Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
7. 5. 2014

Ještě nemáte dům zaizolovaný slaměnými balíky? Inspirujte se u nás!

Unikátní databáze slaměných domů obsahuje již 40 příkladů použití slaměných balíků jak pro tepelnou izolaci zdí i střech, tak pro vlastní stavbu domu. Inspirujte se pestrou paletou domů moderních i tradičních, opravených i nových. Slaměný balík je vynikající materiál pro environmentálně šetrné a velmi levné realizace. Proniknout do práce se slaměnými balíky můžete na některém z mnoha praktických seminářů.
Více informací naleznete zde.

Ještě nemáte dům zaizolovaný slaměnými balíky? Inspirujte se u nás!

Přírodní zahrada rukama i hlavou o víkendu s Helenou Vlašínovou

Zajímáte se o ekologické hospodaření? Chtěli byste mít přírodní zahradu? Zajímá Vás, jak založit kompost, připravit bylinný postřik, jak přilákat na zahradu užitečný hmyz? Pak je právě Vám určen seminář o přírodní zahradě v teorii a praxi, ve dnech 21. až 22. června 2014 v Hostětíně (Bílé Karpaty). Svou moudrost vám předají Helena Vlašínová - autorka knihy Zdravá zahrada, Mojmír Vlašín a Karla Vincenecová.
Více informací naleznete zde.

Ekotip - nestarám sa a jazdím

Viete o novom projekte zdieľania bicyklov v Brne? Náš poradca Patrik využíva REKOLA!
Pokiaľ nemáte alebo nemôžete mať bicykel, nechce sa Vám oň starať, uskladňovať ho, ponúka sa nová myšlienka bikesharingu ktorá funguje v Prahe, Olomouci, najnovšie v Brne a čoskoro aj v ďalších mestách. Za ročný poplatok si môžete ružový bicykel hocikedy požičať, využívať ho a nakoniec ho vrátiť, všetko pomocou internetového rozhrania alebo SMS, kde zistíte bezpečnostný kód aj polohu najbližšieho bicykla. Výhodou je aj možnosť využitia bicyklov z ostatných zapojených miest, keď sa teda napríklad vydáte do Prahy, netreba vám lístky na MHD, zviesť sa môžte na Rekola bicykloch. A ako hlási aj stránka REKOLA Brno, je máj - lásky čas, stačí zobrať ružový bicykel, svoju lásku a vydať sa do prírody. Pretože lásky a bicyklov nie je nikdy dosť a s REKOL-ou môžeš zdielať oboje!
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Jaký umělý zdroj světla je ze všech hledisek nejlepší?

Otázka: Dobrý den, jestli jsem to dobře pochopila, tak za nejekologičtější žárovku se považují LED žárovky. Po rozhovoru s paní v prodejně svítidel jsem nabyla dojmu, že svícení s nimi je sice energeticky nejúspornější, ale že snad výroba je neekologická. Doporučila mi spíš halogenové žárovky. Ty sice nejsou tak úsporné, nicméně výroba je prý méně zatěžující pro životní prostředí.

Odpověď: Pokud se zhodnotí výroba, provoz i likvidace, tak nejekologičtější jsou LED světla a nejhorší halogenové nebo normální žárovky. Halogenky si tedy rozhodně nekupujte!
Více informací naleznete zde.

Týden města - brněnské ulice ožijí sousedskými aktivitami

Spontánní i ohlášené akce uspořádají lidé v týdnu od 12. do 18. května v brněnských ulicích. Je to společná příležitost sousedů potkat se a ukázat, jak pestré a činorodé mohou městské ulice být. Rozšiřte i Vy svůj využívaný prostor až na ulici. Tančete, pracujte, přemýšlejte, čtěte, seznamte se se sousedy a diskutujte – prostě sousedujte! Nebo se jen zúčastněte některé ze zrovna probíhajících pouličních akcí.
Více informací naleznete zde.

