Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
5. 3. 2014

Hodina Země 2014 – již po osmé se Země zhasne

V sobotu 29. března se na celém světě odehraje již osmý ročník Hodiny Země, ke kterému se pravidelně připojují desítky zemí a stovky měst či obcí tím, že na hodinu zhasnou veřejné osvětlení nebo třeba osvětlení dominant města. Připojují se i soukromé firmy, stejně tak jednotlivé domácnosti.
Kde a jak se zapojit se dozvíte na českých webových stránkách projektu, kde se také můžete přihlásit s vlastní akcí.
Více informací naleznete zde.

Hodina Země 2014 – již po osmé se Země zhasne

Ekoporadna radí - víčko za víčkem k recyklaci hliníku

Váháte ohledně třídění víček od jogurtů, plechovek od nápojů a hliníkových fólií? Hliník poznáme jednoduše, při zmáčknutí se nevrátí do původního stavu. Hliníkový odpad bez dalších látek je pak nejlepší sbírat k recyklaci, protože je k přírodě šetrnější a energeticky méně náročná než výroba hliníku nového. Větší množství víček či plechovek pak vezmeme do sběrny druhotných surovin nebo do sběrného střediska odpadů, kde by na něj měli mít přímo určený kontejner.
Více informací naleznete zde.

Vařte s námi zdravě, je to snadné!

Chcete si vyzkoušet jak snadné je vařit zdravě? Pojeďte s námi na víkendový seminář zdravého vaření 14. - 16. března do Hostětína. V prostředí pasivního centra v Hostětíně si vyzkoušíte jak uvařit kompletní menu z luštěnin, obilovin, miso pasty a zeleniny. Upečete kváskový chléb nebo připravíte lahodný vitariánský dezert. Kromě vaření vás čeká exkurze do místní moštárny s ochutnávkou, povídání o alternativních způsobech stravování, procházka po ukázkové přírodní zahradě a samozřejmě sdílení kulinářských zážitků a receptů. Hlásit se můžete do pátku 7. března nebo do naplnění kapacity kurzu.
Více informací naleznete zde.

Ekotip - nestyďme se odmítnout tašku či sáček

Dělám to už dlouho a automaticky - neustále sebou nosím v kabelce složenou látkovou tašku a v ní několik plastových či papírových sáčků. Je to jednoduché, odmítnout tašku v obchodě s oděvy nebo další plastový sáček na mouku nebo kysané zelí „aby se vám to nevysypalo/nerozlilo“. Podat v pekařství prodavačce vlastní už několikrát použitý papírový nebo plastový sáček. Na čerstvý chléb si z domova nosím utěrku, ve které se mu lépe dýchá i další dny v kuchyni. Neochotným prodavačkám stačí připomenout právu o obrovské plovoucí skvrně plastového odpadu uprostřed Tichého oceánu, kterou snad zaslechla většina lidí.
Více informací naleznete zde.

Co se děje v přírodě na počátku jara

Příroda v trvale nadprůměrně teplém počasí je nějak na rozpacích. Květy sedmikrásek přežily celou zimu, v zahradách již dlouho kvetou talovíny, sněženky a již naplno se hrnou do světa květy bledulí, na Kamenném vrchu se objevují květy konikleců. Přiletěly čejky, špačci, drozdi, skřivani, ale zatím stále ještě v menším počtu, ranní zpěv kosů a nyní i drozdů je dosud slyšet málo. Kde jsou, tak houkají sýci rousní a pískají kulíšci nejmenší, zpívají všude pěnkavy, sýkory, dostavili se i první hřivnáči. Na sever přelétají hejna hus, zimní havrani už zřejmě ve větším počtu odtáhli a na hnízdištích je střídají havrani domácí. Slunné dny již také využili první žluťásci, jezevci vylezli z nor, americké vroubenky (hnědé ploštice) zpoza garnýží!

