Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
6. 5. 2021

Klimatická žaloba už je u soudu

Těsně před letošním Dnem Země podal spolek Klimatická žaloba ČR společně s obcí Svatý Jan pod Skalou a dalšími čtyřmi žalobci správní žalobu na Vládu ČR a její ministerstva. Podle žalobců a českých i zahraničních expertů vláda selhává v přijetí kroků, které by odpovídaly závažnosti dopadů klimatické změny. Tím porušuje své povinnosti, které vyplývají z právního řádu ČR i mezinárodních závazků. Informace o klimatické žalobě.

Je dobré vědět, že o podobné žalobě rozhodl v těchto dnech Spolkový ústavní soud v Německu. Německý soud řekl, že stát neplánuje dostatečné snižování emisí na to, aby bylo reálné dosáhnout cílů po roce 2030, včetně klimatické neutrality do roku 2050. Stát tedy dostal 20 měsíců na nápravu opatření tak, aby budoucí práva a svobody nebyly nevratně ohroženy, například ještě drastičtějšími opatřeními, jejichž výsledek by byl i tak nejistý.
Podívejte se na cestu české žaloby k Městskému soudu v Praze.

Klimatická žaloba už je u soudu

Ekoporadna: Kam vyhodit prázdnou tonerovou kazetu?

Prázdnou tonerovou kazetu je nejlepší si nechat znova naplnit: je to nejlevnější, i nejekologičtější. Pokud už se kazeta nedá znovu doplnit, platí pro ni pravidlo zpětného odběru použitých výrobků. Prodejce by ji měl od vás odebrat, či vás odkázat na místo, kde ji můžete zdarma odložit. Prázdný toner lze dát do spousty veřejně přístupných kontejnerů na drobnou elektroniku. Pokud jich máte více, specializovaná firma si je od vás zdarma odebere.
Pokud dáte prázdnou kazetu do sběrného dvora mezi nebezpečný odpad, skončí bohužel na skládce či ve spalovně nebezpečného odpadu, už se nijak nezužitkuje. A to je škoda. Podrobnosti se dozvíte v našem článku, kde je i seznam odběrných míst.
Více informací naleznete zde.

Taky už toužíte vyjet s dětmi „ven”? Rezervujte si pobyt v Hostětíně.

S nadějí očekáváme, že již brzy k nám budete moct zase přijet, ubytovat se v našem pasivním domě a poznávat krásy okolní bělokarpatské krajiny. Přes den potkávat Sochy v krajině, vydat se na stezku Naokolo, hrát si v přírodní zahradě, ochutnávat biomošt, přitom poslouchat zurčení potůčku a večer si posedět u ohně a jen tak rozjímat.
Prázdninové ubytování máme již (kromě jednoho týdne v červenci) vyprodané, ale pokud chcete, tak se k nám vydejte v červnu. Od pondělí do pátku vám budou dveře našeho domu i našich pokojů otevřené.
Více informací naleznete zde.

Taky už toužíte vyjet s dětmi „ven”? Rezervujte si pobyt v Hostětíně.

Naše kavárna Veronica ve Slavičíně oslaví první narozeniny

Fér Kaffé Veronica má za sebou první rok provozu. Srdečně vás zveme 30. května do kavárny na narozeninovou oslavu. Za ten rok jsme dosáhli mnohého. Vybudovali jsme ve Slavičíně krásný nový prostor, který má i kulturní a výtvarný přesah. Je to místo, kde se mohou místní lidé setkávat a přitom ochutnat vynikající dobroty z regionu.
Filozofií podniku je podporovat přírodu, místní lidi, regionální výrobce a ekologické zemědělce. Proto provozujeme i zpracovnu ovoce, kde zpracováváme ovoce a byliny z biosadu a přírodní zahrady v Hostětíně, o které se staráme. Vytvořili jsme příjemné pracovní prostředí pro sedm žen z regionu, kterým jsme poskytli rekvalifikaci a možnost seberealizace. Je za námi tedy obrovský kus práce, která by se ale neobešla bez vaší podpory. Těšíme se na vás.

Férová snídaně s piknikovým košem od Fér Kaffé Veronica Slavičín

Férová snídaně s piknikovým košem od Fér Kaffé Veronica Slavičín
Férová snídaně je celorepubliková pikniková akce na podporu pěstitelů a férového obchodu ve světě. Koná se na Světový den pro Fair Trade, v sobotu 8. května. Letos budeme férově snídat na výletě. Vyrazte na výlet, vezměte s sebou své nejbližší.
Pro vás, kdo jste ze Slavičína a okolí nebo chcete přijet strávit den v Bílých Karpatech, nachystáme piknikový koš s našimi dobrotami z regionu. Neboť nejen s fairtradovými, ale i s regionálními a domácími potravinami můžete oslavit tento den.
Více informací naleznete zde.

Férová snídaně s piknikovým košem od Fér Kaffé Veronica Slavičín

Chystáte se nakupovat? Podpořte obchody Nadace Veronica

Chystáte se nakupovat? Podpořte obchody Nadace Veronica
Chybí vám oblečení, boty nebo něco do domácnosti? Chystáte se po otevření obchodů doplnit, co vám schází? Pokud ano, v Brně můžete cokoliv na sebe i do domácnosti sehnat i v dobročinných obchodech Nadace Veronica. Nákupem podpoříte znovuvyužití věcí a navíc přispějete do programu Společně pro přírodu, ze kterého nadace uděluje granty na ekologické projekty v Jihomoravském kraji a okolí. Od 10. května se na vás těšíme v obchodech na Pekařské 38 a Palackého třídě 25 každý všední den od 9 do 18 hodin.
Více informací naleznete zde.

Exkurze přírodní zahradou (v rámci Víkendu otevřených zahrad 2021)
13.6.2021 14:00 - 15:00, Hostětín, Nedělní exkurze přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Letní škola ochrany klimatu 2021
20.8.2021 - 25.8.2021, Hostětín, Co se dnes děje s klimatem? Je to důležité? Ohrožuje nás to? Máme se o to zajímat a můžeme s tím něco udělat? Co s tím můžeme udělat? Jak můžeme snížit svoji uhlíkovou stopu a žít soběstačněji? Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Akce je pro vás, pokud chcete něco ve své obci změnit.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
25.8.2021 - 29.8.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
14.10.2021 - 17.10.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná vycházka do krajiny. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena pro emailovou, telefonní, webovou komunikaci. Osobní schůzky nutno předem domluvit.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?