Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 6. 2022

Úspěch české klimatické žaloby

Spolek Klimatická žaloba ČR dosáhl nedávno historického úspěchu. Městský soud v Praze rozhodl, že Česko musí zpřísnit opatření, která slouží ke zmírnění či zpomalení změny klimatu. Ministerstva průmyslu a obchodu, zemědělství, dopravy a životního prostředí nedostatečně plní závazky v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. Porušují tak práva občanů a neplní cíle, které vycházejí z mezinárodních dohod.
Více informací naleznete zde.

Úspěch české klimatické žaloby

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica s tématem Pohornická krajina.

Zveme vás ke čtení nového čísla našeho časopisu. Z úhlu spíše odborného se na pohornickou krajinu dívají autoři píšící o historii Karvinska, o vzácnostech její přírody, o starých krajových odrůdách ovoce aj. píší ti, kdo představují krajinu z pohledu ekologického vzdělávání. O spravedlivé transformaci uhelných regionů mluví v rozhovoru Mikuláš Černík. Uměleckou linii kromě fotografů „nudlařů“ v rozhovoru Svět, který končí drží filmařský Čundr v POHO a čtenáře potěší účast spisovatelky Karin Lednické na tomto čísle Veroniky. I další články vhodně rozvíjejí motiv krajin po těžbě, a to nejen uhlí a nejen na Karvinsku.
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica s tématem Pohornická krajina.

Mojmír Vlašín se stal laureátem Ceny Josefa Vavrouška za dlouhodobý přínos za rok 2021

Náš dlouholetý kolega a přítel, zoolog Mojmír Vlašín dostal letos významné ocenění za celoživotní ochranu přírody v praktické i teoretické rovině. Gratulujeme! Toho, co Mojmír dokázal a umí, je tolik, že si to raději sami přečtěte v odkazu.
Více informací naleznete zde.

Na každém záleží: Naplánujte s námi svou kampaň na ochranu klimatu, přihlaste se na Hostětínskou klimatickou akademii.

  • Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu?
  • Máte chuť s tím něco dělat?
  • Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete?
  • Připadáte si v tom sám/a?
  • Pokud ano, pojďme do toho společně. S odvahou. Potkáte zajímavé lektorky a lektory a seznámíte se s podobně naladěnými lidmi.

Úvodní pětidenní blok Klimatické akademie proběhne 19. až 24. srpna 2022 v Hostětíně, další tři jedno až dvoudenní setkání se uskuteční do února 2023. Tematicky pokryjí klimatickou vědu z pohledu přírodovědného i společenského a nabídnou také všestrannou metodickou podporu pro vytváření místních skupin a plánování akcí. 
Více informací naleznete zde.

Na každém záleží: Naplánujte s námi svou kampaň na ochranu klimatu, přihlaste se na Hostětínskou klimatickou akademii.

Bylinková vycházka na Žítkovou v neděli 3. července

Žítková a bylinky patří neoddělitelně k sobě. Pojďte se o nich a jejich účincích naučit přímo od místní bylinkářky. A spojit povídání s procházkou po loukách a popíjením čajů pod lipou. Na akci je nutno se přihlásit, máme poslední volná místa.
Více informací naleznete zde.

Přijeďte o víkendech do Hostětína

Přijeďte si na mošt, posedět v přírodní zahradě Centra Veronica, projít se po naučné stezce Naokolo Hostětína, najít poklad, prohlédnout si ekologické projekty a sochy v krajině, zkusit projít Bludištěm anebo přijďte prostě jen tak...

Rádi vám půjčíme (či prodáme s sebou) mapu okolí Hostětína s vyznačením naučných stezek. Nabídneme vám pracovní listy, které vás zábavnou formou provedou Hostětínem anebo jeho okolím.
Více informací naleznete zde.

Skončil 12. ročník programu CO2 liga

Další ročník školního klimatického programu CO2 liga zná své vítěze. Stali se jimi všechny týmy, které došly do finále celoročního snažení. Podařila se jim splnit náročná mise, zabránit oteplení planety o 1,5 kelvinu a dodržet tak závazky Pařížské dohody.
Osmdesátka žáků a studentů ze dvanácti škol z celé republiky se účastnila závěrečné konference, která se konala v krásných prostorách Senátu v Praze. Ukázali zde výsledky své práce v oblasti ochrany klimatu.
Program CO2 liga pořádáme v Ekologickém institutu Veronica již podvanácté, letos jsme měli rekordní účast 130 školních týmů.
Více informací naleznete zde.

