Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
22. 2. 2016

Hodina Země 2016. Přidejte se!

Už 19. března ve 20.30 propukne celosvětový happening Hodina Země. Symbolickým zhasnutím se propojí obce, firmy i jednotlivci na celém světě a dají najevo společný zájem o ochranu životního prostředí, zejména klimatu. K happeningu Hodina Země se může připojit kdokoliv zhasnutím světel na jednu hodinu a dát tak viditelně najevo zájem o budoucnost klimatického systému naší planety. Připojte se spolu s námi k Hodině Země a zhasněte také!
Více informací naleznete zde.

Hodina Země 2016. Přidejte se!

Pojďte se projít krajem žítkovských bohyní!

Připravili jsme pro vás hned několik možností, kdy spolu s námi můžete vyrazit na lektorovanou vycházku do Moravských Kopanic. Krajem žítkovských bohyní nás provede místní obyvatelka. Dozvíme se mnohé o životě kopaničářů a společně také nahlédneme do tajemství tajemných žítkovských bohyňí. Některé exkurze jsou tematicky zaměřené, můžeme tedy vyrazit na vycházky za vůní bylinek či prožitkové exkurze. Mrkněte do kalendáře akcí a vyberte si termín!
Více informací naleznete zde.

Jak se mají stromy ve vašem okolí?

Ekologický institut Veronica se dlouhodobě zabývá ochranou zeleně. Právě v těchto otázkách můžeme zastupovat občany Brna ve správních řízeních o povolení kácení dřevin. V současné době sledujeme brněnské městské části Královo Pole, Střed a Žabovřesky. A jak je na tom vaše městská část nebo obec? Plánuje-li se u vás kácení a nějak se vám nezdá, dejte nám vědět dříve, než bude pozdě. Jste-li z Brna, požádáme si o informování a uvidíme, co se s tím dá dělat. A mimobrněnským rádi poradíme, jak postupovat právě v jejich obci.
Více informací naleznete zde.

Video: Projevy změny klimatu v regionech Česka

Podívejte se na přednášku hydrometeorologa Jaroslava Rožnovského o očekávaných a také již pozorovaných dopadech změn klimatu v jednotlivých koutech České republiky. Zazní poznatky o vývoji průměrné teploty, o srážkách nebo o dlouhodobých zásobách vody v půdách. Doporučujeme!
Více informací naleznete zde.

Den vzácných onemocnění: Přednáška o Hostětíně

Víte, že náš ekopenzion v Hostětíně postupně přizpůsobujeme i zdravotně a pohybově znevýhodněným návštěvníkům? Už od léta pracujeme na nových programech a možnostech, které i jim otevřou dveře do Bílých Karpat. V pondělí 29. února v 15 hodin promluví o těchto novinkách v Hostětíně v rámci Dne vzácných onemocnění ředitelka Centra Veronica Marie Křiváková. Akce se koná v Mendelově muzeu od 15 hodin na Mendelově náměstí v Brně. Jste srdečně zváni!
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Co s použitým olejem v Brně?

Na naši ekologickou poradnu jste se obrátili s dotazem, jak ekologicky naložit s použitým rostlinným olejem. Zjistili jsme, kde jej odevzdat a jak jej předtím upravit. A vězte, že stejným způsobem se lze zbavit oleje třeba z fritovacího hrnce například i v Uherském Hradišti.
Více informací naleznete zde.

LÁSKA FEST "Zelený zítřek Země"

Jste zváni na úžasnou akci plnou pozitivní energie, která proběhne 3. března v sále Břetislava Bakaly. Objímání, dívání se do očí, meditace, jóga, Om Chanting a samozřejmě i čerstvá strava jsou klasickou součástí Láska Festu. Tentokrát však bude festival především o pomoci matce Zemi. Z festivalu vzejde skupina, která se bude podílet na budování komunitních přírodních center v Brně. Můžete se dozvědět zajímavosti o elektromobilitě a nulovém odpadu. Viliam Poltikovič a Oldřiška Kališová návštěvníky zasvětí do komunikace s přírodou a na závěr bude provedou očistný rituál. Každý může tvořit  Zelený Zítřek ZeMě!
Více informací naleznete zde.

První kroky v Ekoškolce
25.2.2016 08:30 - 15:00, Centrum Veronica Hostětín, Seminář pro učitele z mateřských škol, které jsou nově zapojeny do programu Ekoškola. Lektorka Mgr. Natália Toflová
detail akce »
Kulatý stůl - vymezování ÚSES v lesích
25.2.2016 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2016". Cílem je výměna aktuálních informací a tříbení názorů o různých aspektech tvorby územních systémů ekologické stability a péče o přírodní infrastrukturu v kulturní krajině.
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů II
27.2.2016 - 28.2.2016, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd.
detail akce »
Centrum Veronica Hostětín pro Den vzácných onemocnění 2016
29.2.2016 15:00 - 17:00, Brno, Mendelovo muzeum MU, Mendlovo nám. 1a, Centrum Veronica Hostětín připravilo promyšlený program interpretace přírodního dědictví v Bílých Karpatech pro seniory, handicapované a rodiny s chronicky nemocnými. Představí při příležitosti Dne vzácných onemocnění, v den s datem 29. únor.
detail akce »
Benefiční divadlo 2016: PŘÍLIŠ VELKÁ CENA aneb Jak šla pohádka do háje
4.3.2016 19:00 - 23:45, Brno, Tradiční benefiční představení, kde premiérovou hru autora Mojmíra Vlašína představí divadelní soubor Verdis. Těšit se můžete nejen na samotné divadlo, čeká Vás také společenský večer s bohatým rautem a cimbálovou muzikou Veronica.
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů III
5.3.2016 - 6.3.2016, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd.
detail akce »
Vymezování ÚSES v lesích
10.3.2016 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2016". Cílem je výměna aktuálních informací a tříbení názorů o různých aspektech tvorby územních systémů ekologické stability a péče o přírodní infrastrukturu v kulturní krajině.
detail akce »
Závěrečná konference projektu Resilience a adaptace na klimatickou změnu v regionálních strategiích
16.3.2016 09:00 - 17:00, Havlíčkův Brod, Co čeká české regiony a jak se vyrovnávat s hrozbami? Snižování rizik, adaptace, resilience a nová role záchranného systému. Výstupy projektu Resilience a adaptace na klimatickou změnu určené pro místní akční skupiny.
detail akce »
Hodina Země 2016
19.3.2016 20:30 - 21:30, všude, Celosvětový happening na podporu ochrany životního prostředí, zejména ochrany klimatu. Spojuje všechny, kteří jsou připraveni začít měnit svůj svět a inspirovat k pozitivní změně ostatní. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel.
detail akce »
Principy řezu a množení ovocných stromů IV
2.4.2016 - 3.4.2016, Hostětín, Principy řezu a množení ovocných stromů
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
9.4.2016 10:00 - 12:00, Brno, Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese nedaleko Vranova. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby. Na výsadbu srdečně zveme všechny přátele lesa a přírody. Sazenice jedle bělokoré budou k dispozici i na místě.
detail akce »
Prvky ÚSES ve Starovicích – vymezení, projekty, realizace, péče
14.4.2016 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2016". Cílem je výměna aktuálních informací a tříbení názorů o různých aspektech tvorby územních systémů ekologické stability a péče o přírodní infrastrukturu v kulturní krajině.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica. | Podpořte nás. Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: Po - Čt: 9 - 17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?