Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
23. 11. 2020

Hostětín jako obraz lokálního světa, ve kterém je soběstačnost životním stylem

Pusťte si nový dokument České televize, který představuje šest obrazů, šest unikátních lidských příběhů, ve kterých jsou soběstačnost a udržitelnost hlavními motory rozvoje. Poznáte život v maringotce, projdete se po bělokarpatských loukách a zavítáte i do svobodného lesa Ščúrnica. Ale především se podíváte do Hostětína, který již více než dvě desítky let ukazuje ostatním obcím i jednotlivcům možnou cestu k udržitelnosti. Zastavíte se i v naší nové kavárně Fér Kaffé Veronica, kterou provozujeme jako environmentální sociální podnik.
Více informací naleznete zde.

Hostětín jako obraz lokálního světa, ve kterém je soběstačnost životním stylem

Konec energetického využívání uhlí v ČR. Pište ministrovi.

Již tento týden měla vládní uhelná komise rozhodnout o tom, kdy Česká republika skončí se spalováním uhlí v českých elektrárnách a ukončí tak jednu kapitolu našich dějin založenou na fosilních zdrojích, devastaci životního prostředí, ohřívání Země i ničení zdraví občanů. Ve hře jsou pořád různé termíny ukončení (2033, 2035 nebo 2038). Politiky v uhelné komisi zřejmě zaskočilo několik čerstvých expertíz - českých i zahraničních - které argumentují pro brzký konec uhlí, a rozhodnutí o pár dní odložila. Napište ministru životního prostředí a předsedovi uhelné komise Richardu Brabcovi ( e-mail: richard.brabec@mzp.cz) a přimluvte se za to, ať je to co nejdříve a co nejspravedlivěji. Kdo hledá inspiraci pro své psaní, či více argumentů, může si přečíst již vydané a velice přehledně a srozumitelně formulované stanovisko stínové uhelné komise (skupina nezávislých expertů, expertek a lidí z regionů, které zasahuje těžba a spalování uhlí),  která po zohlednění všech dostupných poznatků a závazků dochází k tomu,  že nejzazší termín, kdy ještě můžeme získávat elektřinu z uhlí, je rok 2031.
Více informací naleznete zde.

Máme nový web! Podívejte se, co pro vás připravujeme na vánoce

Bude to pomalu rok, co sociálně podnikáme. Vybudovali jsme a provozujeme kavárnu Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně - kavárnu férovou k lidem i k přírodě. Ale děláme toho o mnoho víc. Pečujeme o naše ekologické sady. Ovoce sušíme a vyrábíme z něho pečené čaje a povidla. Tyto výrobky vám rádi nabídneme jako vánoční dárečky. Na našem novém webu si prohlédněte naši činnost i kompletní sortiment kavárny a environmentálního sociálního podniku.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jak si vybrat ekologický polštář?

Ptali jste se v ekoporadně, jak si vybrat ekologický polštář. Nejprve je podstatné ujasnit si, co znamená slovo ekologický. Takový polštář by měl mít v prvé řadě dlouhou životnost a být recyklovatelný nebo již vyrobený z recyklovaného materiálu, aby šetřil životní prostředí. Můžete se rozhodnout pro náplně z přírodních materiálů jako je vlna, peří či třeba oblíbené pohankové slupky. Další možností je sehnat polštáře plněné kuličkami ze 100% recyklovaného polyesteru. Můžete si koupit samostatně jen výplň bez potahu. Polštáře nebo obecně ložní prádlo si můžete pořídit i s garantovanou ekoznačkou.
Více informací naleznete zde.

Přijďte si v Brně pro vánoční jedličku v květináči

V předvánočním čase místo řezaných a umělých stromků prodáváme v Brně živé jedličky v květináči. Šiřte spolu s námi vůni ekologických Vánoc! Jedličky jsou sice vysoké jen 40 centimetrů, o to větší nám dělají radost. V lednu neskončí u popelnice jako jejich řezané kolegyně, ani nejsou vyrobeny plastu, ale při dobré péči s vámi oslaví mnoho příštích Vánoc nebo obohatí naše lesy svou bělokorou krásou. Platba probíhá letos pouze online formou předem a vyzvednutí “z okénka”. Výdej stromků začíná 26. listopadu ve 14 - 18 hodin ve skladu vedle dobročinného obchodu Nadace Veronica v Brně na Pekařské 38 a Palackého třídě 25 a na dalších místech v Brně. Stromeček stojí 125 korun a k nákupu dostanete návod, jak se o něj starat, a pozvánku na společnou jarní výsadbu.

Více informací naleznete zde.

Jedličky se dají koupit i v Praze u Lesů hl. m. Prahy, které jako podnik mají certifikát FSC.

Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena pro emailovou, telefonnní, webovou komunikaci. Osobní schůzky nutno předem domluvit.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?