Podpořte programy v Hostětíně pro sluchově postižené děti

Prostřednictvím speciálně upravených programů environmentální výchovy v Centru Veronica Hostětín naši lektoři přiblíží sluchově znevýhodněným dětem ekosystém sadů a zahrad, jeho fungování a potřeby podpory biodiverzity, hospodaření s vodou a vliv člověka na tento ekosystém.
Podpoříte náš projekt? Sbírka trvá do 5. července. Děkujeme vám.
Více informací naleznete zde.

Školák Dominik rád pečuje o medláneckou komunitní zahradu, pomůžete mu?

Dominikovi je třináct, v Brně-Medlánkách se už dva roky ve spolupráci s Nadací Veronica stará o místní potok. Každý týden sbírá odpadky, prostřihává náletové dřeviny, čistí koryto
potoka a organizuje úklidové brigády pro ostatní. Rád by se nyní pustil i do vylepšení medlánecké komunitní zahrady. Chce vysadit růže a šípky, přidat pár ovocných stromů, bylinky a zeleninu a nový kompostér. Podpoříte ho? Sbírka trvá do 5. července.
Více informací naleznete zde.

Jak na plevel v přírodní zahradě? Zkuste ocet!

Ocet je všestranný pomocník v domácnosti při úklidu a čištění. Zkusili jste ho ale už někdy v zahradě? Možná budete překvapení, jaké další účinky má.
Více informací naleznete zde.

Zvou vás jiní:

Chcete přiložit ruku k dílu a přitom se naučit, jak stavět slaměný dům svépomocí?
https://www.facebook.com/veronicahostetin/posts/2188395984642165

Zveme vás na Letní školu bylin a léčení nejen pro matky a dcery na Žítkové
https://www.facebook.com/events/1336638763479597

Kurz Osho Zen Tarotu Lenky Singerové
1.7.2022 - 3.7.2022, Hostětín, Kurz Lenky Singerové - kartářky, výtvarnice, terapeutky, vědomé ženy. Srdečně vás zveme.
detail akce »
Bylinková procházka s bylinkářkou na Žítkové
3.7.2022 09:00 - 16:00, Žítková, Žítková a bylinky patří neoddělitelně k sobě. Pojďte se něco naučit přímo od místní bylinkářky. A spojit povídání s procházkou po loukách.
detail akce »
Muzikoterapie s Lenkou Singerovou a Káťou a Tomem Pokornými
3.7.2022 - 6.7.2022, Hostětín, Naprosto vynikající kurz plný muzikoterapie, energie slovanských bohyní, intuitivního malování a tvoření z kamínků.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 7-12 let) - obsazeno
1.8.2022 - 5.8.2022, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín (program pro děti 7-12 let) OBSAZENO
8.8.2022 - 12.8.2022, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let - OBSAZENO
15.8.2022 - 19.8.2022, Hostětín, Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Kosa pro 21. století (kurz kutí a práce s kosou)
20.8.2022 10:00 - 17:00, Hostětín, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Hostětínská klimatická akademie 2022/23
19.8.2022 - 24.8.2022, Hostětín, Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu? Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak? Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete? Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
24.8.2022 - 28.8.2022, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Jablečná slavnost 2022
2.10.2022 11:00 - 17:00, Hostětín, Tradiční oslava jablek, řemesel, ekologie a kultury je po dvouleté odmlce opět tady.
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2022
30.9.2022 - 2.10.2022, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete využít váš volný čas smysluplně? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
13.10.2022 - 16.10.2022, Hostětín, Čeká vás magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Půjdeme na výlet na Žítkovou, za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní. Zde se setkáme i s místní bylinkářkou a ochutnáte bylinkové lektvary. Máme připraveno tvoření z ovčí vlny a pronikneme do tajů místních lesů, kde budete poslouchat hlasy ptáků či luštit z pobytových znamení. Uvidíte hostětínské projekty, přírodní zahradu a poznáte, proč sem přijel princ Charles. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?