Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
3. 10. 2018

Prales nebo uhlí?

Právě probíhající energetická revoluce sebou nese i velké střety. Společnosti, které vsadily na fosilní paliva, ví, že se blíží konec jejich byznysu. Na poslední chvíli se snaží prodloužit možnost výdělku, který je však na úkor životního prostředí a našeho zdraví.
Jeden důležitý střet se právě odehrává v sousedním Německu. Těžební firma RWE chce vykácet dvanáct tisíc let starý prales v Hambachu a vytěžit hnědé uhlí pod ním. Přitom již nesčetně studií a analýz ukázalo, že zabránit nebezpečnému klimatickému rozvratu lze jen tehdy, pokud naprostá většina uhlí zůstane pod zemí. Právě probíhá občanská blokáda, která má za cíl zabránit vykácení pralesa a spálení uhlí pod ním. Potřebuje ale pomoc. Čím větší a hlasitější veřejná podpora, tím složitější bude pro politiky s kácením souhlasit a pro policii území vyklidit. Hned první možnost podpory se nabízí tuto sobotu 6. října, kdy proběhne velká demonstrace hned v blízkosti pralesa. Nemůžete-li dojet, aspoň pošlete výzvu německým politikům, kteří budou rozhodovat.
Více informací naleznete zde.

Prales nebo uhlí?

Brněnský biojarmark opět oživí Zelňák

V pátek a sobotu 12.–13. října se můžete těšit na další ročník tradiční akce Brněnský biojarmark. Co 27. ročník na Zelném trhu přinese? Tak třeba biozeleninu z Velehradu – prokazatelně kvalitní a bez chemie! Biomošty z Hostětína, poctivé biosýry z Kudlova a biouzeniny ze Sasova ověnčené řadou potravinářských cen také potěší chuťové buňky. Letos bude možnost ochutnat kozí produkty dokonce několika výrobců. K nakupování nám zahraje cimbálovka Veronica. Zveme celé rodiny, na děti čeká doprovodný program.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Kam se starými knihami?

Chtěla bych se zeptat kam dát knihy, které nechce ani antikvariát. Příčí se mi knihy kamkoli vyhodit. Níže několik námětů, co byste s knihami mohla dělat: v řadě míst fungují dobročinné obchody, které berou i knihy; na nádražích funguje projekt Kniha do vlaku; založte sousedskou knihovnu; přidejte je do akce typu „knihovnička zdarma“, některé knihy možná od vás vezme domov pro seniory; dejte inzerát, že prodáte krabici knih za odvoz.
Více informací naleznete zde.

Brno: Promítání filmu A Plastic Ocean

Každým rokem vzniká 300 milionů tun plastového odpadu. Ve filmu A Plastic Ocean režisér a novinář Craig Leeson spolu s rekordmankou ve freedivingu a ekologickou aktivistkou Tanjou Streeter a celým týmem vědců odhalují šokující pravdu o úrovni znečištění a množství plastu v našich oceánech. Nadace Veronica zve v Brně do Domu ochránců přírody v pondělí 8. 10. od 18 hodin na další promítání filmu A Plastic Ocean pod záštitou Greenpeace ČR v rámci kampaně Plast je past. Film bude promítán v angličtině s českými titulky.
Více informací naleznete zde.

Brno: Konec plastových sáčků - ušijte si látkové pytlíky

Jak čelit neustálému přísunu mikrotenových sáčků? Ušijte si pytlíky z recyklovaných záclon! V Brně v Domě ochránců přírody pro vás Nadace Veronica nachystala dílnu ve spolupráci se studenty oboru Ekotextil design ze Střední školy umění a designu. Záclony pro ušití pytlíků dodají dobročinné obchody Nadace Veronica. Dílna se uskuteční v pátek 19. října od 16.30 do 18.30, místa si rezervujte předem na e-mailu nadace@veronica.cz. Příspěvek 50 korun.
Více informací naleznete zde.

Pojďte nám pomoci s Brněnským biojarmarkem

V pátek a sobotu 12. a 13. října se již po dvacáté sedmé koná Brněnský biojarmark, tradiční setkání ekologických pěstitelů a chovatelů, výrobců moštů i vína s návštěvníky a zákazníky. Biozelenina, biovíno, biomošty, biosýry, bioobčerstvení, … Potřebovali bych vaši dobrovolnickou pomoc: s přípravou předem (čtvrtek 11. října či jindy po domluvě) a pomoc na místě - stavění stánků (vždy ráno a odpoledne), pomoc na dětském programu, úklid, umývání sklenic, popř. obsluha ručního lisu na jablka, pomoc s propagací ekologického zemědělství, prodejem biomoštů, s aktivní propagací mezi návštěvníky „normálních trhů“ na Zelňák, apod.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Máte zajímavý projekt v oblasti zelených technologií, ať už se jedná o šetrnou energii, hospodaření s vodou nebo zodpovědnou spotřebu? Proměňte svůj projekt v udržitelné podnikání díky GreenTech bootcampu, který pořádá brněnský JIC od 19. do 29. října. Více na www.jic.cz/akce/greentech-bootcamp

Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
11.10.2018 - 14.10.2018, Hostětín
Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná vycházka do krajiny. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 11-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 11-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?