Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
2. 10. 2014

Zveme Vás na již 23. Brněnský biojarmark

Brněnský biojarmark, který se koná již tento pátek a sobotu (3. a 4. října), přináší tradiční setkání ekologických zemědělců, místních výrobců potravin a spotřebitelů, kteří mají rádi jídlo zblízka. Letos opět nabídne místní potraviny a nově i Jablečnou slavnost. Přijďte si poslechnout cimbálovou muziku Veronica, nakoupit zeleninu, masné výrobky, marmelády, koření i víno v bio kvalitě a mnoho dalšího. Letošní ročník navíc přinese i Jablečnou slavnost a návštěvníci si tak budou moci prohlédnout výstavu tradičních moravských odrůd jablek a ochutnat vlastnoručně vyrobený mošt. Po celou dobu budou fungovat speciální poradny, kde se zájemci dozví o kompostování pomocí žížal, i o tom, co to je přírodní zahrada a Zahrada v pytli.
Více informací naleznete zde.

Zveme Vás na již 23. Brněnský biojarmark

Světoví lídři: změna klimatu je vážná hrozba

V noci 24. září skončil výjimečný klimatický summit v New Yorku, který svolal přímo generální tajemník OSN Pan Ki-mun s cílem podpořit přípravu nové globální dohody o ochraně klimatu. Delegace z více než sto šedesáti zemí reprezentovali většinou prezidenti či premiéři včetně Baracka Obamy, Francoise Hollanda nebo Davida Camerona. Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Představitelé států i soukromé sféry zde znovu potvrdili své odhodlání snižováním emisí udržet růst globální teploty do 2 °C, mnozí účastníci se zasazovali o zastavení růstu emisí do roku 2020 a za dosažení uhlíkové neutrality po roce 2050.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jaké existují ekologické nemrznoucí směsi do potrubí?

Nemrznoucí směsi do potrubí mohou být velmi nešetrné k životnímu prostředí a v ČR navíc neexistuje ekoznačka usnadňující orientaci v těchto výrobcích. Na našem trhu však existují produkty, které lze považovat za ekologické. Orientovat se můžeme buď přímo podle jejich chemického složení, nebo pomocí výstražných symbolů uvedených na obalu. Absence výstražného symbolu sice nezajišťuje ekologickou šetrnost výrobku, nicméně pokud je přítomen, napoví nám mnohé o vlastnostech obsažených látek.
Více informací naleznete zde.

Výstava Umění vybírat v brněnských ulicích

Umíte si ekologicky vybrat? Naše rozhodnutí při každodenních nákupech ovlivňují dopad na životní prostředí. Zveme Vás na interaktivní výstavu a k informačnímu stánku „Umění vybírat – průvodce ekologicky šetrným nákupem“. Dozvíte se jak ekologicky nakoupit jídlo, oblečení, nebo třeba kosmetiku, zorientujete se ve spletitém značení a dostanete tipy na možné alternativy. Na místě si můžete osahat jednotlivé, k přírodě šetrnější varianty výrobků, které všichni pravidelně nakupujeme. Přítomní ekoporadci Vám zároveň odpoví na další otázky. Výstava se koná 13. - 17. října v některých městských částech Brna (Bystrc, Lesná, Bohunice, Starý a Nový Lískovec). Místo a čas konání budou upřesněny v našem kalendáři.
Více informací naleznete zde.

Právě vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Letošní třetí číslo časopisu Veronica je věnováno tradičnímu ovocnářství, starým a krajovým odrůdám, ale i zkušenostem s pěstováním u nás netradičních druhů. Přečtete si o mravencích a jiném hmyzu v zahradách a sadech, o lidových pálenicích a dalších zajímavostech. K zakoupení v Ekologické poradně Veronica, nebo v našem e-shopu.
Více informací naleznete zde.

Zvou Vás jiní:

Brněnské iniciativy vyzývají k podpoře žaloby proti Aktualizaci územního plánu
V červnu 2014 schválila brněnská radnice kontroverzní dokument Aktualizace územního plánu, aniž by dbala na četné připomínky občanů. Dokument ohrožuje zejména městskou zeleň, protože některé malé plochy zeleně mění na plochy pro dopravu, a tím je umožňuje přeměnit např. na parkoviště. Zbývá jediná možnost, jak zabránit negativním dopadům tohoto dokumentu na naše město, a sice žaloba, kterou vypracuje Frank Bold. Kampaň k žalobě vede NESEHNUTÍ. Iniciativy i soukromé osoby budou podávat žalobu v polovině října 2014 a vyzývají veřejnost k finanční podpoře na www.dobrazaloba.cz.

 

Zdravé a ekologické nakupování, úklid a odpady

Přijďte se podívat na seminář pro veřejnost, kde se naučíte vyrábět osvědčené čistící prostředky z neškodných látek, jako je ocet, soda, citron a sůl. Dozvíte se také jak, kde a co nakupovat a dostanete tipy jak omezit produkci odpadu. V sobotu 18. října v Brně se na viděnou těší lektorky: Mgr. et Bc. Petra Němcová a Mgr. Radka Jarušková.

Brněnský biojarmark (s Jablečnou slavností)
3.10.2014 - 4.10.2014, Brno. Již dvacátý třetí ročník tradičního setkání ekologických zemědělců, místních výrobců potravin a spotřebitelů, kteří mají rádi jídlo zblízka. Přijďte dobře nakoupit a pobavit se u biovína a cimbálové muziky.
detail akce »
Víkendový Montessori pobyt
10.10.2014 - 12.10.2014, Hostětín. Víkendový pobyt pro rodiče a děti s prvky Montessori. Inspirace, vzdělání i zábava v prostředí Bílých Karpat. Akci pořádá občanského sdružení Mama poď sa hrať.
detail akce »
Exkurze k nově upravené studánce v Kuřimi
18.10.2014 09:00 - 13:00, Brno, Studánková exkurze. Navštívíme zanikající pramen Grbal, dále vývěr spodní vody. Půjdeme přes Velkou Babu ke studánce Marušce a k studánce pod Kuřimskou horou. Zpět se vydáme ke studánkám Hrbáčově a Ivanovické.
detail akce »
Harmonizace čaker, intuitivní malování, relaxace, cvičení
24.10.2014 - 28.10.2014, Hostětín. Prožitkový seminář na zharmonizování čakrového systému, meditace, relaxační techniky,cvičení pro zdravá záda, intuitivní malování.
detail akce »
Prodej živých vánočních jedliček v květináči
24.11.2014 - 23.12.2014, Brno. V předvánočním čase namísto řezaného stromku prodáváme jedličky v květináči, které pak na jaře společně zasadíme do lesa.Akce je součástí iniciativy na podporu původní české dřeviny – jedle bělokoré.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po až čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?