Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
6. 11. 2015

Zveme vás do Hostětína na workshop Energetická soběstačnost

V Hostětíně pro vás na víkend 13. - 15. listopadu připravujeme další akci nabitou užitečnými tipy a informacemi! V příjemném prostředí pasivního domu Centra Veronica Hostětín tentokrát proběhne workshop Energetická soběstačnost. Společně nahlédneme do problematiky klimatické změny a budeme se bavit o cestách k jejímu zmírnění. Především se ale budeme soustředit na efektivní využívání energie a možnosti, které nám nabízí obnovitelné zdroje energie. Budeme se bavit o pasivním domech, ostrovních systémech nebo o výrobě biouhlu. Nebude chybět ani exkurze po modelových ekologických projektech, které dělají z Hostětína trvale udržitelnou obec. A to všechno v kulisách barevného podzimu Bílých Karpat. Těšíme se na vás!
Více informací naleznete zde.

Zveme vás na workshop Energetická soběstačnost

Vánoční jedličky budeme prodávat i letos. A vy u toho můžete být s námi!

I letos pro vás připravujeme prodej vánočních jedliček v květináči, který začne 23. listopadu. Vaším vánočním stromkem se tak může stát asi 40 cm vysoká jedle bělokorá. Jde o náš původní druh. Kdysi bývala naší nejhojněji zastoupenou jehličnatou dřevinou. V důsledku hospodářských změn 20. století však z našich lesů téměř vymizela. Koupí vánoční jedličky tak nejenom omezíte povánoční dřevěný odpad, ale především podpoříte jedli bělokorou. Vánoční stromek se totiž po svátcích může zabydlet na vašem pozemku nebo jej můžete na jaře spolu s námi vysadit v lese.
Přijde vám to jako dobrý nápad? To jsme rádi! Pojďte s námi šířit vůni ekologických Vánoc a staňte se dobrovolníky při prodeji jedliček! Vánoční jedličky v květináči chce totiž v Brně už skoro každý a pro jejich distribuci je potřeba každá ruka. Chcete-li se v době adventu na pár dní stát součástí veroničího týmu, neváhejte a napište nám mail na adresu marketa.honzova@veronica.cz
Více informací naleznete zde.

Benefiční večeře Nadace Veronica s Josefem Baxou

Nadace Veronica a Národní památkový ústav i vás zvou na benefiční večeři! Tradiční setkání pravidelných dárců tentokrát hostí vila Stiassni v Brně. Jako čestný host přijal pozvání předseda Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa. Přijměte i vy pozvání mezi pravidelné dárce, podpořte Nadaci Veronica a dopřejte si jedinečný zážitek!
Více informací naleznete zde.

Anketa Brněnský strom roku zná svého vítěze!

Už víte, který zástupce brněnské zeleně se stal vítězem 15. ročníku ankety Brněnský strom roku? Brněnským stromem roku 2015 je dub letní v Žabovřeskách. Najdete jej v areálu tamějšího Salesiánského střediska mládeže, kde byl vysazen ke dvacetiletému výročí příchodu salesiánů na Moravu. Do letošního hlasování se zapojilo na sedm stovek hlasujících. Děkujeme vám! Jde o jasné gesto, že stromy a zeleň nestojí stranou zájmu brněnské veřejnosti.
Více informací naleznete zde.

Jak na sluneční past v přírodní zahradě?

Na podzim a v zimě se na mnohé zahradě nahromadí velké množství organického materiálu. Co s ním? Jedním ze způsobů, jak využít tento organický odpad a vytvořit si nové místo pro pěstování zeleniny, je vyrobit vyvýšený záhon nebo sluneční past. Na tvorbu máme dostatek času a do jara nám pěkně slehne. A jak vyrobit takovou sluneční past? Dočtete se v našem Magazínu přírodních zahradníků!
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Co na podzim s ježkem, patronem přírodních zahradníků?

Ježek je typický obyvatel našich přírodních zahrad. Ne náhodou se proto právě tento malý tvor stal jejich patronem. A jak mu na podzim zpříjemnit život?
Ježek dává přednost masité potravě, mezi jeho oblíbené pochoutky patří hlavně různí plži a hmyz. Vychází na lov v podvečer a den tráví ukrytý někde v houští nebo pod hromadou větví. Je jasné, že se mu nezavděčíme anglickým trávníkem, i když by se mu po něm dobře dupalo. Aby u nás mohl strávit i zimu, měli bychom mu poskytnout alespoň hromadu větví a listí. A pod hromadou prohlubeň, která nepromrzne. Pokud najdete hnízdo s mláďaty, nejde většinou o sirotky, proto zbytečně nezasahujeme do jejich života. Jste-li si ale jistí, že matka uhynula a chcete se ujmout sirotků, zjistěte si, co takový tvoreček potřebuje, a připravte se na to, že to nebude jen tak. Užitečné informace vám rádi sdělí v Ekologické poradně na Panské 9 v Brně. Anebo si pořiďte praktickou publikaci!
Více informací naleznete zde.

Pochod za klima, spravedlnost a pracovní místa už 29. listopadu v Praze!

Konec roku 2015 bude důležitým milníkem pro náš svět. Zástupci a zástupkyně většiny světových zemí rozhodnou v Paříži o tom, jak se svět postaví ke změně klimatu, jejíž důsledky snášíme již dnes v podobě extrémního počasí, ničivých povodní i nákladných epizod sucha. Změna klimatu ohrožuje potravinovou bezpečnost, ožebračuje již tak chudé obyvatele rozvojových zemí globálního Jihu a je jednou z příčin humanitární katastrofy projevující se v rostoucím počtu lidí, kteří utíkají do Evropy. Přijďte ukázat, že se změna klimatu týká nás všech. Přijďte na pochod za klima, spravedlnost a pracovní místa!
Více informací naleznete zde.

Petice proti testování na zvířatech: Zameťte s krutostí!

V Evropské unii je stále povoleno testování čisticích prostředků pro domácnost na zvířatech. Tisíce zvířat, mezi které patří především králíci, křečci, potkani a myši, trpí a umírají při testech výrobků, jako jsou prostředky na nádobí, osvěžovače vzduchu a tablety do myčky. Produkty nebo složky těchto produktů jsou jim aplikovány injekčně, musí je vdechovat či jsou jimi násilně krmena a následně zabita. Přitom společnosti netestující na zvířatech dokazují, že je možné vyrábět kvalitní a bezpečné prostředky pro domácnost bez testování na zvířatech. Podepište petici a Zameťte s krutostí!
Více informací naleznete zde.

Arnika zve na konferenci Aleje 28. - 29. listopadu

Arnika pořádá konferenci Aleje 2015, tentokrát s podtitulem „ Finanční zdroje pro aleje". Kdo by si  tuto událost zejména neměl nechat ujít? Starostové obcí, pracovníci odborů životního prostředí a regionálního rozvoje, správci silnic a další odborníci zabývající se problematikou zeleně v krajině.  Součástí konference je doprovodný program - Výprava do alejí Jihomoravského kraje.
Více informací naleznete zde.

Energetická soběstačnost
13.11.2015 - 15.11.2015, Hostětín, Workshop.
detail akce »
Otevřený prostor 2016: Místní ekonomika a klimatické změny
3.2.2016 - 7.2.2016, Hostětín, Zveme vás na již desátý seminář typu otevřený prostor, tentokrát o měkkých a lokálních cestách k odolnosti vůči klimatickým změnám.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica. | Podpořte nás. Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: Po až Čt: 9 - 17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?