Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
19. 4. 2015

Den Země na Veronice

Přijďte s námi oslavit Den Země na Veronice, který proběhne 22. 4. 2015 od 9 do 20 hodin na Panské 9 v Brně. Můžete se těšit na Den otevřených dveří v Ekologické poradně Veronica nebo praktický workshop Přírodní minizahrada na dvorku. Ekologický antikvariát Zelený sysel si pro Vás nasyslil akce 1+1 zdarma nebo Sysel naslepo (přijdte vyzkoušet netradiční způsob nakupování knih ne podle chytlavého obalu, ale hlavně podle obsahu - zkrátka „naslepo“). Večer pak budeme promítat a následně besedovat nad výborným filmem Zelená poušť, který poodkryje šokující tajemství, které skrývá průmysl s palmovým olejem.
Den Země je každoroční událost, která připadá na 22. dubna, kdy se na celém světě konají akce na podporu ochrany životního prostředí. Chcete-li se zúčastnit nějaké akce v jiných městech podívejte se na www.denzeme.cz.
Více informací naleznete zde.

Den Země na Veronice

Přírodní minizahrada na dvorku

Dne 22. dubna od 10 a od 13 hodin v rámci „Dne Země na Veronice“ máte jedinečnou možnost zúčastnit se praktických workshopů zaměřených na založení vyvýšeného záhonu, záhonky v pytlích a paletové zahradničení. To vše pod vedením Mojmíra Vlašína. Přijďte a umažte si ruce od hlíny, vyzkoušejte si zahradničení na malém prostoru ve vnitrobloku! Zakládání malých městských komunitních zahrad je aktuální trend a byla to jen otázka času, kdy se nám podaří udělat praktickou ukázku přírodní zahrady i u nás v centru Brna. Na tuto akci je potřeba se předem přihlásit (kapacita je omezená).
Více informací naleznete zde.

Přednáška o přírodním stavitelství, slámě a hlíně, 23.4.2015

Ekologický institut Veronica pořádá nový přednáškový cyklus nazvaný Inspirace k soběstačnosti a ochraně klimatu. Domy s nízkou spotřebou energie postavené za využití přírodních a lokálně dostupných stavebních materiálů jsou důležitým prvkem v řešení klimatické změny a širokou oblastí k inspiraci. Jak probíhá stavba, jak se bydlí a kolik stojí život mezi slaměnými balíky a hliněnými omítkami? Přijďte ve čtvrtek 23. dubna v 18 h na besedu s Danielem Grmelou (poradcem a projektantem staveb z přírodních materiálů) – tipy na zajímavé technické možnosti a nové trendy, sdílení praktických zkušeností s budováním i bydlením, hodnocení zkušeností zpracovaných na základě dotazníků a fotodokumentací z více než 30 slaměných domů v Česku. Místo konání: knihovna Domu ochránců přírody, Panská 9, Brno
Více informací naleznete zde.

Ekologické limity těžby hnědého uhlí se nesmí prolomit. Nikdy.

„Snahy o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách jsou v přímém rozporu s požadavky ochrany klimatu“ konstatuje Klimatická koalice ve svém nejnovějším prohlášení. Součástí stanoviska jsou i další podložené argumenty jako je faktická nepotřebnost nadlimitního uhlí a ohrožení životního prostředí. Těžba a spalování tohoto uhlí by totiž znamenaly další zátěž pro ovzduší a krajinu. Přečtěte si celý text na webu zmenaklimatu.cz.

Jaro v ptačí říši

Poslední zima, ačkoliv zejména v nižších polohách nebyla příliš zimní, zatím pokračuje chladným jarem. Zimní hosté jsou však z jižní Moravy již pryč. Začátkem března zmizeli havrani, kolem poloviny března přeletovala na sever z jihomoravských vod hejna severských husí. Mírná zima zřejmě vyprovokovala brněnské městské kosy k večernímu zpěvu již v době vánočních trhů a od března zpívají naplno jak brzy ráno, tak i večer.
Více informací naleznete zde.

Těšte se na Ekologickou poradnu, aktualizovanou Ekomapu, nová poradenská videa, metodiku o ochraně stromů či sérii exkurzí

Ekologický institut Veronica v těchto dnech zahájil nový projekt Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně. Cílem projektu je zlepšit vzdělávání občanů a státní správy k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí a odpovědnému spotřebitelskému chování. Toho bude dosaženo prostřednictvím čtyř hlavních aktivit: ekologická poradna Veronica, biodiverzita v obcích, nové environmentální informace a poslední aktivita: ekologicky na vlastní oči a vlastníma rukama (série exkurzí a pracovních dílen). Výše uvedený workshop „Přírodní minizahrada na dvorku“ je příkladem první akce pro širokou veřejnost.
Podpořeno grantem z Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů: www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní:

ČSOP základní organizace Morava hledá dobrovolníky i brigádníky na pomoc cenným lokalitám v jihomoravském kraji.

Máte rádi přírodu? Rádi do ní chodíte, rádi ji obdivujete a ještě raději byste jí trochu pomohli a přiložili ruku k dílu? Pak se neváhejte ozvat na mail petra.baslerova@centrum.cz. Hledáme šikovné ruce, které rády pracují na čerstvém vzduchu! Na krásných teplomilných stráních jižní Moravy – Kobylí, Popice, Mutěnice a dalších je potřeba pomoci vyřezat nálety, pokosit trávu, sklidit vzniklou biomasu atd. Akce jsou víkendové i týdenní, záleží však na vašem volném čase.  První možnost máte již v prodlouženém víkendu 1. -3. 5. na Pouzdřanské stepi. Součástí budou i exkurze, noční svícení na hmyz, apod. Spaní ve stanech nebo pod širákem :).

Inzerce:

Vyšel nový katalog KAPKA PŘÍRODY, kapesní katalog volného času pro ty, kdo míří do přírody.

Palmový olej a my
22.4.2015 18:00 - 20:00, Brno. Kdo je zodpovědný za devastaci tropických pralesů a můžeme tomu zabránit? Promítání skvělého dokumentárního filmu Zelená poušť – šokující tajemství, které skrývá průmysl s palmovým olejem.
detail akce »
Za hadem hospodáříčkem
8.5.2015 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk. Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček. Při zoologické vycházce vedené RNDr. Mojmírem Vlašínem se dozvíte zajímavosti o plazech žijících na území Bílých Karpat.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní
9.5.2015 10:00 - 17:00, Žítková. Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Kurz Ochrana klimatu
12.5.2015 - 13.5.2015, Brno.Cílem kurzů je zvýšení konkurenceschopnosti pracovníků a pracovnic center environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty prostřednictvím vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Úkolem kurzu je získání znalostí, informací a kompetencí v oblasti ochrany klimatu.
detail akce »
Přírodní zahrady - přednáška, exkurse, výstava obrazů
16.5.2015 14:00 - 18:00, Blansko, Brno. Přednáška Mojmíra Vlašína o Přírodních zahradách v prostorách Galerie města Blanska, při probíhající výstavě obrazů "Zahrady", spojená s prohlídkou dvou ukázkových zahrad v Ořešíně.
detail akce »
Exkurze přírodními zahradami Valtice a Tulln
23.5.2015 08:00 - 19:00, Valtice (ČR), Tulln (Rakousko). Návštěva přírodních zahrad s průvodcem - bylinkové zahrady Tiree Chmelar ve Valticích a expozice přírodních zahrad v Tullnu (Rakousko) - autobusová exkurze.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
22.5.2015 - 24.5.2015, Hostětín. 13. ročník konference Venkovská krajina. Jejím cílem je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po až čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?