Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
17. 6. 2019

Zastavme smrad z Počerad

Uhelná elektrárna Počerady je největším zdrojem znečištění v Česku. Kromě toho, že vypustí 5,5 milionu tun oxidu uhličitého ročně – to je tolik jako všechna nákladní auta dohromady, jde také o stovky kilogramů toxické rtuti. Stát v minulosti slíbil, že uhelnou elektrárnu odstaví a čim dříve svému slovu dostojí, tím lépe. Elektřinu z ní nepotřebujeme – máme přebytky elektřiny a jsme jejím ohromným vývozcem. Abychom byli schopni klimatický rozvrat udržet na snesitelné úrovni a oteplení pod 2 °C, naprostá většina uhlí (90 %) musí stejně zůstat v zemi.
Ale místo aby generální ředitel státem vlastněného ČEZ udělal, co je správné, chystá se jí prodat kontroverznímu uhlobaronovi Tykačovi, který ji plánuje provozovat další desítky let. Prodej je ještě možné zastavit, valná hromada ČEZ bude 26. června. Podepište hned výzvu, abychom elektrárnu neprodávali!
Více informací naleznete zde.

Zastavme smrad z Počerad

Přírodní zahrada v červnu: čas sázet i sklízet

V měsíci červnu se snoubí příležitost sít a sázet s možností sklízet první úrodu. Postupně můžeme ještě vysévat hrách a letní salát, pro podzimní sklizeň karotku, ředkev, červenou řepu, případně i cukety. Dosazujeme sazenice zelí, kapusty, brokolice, celeru, můžeme i rajčata. Veškerou nezarostlou půdu po vyjednocení zeleniny či po sklizni chráníme mulčem. V přírodě se s odkrytou půdou setkáme jen vzácně, buď je pokrytá rostlinami nebo suchým listím. Mulčování (nastýlání) nám ušetří okopávání i zalévání. Většinou se nastýlá organickou hmotou: vrstvičkou posekané trávy, sena, slámy, kůry, listím ze zdravých stromů, hrubým kompostem, apod.
Více informací naleznete zde.

Na Letní školu ochrany klimatu můžete ještě pár dní se slevou

Co se vlastně děje s klimatem a proč studenti stávkují? Ohrožuje nás to? Co s tím musíme udělat? Pokud nechcete jen tak sedět a zavírat oči, máte řadu možností. Můžete třeba přijet na Letní školu do Hostětína (23. - 28. srpna) a odjíždět odsud s hlavou plnou nápadů, co doma změnit: Jak snížit svoji uhlíkovou stopu; co permakulturně vypěstovat na zahradě; jak se stát soběstačnějšími; co dělat se suchem; jak zadržet vodu na svém pozemku. Pět celých dní povídání, diskuzí, exkurzí a sdílení zkušeností. Budeme diskutovat o nových fenoménech: FFF, XR, stav klimatické nouze. Pět dní, které vám mohou změnit život.
Více informací naleznete zde.

Brno: Zveme na Den pro Kamenný vrch s Rezekvítkem

Srdečně zveme do přírodní rezervace Kamenný vrch, který každoročně láká tisíce návštěvníků na jarní fialový koberec z konikleců. Aby se koniklecům i ostatním místním druhům co nejvíce dařilo, je potřeba louky kosit a hrabat. Společnými silami uděláme z malých skutků velké věci! Pro děti bude program doplněn o zábavné a poučné aktivity. Sraz na Koniklecové louce v 9 hodin v sobotu 22. června.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jaká je spotřeba vody při výrobě plastů?

Spotřeba vody pro výrobu mikrotenového sáčku, aneb vysocehustotního polyetylenu (HDPE), je 32 litrů na kilogram materiálu. Pro dvougramový sáček vychází spotřeba asi 0,064 litrů. Spotřeba vody při výrobě PET lahví je asi 66 litrů na kilogram materiálu. Na jednu půllitrovou PET láhev o hmotnosti 25 gramů je potřeba 1,65 litrů vody. V obou případech nejde vždy o úplnou spotřebu vody, která se přemění na něco jiného a zmizí, na rozdíl od spotřeby ropy při výrobě.
Více informací naleznete zde.

Letní tábor pro rodiče s dětmi - I. (pro děti 7-12 let) - OBSAZENO
29.7.2019 - 2.8.2019, Hostětín, A je to tady! Oblíbené pobyty s nabitým programem. Hry, tvoření, výlety, dobrodružství, napětí i relax. Všechno, co má nabídnout pravý tábor.
detail akce »
Dovolená pro rodiče s dětmi (pro děti 3-6 let)
12.8.2019 - 16.8.2019, Hostětín, Vyhledávaný pobyt pro rodiče s menšími dětmi. Půl dne si budeme hrát, tvořit a bádat - a druhou polovinu dne můžete vyrazit s ostatními účastníky na výlet do přírody či na koupaliště, do lesoparku nebo na hrad.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
28.8.2019 - 1.9.2019, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. 
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2019
27.9.2019 - 29.9.2019, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete využít váš volný čas smysluplně? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Brněnský biojarmark
5.10.2019 09:00 - 14:00, Brno, Již 28. ročník tradiční jihomoravské akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin. Biozelenina, biovíno, bioobčerstvení. Stánky neziskových organizací, osvěta o lokálních potravinách, jak poznat bio a nebio.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 13-18 h.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?