Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
5. 4. 2016

Na co dát pozor v kosmetice? Zjistíte v naší studii

Často se nás ptáte na alergeny a další škodlivé látky v kosmetice. Proto jsme pro vás připravili novou studii zaměřenou na problematické chemikálie v kosmetice. Zaměřujeme se v ní látky narušující hormonální systém a obecně škodlivé pro vaše zdraví i životní prostředí – syntetická pižma, parabeny, UV filtry, triclosan nebo triclocarban. Celou studii si můžete stáhnout na našem webu.
Více informací naleznete zde.

Na co dát pozor v kosmetice? Zjistíte v naší studii

Chcete Zdravou zahradu? Máme ji opět skladem.

Jarní zahradnická sezóna je v plném proudu a s ní je zpět v nabídce oblíbená kniha Zdravá zahrada od Heleny Vlašínové. Kupte si ji v rámci výhodného „zahradníkova balíčku“, kromě Zdravé zahrady získáte ještě otočné kolečko Dobří sousedé - zelenina na zahradě, naši novou brožuru Jak na přírodní zahradu a praktickou magnetickou záložku do knihy.
Více informací naleznete zde.

Pojďte za ptáky, bylinami či bohyněmi do Bílých Karpat

Nechcete se přírodou toulat sami? Vydejte se magickou bělokarpatskou krajinou s námi. Vyberte si z nabídky exkurzí a výletů, zda se setkat s užovkami, poznat bylinky, obdivovat orchideje, jít za ptačím zpěvem nebo odhalit tajemství žítkovských bohyní. A jestli chcete spojit obdivování krajiny i s uměním, nenechte si ujít 24. dubna otevírání stezky Naokolo Hostětína.
Více informací naleznete zde.

Máte jedličku v květináči? Zasaďte ji 9. dubna u Brna

Koupili jste si na Vánoce jedličku v květináči? Pojďte ji s námi vysadit v sobotu 9. dubna od 10 do 12 hodin u lesních školek Svinošice. Na místo vás dovede červená turistická značka z Vranova u Brna směr rozcestí U Jelínka (2 km mírným terénem). Kromě místa pro vysazení bude k dispozici i vybavení a drobné občerstvení. Chcete pomoci s organizací sázení? Uvítáme vaši pomoc.
Více informací naleznete zde.

Veronica má 30, slaví pochodem na Pouzdřanskou step

Věřili byste, že má Veronica už 30 let? Pojďte to s námi oslavit výletem na Pouzdřanskou step. Všechno bude slavnostní - proslovy, společné fotografování, výstup na step i zpěvy na vrcholu. Pro odpůrce strmého stoupání chystáme paralelně vycházku k  rybníku s průvodci. Odjezd z Brna do Pouzdřan vlakem 9.10 z Hlavního nádraží.
Více informací naleznete zde.

Hledačky s pokladem (quest) v okolí Hostětína

Hráli jste někdy šipkovanou nebo hledali poklad? U nás si vyzkoušíte něco podobného. Bádejte, luštěte a odhalujte tajemství. Kdo to byli Šviháci? Jaký je příběh soužití jabloní a člověka? Jaké živly u nás najdete? V Hostětíně máme tři nové trasy, které si můžete sami projít. Potřebujete k tomu jen své nohy, chuť hledat indicie a luštit tajenku a naše pracovní listy s mapou a potřebnými informacemi. Ty jsou na webu ke stažení
Více informací naleznete zde.

Nové číslo časopisu Veronica se věnuje suchu

Obyvatelnost a úživnost různých oblastí Země zcela závisí na dostatku vody. Subtropické pásmo severní polokoule, kde se vyvinuly první civilizace, v tomto ohledu balancovalo na hraně. Občas se vinou sucha civilizace některé oblasti rozpadla. Současná změna způsobená globálním oteplováním je ale mnohem mohutnější. Zasahuje všechny kolébky civilizace i naši střední Evropu, která se civilizovala až mnohem později. Dosáhla ale postupně blahobytu dříve nemyslitelného, opřeného o obrovskou spotřebu fosilních paliv, příčinu oteplování. Většina čísla je věnována právě fenoménu sucha.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Dne 26. dubna v 18.00 proběhne v Brně seminář s indickými hosty: radikálním environmentálním myslitelem Ashishem Kotharim a s aktivistkou družstva sběraček odpadu Lakshmi Narayan; a 28. dubna v Praze celodenní konference na téma sociální a solidární ekonomika
Více informací naleznete zde.

Sázení vánočních jedliček
9.4.2016 10:00 - 12:00, Brno, Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese nedaleko Vranova. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby. Na výsadbu srdečně zveme všechny přátele lesa a přírody. Sazenice jedle bělokoré budou k dispozici i na místě.
detail akce »
Prvky ÚSES ve Starovicích – vymezení, projekty, realizace, péče
14.4.2016 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2016". Cílem je výměna aktuálních informací a tříbení názorů o různých aspektech tvorby územních systémů ekologické stability a péče o přírodní infrastrukturu v kulturní krajině.
detail akce »
Exkurze - Studánka Živa v Podkomorských lesích
17.4.2016 09:00 - 13:00, Brno, Klub přírodovědecký v Brně zve své členy a příznivce na jarní exkurzi do Podkomorských lesů.
detail akce »
Vyhlášení Ropáka 2015 a Zelené perly 2015
22.4.2016 18:00 - 23:30, Brno, Děti Země – Brno zvou na slavnostní vyhlášení výsledků anket Ropák roku a Zelená perla, které proběhne v pátek 22. dubna 2016 od 18 hodin v Brně v Místogalerii na půdě Skleněné louky na Kounicově 23 v Brně.
detail akce »
Slavnostní výlet na Pouzdřanskou step
30.4.2016 10:00 - 18:00, Pouzdřany, Tradiční výlet všech přátel, příznivců a podporovatelů Veroniky na Pouzdřanskou step u příležitosti 30. výročí časopisu Veronica a celé Veroniky
detail akce »
Exkurze - Zámky, skalní stepi a další zajímavosti nejjižnějšího cípu Brněnské vrchoviny
30.4.2016 06:30 - 20:00, Brno, Klub přírodovědecký v Brně zve své členy a příznivce na exkurzi do Brněnské vrchoviny
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica. | Podpořte nás. Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13-17, út 9-17, st 9-13 a čt 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?