Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
22. 1. 2014

Stará okna opravujeme moderně – nová příručka Ekologického institutu Veronica

Okna činí z domů prostory příjemné a zdravé k obývání. Díky nim můžeme na jaře přestat topit, i když je venku ještě chladno. Světlo přicházející za svítání okny přepíná fungování našeho těla z noční fáze na denní. Naopak okny také za zimních nocí odchází ven mnoho tepla, bývají pak nemile chladná, někdy se i rosí. A za letních veder se jimi může interiér velmi přehřát. Nově vydaná knížka Ekologického institutu Veronica „Co s okny – Upravená stará okna lepší než nová“ poradí, jak okna vylepšit. Fyzicky lze knihu koupit přes e-obchod v balíčku "Jak ekobydlet" nebo je dostupná na internetu.
Více informací naleznete zde.

Stará okna opravujeme moderně – nová příručka Ekologického institutu Veronica

Brňané, vyjádřete se k aktualizaci stávajícího územního plánu!

Brněnská radnice očekává do 11. 2. 2014 připomínky veřejnosti k finální verzi aktualizace územního plánu. Tento rozsáhlý dokument obsahuje řadu změn, které umožňují zástavbu zeleně – od parků přes silniční zeleň až po lesoparky, zábor vnitrobloků pro parkoviště, zábor stromořadí a zeleně pro parkování dopravy, instalaci megaboardů do 50 metrů od obydlí a frekventovaných komunikací atd. Seznamte se k nejproblematičtějšími částmi aktualizace, vyberte si z nabízených připomínek anebo zpracujte připomínku vlastní. Máte-li trvalé bydliště v Brně, je vhodné připomínku vytisknout a poslat poštou nebo osobně doručit na podatelnu Magistrátu města Brna.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna - co s obojživelníkem v zimě?

Ve sklepě se usídlil skokan hnědý, jak mu můžeme pomoci? Pokud existuje z (takto žábou vybraného) zimoviště cesta ven, tak není třeba dělat vůbec nic, jen tyto spolu-obyvatele po dobu zimy tolerovat. Pokud je sklep (či jiná prostora) pro obojživelníky pastí, ze které se nemohou dostat, je třeba přistoupit k umělému zimování. Jedince je třeba umístit do velké nádoby, do většího plastového boxu (s dírkami ve stropu), vyplněného vlhkým substrátem s dřevěnou štěpkou, mechem a zbytky stromové kůry. Nádoby musí být umístěny tam, kde se teplota při mrazivých dnech pohybuje jen lehce pod nulou. Nejlépe ovšem do tmavého sklepa s teplotou 4-8 ºC.
Více informací naleznete zde.

Co dělá v teplé zimě naše ptactvo?

Letošní podivně teplá zima se stále v přírodě projevuje. Je možné slyšet zpívat kosy, sýkory koňadry, v lesích naplno drozdy brávníky, volají žluny a bubnují strakapoudi.18. - 19. ledna proběhlo i u nás mezinárodní sčítání vodních ptáků a zdá se, že jejich početnost je spíše jarní. Ale i severské druhy se přece jen objevily. Na Nových Mlýnech je nezvykle mnoho hoholů a zejména poláků kaholek, severských hus běločelých je ale jen méně, mezi nimi však opět několik bernešek rudokrkých. Brněnští zimní havrani nocují sice opět u Židlochovic, ale do Brna jich zalétá celkem málo a hlavně zde nemají odpolední tradiční shromaždiště před odletem na nocování. Uvidí se, co s tím vším udělá přicházející ochlazení.

Ekotipy - kompostuji, kompostuješ, kompostujeme

Ekoporadkyně Pavla používá doma vermikompostér. Do něj hází všechny bio-odpady. Žížaly žijící v kompostéru organické zbytky konzumují a vytváří voňavý nadýchaný kompost a tzv. žížalí čaj. Kompost pak Pavla přidává k půdě do květináčů a zředěným žížalím čajem přihnojuje. Krom toho nemusí už tak často chodit s košem, jelikož po základním vytřídění plastů, hliníku, papíru, konzerv, tetrapaku a drobného nebezpečného odpadu jí už téměř žádný další nezbude.
Více informací naleznete zde.

Zvou vás jiní

V pondělí 27. ledna proběhne v Galerii Otevřená zahrada na Údolní ulici v Brně slavnostní zahájení výstavy Jana Spěváčka, brněnského malíře, grafika a ilustrátora. Vernisáž začne v 18 hodin a součástí bude vystoupení cimbálové muziky Veronica, která působí při stejnojmenném brněnském ekologickém institutu.

Inzerce

Znáte mladé lidi, pro které je důležitá příroda, krajina a životní prostředí a kteří uvažují o Bc. či Mgr. studiu? Pokud ano, katedra environmentálních studií jim posílá svůj vzkaz: tady je 10 důvodů, proč studovat environmentální studia a tady se s nimi můžete seznámit ve zbrusu novém videospotu.

Střední a severní Vietnam (expedice 2010)
30.1.2014 17:00 - 19:00, Brno, Pozvánka Přírodovědeckého klubu v Brně
detail akce »
Přednáška „Co s okny – Upravená stará okna lepší než nová“
6.2.2014 17:00 - 19:00, Brno, Okna činí z domy příjemné k obývání. Díky nim můžeme na jaře přestat topit, i když je venku ještě chladno. Naopak jimi za zimních nocí odchází ven teplo a za letních veder se jimi může interiér přehřát. Jak si levně a ekologicky okna vylepšit.
detail akce »
Benefiční divadlo 2014: Žumpa aneb Ekosurrealistické drama s lehkým erotickým nábojem a silným environmentálním apelem
7.2.2014 18:30 - 23:30, Brno, Divadelní soubor Verdis , Ekologický institut Veronica a Klub přátel Veronica uvedou ve světové premiéře a zároveň derniéře původní divadelní hru autorů Pavla Klvače a Mojmíra Vlašína.
detail akce »
Víkend pro ženy
7.2.2014 - 9.2.2014, Hostětín, Zveme všechny ženy ke strávení příjemného času v Bílých Karpatech. Přes víkend si zatancujete, protáhnete tělo jógou, vyzkoušíte břišní tance, tanec pěti rytmů a zároveň si vytvoříte a odvezete domů krásné i užitečné výrobky.
detail akce »
Revitalizační snahy v Ráječku
13.2.2014 17:00 - 19:00, Brno, Pozvánka Přírodovědeckého klubu v Brně
detail akce »
Kurz vaření - Tradiční pokrmy z Bílých Karpat
14.2.2014 - 16.2.2014, Hostětín, Víkend plný vaření tradičních jídel, povídání a sdílení zkušeností o zapomenutých jídlech a zvycích. Upečte s námi voňavý domácí chléb, uvařte s námi kyselicu, šumajstr nebo pohanskú kašu s trnkama a mnohá další jídla.
detail akce »
Přírodní infrastruktura ÚSES
20.2.2014 17:00 - 19:00, Brno, Diskuze u kulatého stolu o podobě naší krajiny.
detail akce »
Jarní prázdniny v Hostětíně
17.2.2014 - 21.2.2014, Hostětín, Dopolední program pro malé i velké.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po - čt 9–17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?