Přírodní divy pokračují

V přírodě se stále projevuje letošní zvláštní průběh zimy a jara. Kvetou zároveň konvalinky v hájích a třemdavy na teplých stráních. Rorýsi pozdrželi přílet až na začátek května a ve městech se zatím objevují ojediněle. Zato slavíky a kukačky je slyšet pravidelně. Nízký stav vody v rybníku Nesyt na jižní Moravě umožni hnízdit tenkozobcům. Z nových pozorovatelen kolem rybníka můžete spatřit taky bahňáky, husice liščí nebo orly mořské. Zaznamenány byly také velké počty cvrčků, našich největších můr martináčů hrušňových a muchnic březnových.

Zvou Vás jiní

Chcete poznat 60 mladých lidí ze 3 různých zemí? Rádi byste změnili svět a chcete vědět jak? Chtěli byste poznat přírodu z jiné stránky? Chcete se bavit a skočit do řeky? Pak se přihlaste na River Jump! 2014 teď!

LESEM – Letní školu environmentálního myšlení pořádají pro středoškoláky se zájmem o přírodu studenti Katedry environmentálních studií FSS MU Brno. LESEM nabízí smysluplně prožitý týden v přírodě ve společnosti podobně smýšlejících mladých lidí.

Brněnský světelný cirkus
15.5.2014 21:00 - 22:30, Brno, V rámci akce Týden města. Noční procházka po veřejných prostranstvích zaměřená na nápravu, pohanění a pochválení toho kterého osvětlení s cílem uvidět zas jednou hvězdy nad Brnem.
detail akce »
Ekologický antikvariát a čítárna Zelený sysel na Týdnu města
15.5.2014 - 16.5.2014, Brno, V rámci akce Týden města najdete antikvariát Zelený sysel a jeho čítárnu v centru dění, na rohu Gorkého ulice a Joštovy. Přijďte za námi prožít město jinak.
detail akce »
Hvězdářské dny v Hostětíně
16.5.2014 - 17.5.2014, Hostětín, Páteční a sobotní večer zasvěcený hvězdám. S moderní hvězdářskou výbavou k nám do Hostětína přijede astronom Jeník Hollan.
detail akce »
Exkurze - tradiční řemesla a zpracování ovoce - 1
20.5.2014 08:30 - 16:00, Bílé Karpaty, Exkurze u držitelů první přeshraniční regionální značky Tradice /Tradície Bílých Karpat v ČR
detail akce »
Užovka stromová a její přátelé
24.5.2014 09:00 - 14:00, Hnanice (Podyjí), Zoologická exkurze vedená Mojmírem Vlašínem zaměřená na herpetologii s funkcí terapie pro ty, kteří se bojí hadů.
detail akce »
Konference Venkovská krajina 2014
23.5.2014 - 25.5.2014, Hostětín, 12. ročník konference Venkovská krajina. Jejím cílem je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí.
detail akce »
Exkurze: tradiční řemesla a přírodní a ovocné zahrady - 2
25.5.2014 08:30 - 18:00, Trenčín a okolí, Exkurze u držitelů první přeshraniční regionální značky Tradice /Tradície Bílých Karpat v SR
detail akce »
Není louka jako louka
31.5.2014 14:00 - 17:30, Bylnice, Navštívíme komplex květnatých orchidejových luk obklopených listnatými lesy, nahlédneme do jejich nedávné minulosti a potěšíme srdce nádhernými rozhledy.
detail akce »
Víkendový pobyt pro rodiny s dětmi
6.6.2014 - 8.6.2014, Hostětín, Víkendový pobyt určený rodičům nebo prarodičům s dětmi ve věku 1-6 roků.
detail akce »
Přírodní zahrada - praktický seminář
21.6.2014 - 22.6.2014, Hostětín, Chtěli byste mít přírodní zahradu? Zajímá Vás, jak založit kompost, připravit bylinný postřik, jak přilákat na zahradu užitečný hmyz? Pak je právě Vám určen seminář o přírodní zahradě.
detail akce »
Letní pobyt pro rodiny s dětmi
23.6.2014 - 27.6.2014, Hostětín, Rodinný zážitkový pobyt, na kterém se můžete seznámit se základy Montessori pedagogiky a užít si společný čas v neopakovatelné atmosféře.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13-17, út 9-17, st 9-13 a čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?