčovat firmám, které nesnižují svou uhlíkovou stopu. Další a další státy, regiony, města a společnosti se zavazují ke 100% přechodu na obnovitelné zdroje. Sedmi stům lidí (včetně našeho zástupce) stálo za to dojet do Berlína a tři dny nasávat nové informace o klimatickém rozvratu. Aby mohli, až se vrátí domu, změnit svůj život a povědět o tom ve svém okolí. Abychom změnili všechno, potřebujeme každého. Změníme se?

Změníme se?

Náš prázdninový provoz

Nadační obchod Veronica na Panské 9 v Brně má v červenci a v srpnu otevřeno od pondělí do pátku od 12 do 18.
Ekologická poradna Veronica tamtéž bude pro osobní návštěvu a telefonem dostupná vždy v úterý a čtvrtek od 13 do 17. Elektronicky je dostupná 24 hodin denně.
• V době letních prázdnin 2018 má Centrum Veronica Hostětín otevřeno každý víkend od 10 do 17 hodin. Přijeďte si na mošt, posedět v naší přírodní zahradě, projít se po naučné stezce Naokolo Hostětína, najít poklad, bádat v lese, prohlédnout si ekologické projekty a sochy v krajině anebo jen tak… https://hostetin.veronica.cz/mame-otevreno-i-o-vikendech-tesime-se-na-vas-2

Výroční zpráva: Podívejte se, co se nám loni povedlo

Expertní výpočet uhlíkové stopy Centra Veronica Hostětín přinesl vynikající výsledek - naše stopa je 7-8 krát menší než u jiných veřejných institucí. ● Pokračovali jsme v úzké spolupráci se skupinami handicapovaných občanů. Uspořádali jsme tábor pro děti se spinální svalovou atrofií a programy pro nevidomé a slabozraké. ● Naše ekologická poradna vyřizuje stovky dotazů ročně. Nejvíce vyhledávaná na internetu je odpověď na otázku “Jaký je rozdíl mezi jedlou a prací sodou?” se skoro 16 tisíci zhlédnutími. ● Mezi čísly časopisu Veronica zaujalo číslo věnované paradoxní ochraně přírody. ● Inspiraci pro ochranu přírody jsme předali při výukových programech téměř 2000 žákům.
Vše další o naší loňské činnosti se dočtete v právě vydané výroční zprávě.
Více informací naleznete zde.

Časopis Veronica č. 2/2018 na téma „Nová divočina“ právě vyšel

Nová divočina se stává v poslední době fenoménem. Po panenské divočině tady máme divokost města v podobě opuštěných průmyslových areálů, starých železničních náspů nebo křovin mezi domy. Každý si v urbánní divočině najde to své a mnoho zajímavého tam našli i námi oslovení autoři. Kromě biologů jsme dali prostor i dalším odborníkům z řad antropologů, krajinných architektů anebo umělců. Díky tomu vzniklo multižánrové číslo věnované tématu městské divočiny.
Více informací naleznete zde.

CO2 liga roztančila Senát. A zná své vítěze. Jsou hned tři.

Soutěžící byli tak dobří, že nešlo neudělit méně prvních cen. To se nám stalo v CO2 lize poprvé - a to tuto klimatickou soutěž pro školy pořádáme už po osmé. Ti nejlepší z nejlepších, 6 týmů ze základních a středních škol, představili svoji celoroční práci 14. června 2018. Událo se to v nádherném prostředí pražského Senátu. Hlavní cenu získal tým Badatelé ze základní školy Vnorovy, tým ČOPN ze ZŠ Brigádníků z Prahy 10 a tým Anežčata ze ZŠ Anežky České v Ústí nad Labem. Gratulujeme.
Více informací naleznete zde.

Nadace Veronica zve v Brně na charitativní jógu pro čapí hnízdo

Protáhnout a zklidnit se při józe a zároveň podpořit dobrou věc? To můžete po celé léto – lekce charitativní jógy povedou na dvoře Domu ochránců přírody na Panské 9 lektorky ze studia Yoga Lokah. Začínáme v pondělí 2. července, poslední lekce je 3. září, vždy od 18 do 19 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje Nadaci Veronica a podpoří program Čapí hnízdo – budování náhradních hnízdních podložek pro čápa bílého na samostatných sloupech.

Energetická revoluce ve vaší domácnosti je možná. Přijeďte se dozvědět na Letní školu do Hostětína, jak na to.

Jak ve svých domácnostech udělat energetickou revoluci a co a jak můžeme změnit, abychom se stali energeticky soběstačnějšími? Jaké jsou možnosti moderní produkce obnovitelné elektřiny, která má zásadní význam pro snížení uhlíkové stopy a jaká opatření jsou rychle realizovatelná? Jak využít fotovoltaiku a ostrovní systémy? Pojďte se bavit s Janem Rovenským z Greenpeace, Janem Hollanem z Czech Globe, Petrem Ajsem Kuckou z Ekologického institutu Veronica a dalšími - na Letní škole soběstačnosti, udržitelnosti a klimatu v Hostětíně. Prosíme - sdílejte (na FB) a pozvěte i své přátele. Děkujeme.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Letní škola rozvojové spolupráce (Olomouc, 2. – 7. září 2018). Pro všechny zájemce o rozvojovku a humanitárku. http://www.development.upol.cz/projekty/letni-skola-rs/letni-skola-pro-studenty-vs/

Krajem žítkovských bohyní
5.7.2018 09:00 - 16:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní s vůní bylin
6.7.2018 09:00 - 17:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové a tradičním bylinkářství. Pojďte se podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně. Popovídáme si i o bylinkách.
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - I.
8.7.2018 - 15.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - II.
15.7.2018 - 22.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Letní škola soběstačnosti, udržitelnosti a klimatu 2018
22.8.2018 - 26.8.2018, Hostětín, Uvažujete o nějaké formě soběstačnosti? Zajímá vás vaše uhlíková stopa a možnosti jak jí snížit? Chcete se podívat na problematiku změny klimatu v nejširších souvislostech? Přijeďte si do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti. Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
29.8.2018 - 2.9.2018, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná botanická či zoologická vycházka. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Jablečná slavnost 2018
23.9.2018 11:00 - 17:00, Hostětín, Neděle 23. září bude v Hostětíně patřit jablkům, řemeslům a kultuře. Proběhne zde již 17. ročník Jablečné slavnosti. Nenechte si ji ujít.
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2018
21.9.2018 - 23.9.2018, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete využít váš volný čas smysluplně? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena v červenci a srpnu: úterý 13-17 a čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 12-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?