Šetrný provoz penzionů - kurz v Brně

Nabízíme poslední volná místa v kurzu zaměřeném na ekologicky šetrný provoz penzionů a podobných ubytovacích zařízen, který proběhne od 11. do 14. března v Brně. Odborně a lektorsky jej zabezpečuje Ekologický institut Veronica. Kurz je zdarma včetně exkurze do Hostětína (14.3.). Kurz je vhodný pro zájemce z obcí na jižní Moravě. Přihlášky a informace na adrese: zidkova@ajakbrno.cz.

Zažijte dovolenou s příběhem pod kvetoucími jabloněmi

Teplé dny a sluníčko nás zvou do přírody, tak proč jim odolávat? Navíc když pro své procházky krajinou budete mít k ruce průvodce, který vám Bílé Karpaty představí tak, jak jste je ještě neznali. Vůně kvetoucího sadu, ptačí koncert, magická krajina žítkovských bohyní, vaření z plevelů i setkání s tradičními řemesly - to jsou lákadla naší dubnové Dovolené s příběhem. Přijeďte se podívat a zažít si ten svůj.
Více informací naleznete zde.

Zvolte si sami témata seminářů pro příští rok - vyplňte dotazník

Vyplňte prosím náš dotazník na http://bit.ly/1i8ioOB a pomozte nám tak sestavit plán seminářů a workshopů pro příští rok.
Řekněte si sami, co se u nás chcete dozvědět a kterého lektora máme pozvat. Máte slovo - a můžete i vyhrát naši publikaci. Děkujeme za pomoc.
Více informací naleznete zde.


Arachnofauna indočínské oblasti jihovýchodní Asie
13.3.2014 17:00 - 19:00, Brno, Pozvánka Přírodovědeckého klubu v Brně
detail akce »
Kurz vaření - Zdravá kuchyně
14.3.2014 - 16.3.2014, Hostětín, Rádi byste do svého kuchařského repertoáru zařadili zdravá jídla a nevíte jak na to? Pak Vás srdečně zveme na kurz vaření do Hostětína, kde se na vlastní kůži přesvědčíte, že vařit zdravě je snadné!
detail akce »
Přírodní infrastruktura ÚSES: Nové poznatky o fungování biokoridorů
20.3.2014 17:00 - 19:00, Brno, Diskuze u kulatého stolu o podobě naší krajiny.
detail akce »
Do Alp za kytkami a řasami
27.3.2014 17:00 - 19:00, Brno, Pozvánka Přírodovědeckého klubu v Brně
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
12.4.2014 10:00 - 12:00, Brno, Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese za Soběšicemi. Sraz všech stromků je na zastávce Lesní školka za Soběšicemi, směrem na Útěchov (č. 57).
detail akce »
Ovocnářský kurz - jarní řez a množení ovocných stromů II.
12.4.2014 10:00 - 17:00, Hostětín a Bojkovice, Nový termín praktického kurzu jarní řez a množení ovocných stromů a keřů. Praktické ukázky jarního řezu kmenných tvarů peckovin, roubování, přeroubování a dalších způsobů množení.
detail akce »
Ovocnářský kurz - jarní řez a množení ovocných stromů I.
12.4.2014 10:00 - 17:00, Bojkovice a Hostětín, Praktický kurz jarní řez a množení ovocných stromů a keřů - roubování, přeroubování a další způsoby množení. Praktické ukázky jarního řezu kmenných tvarů peckovin.
detail akce »
Přírodní infrastruktura ÚSES: Plán ÚSES města Brna
24.4.2014 17:00 - 19:00, Brno, Diskuze u kulatého stolu o podobě naší krajiny.
detail akce »
Naokolo Hostětína
26.4.2014 13:00 - 18:00, Hostětín, Třetí ročník tradiční jarní procházky naučnou stezkou Naokolo Hostětína, plná ptačího zpěvu, hudby, vůní a chutí. Doprovodí nás autor soch, Rosťa Pospíšil.
detail akce »
Dovolená s příběhem - Zelená dovolená mezi kvetoucími jabloněmi
24.4.2014 - 27.4.2014, Hostětín, Jarní toulky po Karpatech, bylinkový workshop, využití jarních rostlinek v kuchyni.... Takovou dovolenou si nenechejte ujít.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13-17, út 9-17, st 9-13 a čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?