Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
10. 9. 2018

Proč počasí v Evropě zešílelo?

Průběh tohoto léta a extrémní projevy počasí zasluhují naši trvalou pozornost: ukazují nejen to, co všechno může oteplování znamenat, ale také na možné potíže většího měřítka. Není to tak, že by počasí bylo stejné jako dosud a pouze se zvyšovaly teploty. Důležitější je, že přibývá důkazů, že se mění celková dynamika počasí. Změna klimatu totiž nespočívá jen v tom, že vše se postupně otepluje. Znamená také to, že se mění hlavní cirkulace v naší atmosféře a oceánech. A tato změna činí počasí čím dál víc divnějším a nepředvídatelnějším. Tak zní klíčové sdělení předního světového oceánologa a klimatologa, profesora Stefana Rahmstorfa.
Více informací naleznete zde.

Proč počasí v Evropě zešílelo?

Jablečná slavnost v Hostětíně vás zve na 23. září. Proč byste si ji opět neměli nechat ujít?

„Jablečná slavnost je pro mě esencí toho nejlepšího, co podzim přináší. Barevná podzimní krajina Hostětina a Bílých Karpat, čerstvý a voňavý mošt, štrúdl a další dobroty z jablek. Vždy se setkám se spoustou zajímavých lidí, ať už z řad pořadatelů/dobrovolníků, prodávajících řemeslníků nebo vystupujících kapel. A přitom je všechno tak mile domácí, sousedské a přátelské… “, říká o Jablečné slavnosti každoroční návštěvnice Bára.
Asi právě tato neformální atmosféra dělá z naší slavnosti akci, na kterou se sjíždějí lidé z celé republiky. Kromě ní vám můžeme nabídnout hektolitry čerstvého moštu, jablečné moučníky, naši novinku – ekostánek, spoustu zábavy pro děti (dětskou stezku, divadlo, řemeslné dílničky, ruční lisování moštu aj.), tradiční jarmark, projížďku v elektromobilu, ekoporadenství, ovocnářskou poradnu, jablečný trojboj, .... tu řadu aktivit bychom vypisovali dlouho. Lepší je zažít vše na vlastní kůži. Můžete v neděli 23. září 2018.
Více informací naleznete zde.

Přijedete nám pomoct na Jablečnou slavnost jako dobrovolník?

Přijedete nám pomoct na Jablečnou slavnost jako dobrovolník?
K pozvánce si vypůjčíme slova Anety, naší dobrovolnice, která shrnuje, proč do Hostětína jezdí: „Jednoznačně dobrý pocit z odvedené práce. Setkání se skvělými lidmi, kteří jsou naladění podobně jako já. Dobrou náladu a plno smíchu. Hostětín a Centrum Veronica je místo, kam si jezdím dobíjet baterky. A mimochodem...na Veronice dělají tu nejlepší pomazánku z červené čočky na světě ♥ Už jen kvůli té stojí za to přijet. Bude to bezmála 10 let co jsem ekologické Centrum Veronica objevila a je to naprostá srdcová záležitost. Dobrovolnická pomoc při této slavnosti je velmi důležitá, aby mohlo všechno probíhat hladce a ke spokojenosti návštěvníků. Odměnou vám budou úsměvy lidí kolem vás, dobré jídlo, pití, fantastická příroda a prima atmosféra.“
Chcete to zažít také? 23. září budete mít příležitost. Dobrovolníci pomáhají obsluhovat stánky, čepovat mošt, parkovat, hrát si s dětmi aj.
Více informací naleznete zde.

O městě, kde (skoro) došla voda – přednáška (12. září, Brno)

Jak vypadá život ve velkoměstě, kterému brzy dojde voda? Tereza Macháčková žije od roku 2017 v Kapském městě, které kvůli několika katastrofálně suchým zimám čelilo potenciálnímu odstavení vodovodních kohoutků. Mluvit bude o svém běžném dni s 50 litry vody a o tom, jak úsporná opatření tváři v tvář katastrofě mění život města. Tereza Macháčková je kunsthistorička, dříve působící v Museu Kampa, dnes na volné noze jako novinářka a překladatelka. Povykládá o svých zkušenostech a zároveň dá prostor otázkám všech, kteří dorazí. Vstup zdarma. Pořádá Nadace Veronica. Dům ochránců přírody, Panská 9, Brno.
Více informací naleznete zde.

Časopis Veronica s tématem Návrat velkých šelem vyjde už tento týden

Nové číslo časopisu Veronica je věnována návratu velkých šelem do České republiky. Aktuální články se zabývají především ochranou rysa a návratem vlka, který vzbuzuje velký zájem a rozporuplné emoce. Svůj prostor zde našly vzpomínky na setkání TGM s medvědem, ale i galerie znalce rysů Ludvíka Kunce, který získal za rok 2017 Cenu Josefa Vavrouška. Nový koncept biotopu velkých savců řešící zachování prostupnosti krajiny zajímavě doplňuje zpráva o pozorování losů se zapojením veřejnosti z loňského podzimu.
Více informací naleznete zde.

Pojďte nám pomoci s Brněnským biojarmarkem

V pátek a sobotu 12. a 13. října se již po dvacáté sedmé koná Brněnský biojarmark, tradiční setkání ekologických pěstitelů a chovatelů, výrobců moštů i vína s návštěvníky a zákazníky. Biozelenina, biovíno, biomošty, biosýry, bioobčerstvení, … Potřebovali bych vaši dobrovolnickou pomoc: s přípravou předem (čtvrtek 11. října či jindy po domluvě) a pomoc na místě - stavění stánků (vždy ráno a odpoledne), pomoc na dětském programu, úklid, umývání sklenic, popř. obsluha ručního lisu na jablka, pomoc s propagací ekologického zemědělství, prodejem biomoštů, s aktivní propagací mezi návštěvníky „normálních trhů“ na Zelňák, apod.
Více informací naleznete zde.

O městě, kde (skoro) došla voda
12.9.2018 18:00 - 20:00, Brno, Přednáška, jak vypadá život ve velkoměstě, kde dojde voda? Tereza Macháčková žije v Kapském městě, které kvůli několika katastrofálně suchým zimám čelilo potenciálnímu odstavení vodovodních kohoutků. Mluvit bude o svém běžném dni s 50 litry vody.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní s vůní bylin
15.9.2018 09:00 - 17:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové a tradičním bylinkářství. Pojďte se podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně. Popovídáme si i o bylinkách.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní
29.9.2018 09:00 - 16:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Brněnský biojarmark
12.10.2018 - 13.10.2018, Brno, Již 27. ročník tradiční jihomoravské akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin. Biozelenina, biovíno, bioobčerstvení. Stánky neziskových organizací, osvěta o lokálních potravinách, jak poznat bio a nebio.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
11.10.2018 - 14.10.2018, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná vycházka do krajiny. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 11-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 11-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?