Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
10. 4. 2019

„Mysli globálně, jednej lokálně“

Klimatický rozvrat je problém globální a jeho zastavení vyžaduje celosvětové úsilí. K němu se v Pařížské dohodě zavázaly téměř všechny státy, je to součást jejich legislativy. Začít ale musí každý u sebe. Němečtí studenti zveřejnili 8. dubna své požadavky, co tedy musí udělat jejich vlast. Z těch okamžitých je to do konce roku 2019 odpojit 1/4 uhelných elektráren a zpoplatnit veškeré emise skleníkových plynů – zatím190 eury za tunu CO2, což je zhruba tolik, jako u nás činí spotřební daň na pohonné hmoty. 
Více informací naleznete zde.

„Mysli globálně, jednej lokálně“

Zasaďte s námi jedličku do lesa – tuto sobotu 13. dubna u Brna

Koupili jste si na Vánoce jedličku v květináči? Vraťte ji s námi zpět do lesa. Sázíme tuto sobotu 13. dubna od 10 do 12 hodin u lesních školek pod Babím lomem. Na místo vede červená turistická značka z Vranova u Brna směr rozcestí U Jelínka (od autobusu č. 41 pěšky asi dva kilometry mírným terénem). Sazenice je možné koupit i na místě, vybavení pro výsadbu zajistí Lesy města Brna, k dispozici bude drobné občerstvení. Vhodné i pro děti.
Více informací naleznete zde.

Obdivujte s námi rozkvetlý lužní les v rezervaci Černovický hájek

Přímo v katastru města Brna najdeme nejsevernější zbytek jihomoravských lužních lesů zvaný poeticky Ráječek. Nejkrásnější je bezesporu na jaře, kdy překvapí barvami jarního aspektu. Stromy ještě nejsou olistěné, a tak se dostává dostatek slunce k záplavě bílých květů česneku medvědího, které doplňuje žlutý orsej jarní a blatouch bahenní i nachové či bílé hrozny květenství dymnivky duté. Vydejte se spolu s námi 18. dubna na Zelený čtvrtek (v 17 h) na exkurzi. Unikátním dědictvím lužní krajiny nás provede znalec nejen městské divočiny Vilém Jurek.
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

První číslo časopisu Veronica roku 2019 je pestré a je zaměřené na sucho, nemocnou půdu, mizející vláhu: příčiny, důsledky, příklady i řešení. Tématu se v rozhovoru na příkladu Šumavy dotýká Václav Cílek a v samostatné stati Petr Pařil. Z dalších textů: nejnovější poznatky přínosu pastvy koní pro přírodu na Pálavě, výročí básníka Otakara Březiny, výročí Konráda Lorenze, rady, které pupeny jsou nejchutnější.
Více informací naleznete zde.

Přijeďte do Hostětína na Letní školu soběstačnosti, udržitelnosti a klimatu

Právě jsme spustili přihlašování na naši oblíbenou Letní školu (23.-28. 8. 2019). Jako každým rokem, i letos vás čeká tým kvalitních lektorů a zajímavých témat. Budeme se zabývat posledním vývojem klimatu, uděláme v našich domácnostech energetickou revoluci, zjistíme, jak snížit svoji uhlíkovou stopu, pojedeme na exkurze, povíme si něco o fotovoltaice, o problémech s vodou a suchem, o přírodní zahradě… a zkusíme si i uvařit na ohni, co příroda dá. Těšíme se na vás. Kdo se přihlásí včas, získá i slevu.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Děti Země zvou na slavnostní vyhlášení ankety Ropák a Zelená perla. Pátek 26. dubna od 18 hodin v Brně. http://detizeme.cz/akce.shtml?x=2548197

Den Země v Ořešíně s prohlídkou permakulturní zahrady a broukoviště
22.4.2019 16:00 - 18:00, Brno, Oslava Dne Země v Ořešíně. V 16 hod je sraz na konečné autobusu č. 70. Prohlédneme si permakulturní zahradu Ořešínský Tschurbes a následně navštívíme nově vybudované ořešínské broukoviště. Provázet bude Hana Rejmanová.
detail akce »
Bludiště v přírodě - otevírání nové turistické atrakce :-)
28.4.2019 13:00 - 18:00, Hostětín, Slavnostně otevíráme naši novou turistickou atrakci. Tematický terénní kvíz, při kterém se můžete i ztratit :-)
detail akce »
Studánková poradna pro Dny Země
29.4.2019 15:00 - 17:00, Brno, Přijďte se zdarma zeptat na kvalitu vody ve  vodovodu, studánkách, pramenech, i na balenou vodu. Doneste si případně vzorek vody k otestování. Každý si odnese sadu map studánek Brna a okolí. Radí Rudolf Pecháček ze studánkové poradny Veronica.
detail akce »
Výměnná burza sazenic
29.4.2019 15:00 - 18:00, Brno, Výměna a sdílení doma vypěstovaných sazenic užitkových i okrasných rostlin. Na místě k dispozici poradenství Ekologické poradny Veronica, účast slíbila také Hanka Rejmanová – nadšená majitelka a propagátorka přírodních zahrad.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
20.5.2019 - 21.5.2019, Hostětín, Cílem 16. ročníku konference je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí. Podmínkou je zájem o téma venkova a krajiny. Konference poskytuje prostor pro mezioborové diskuse a společnou tvorbu.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 11-18
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?