Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
8. 6. 2016

Nové číslo časopisu Veronica se věnuje ochraně krajiny na Slovensku

„Krajina je to, proč lidé lezou na rozhledny,“ říká Václav Cílek. Nové číslo časopisu Veronica, které vychází v těchto dnech, je celé věnované ochraně krajiny na Slovensku. Přečtěte si články o mystériu krajiny, říční krajině na Slovensku, o moruši trnavské, o mapování početnosti medvědů či vlků, o pasené krajině a v neposlední řadě i o krajině největšího říčního ostrova Evropy, Žitném ostrově.
Více informací naleznete zde.

Nové číslo časopisu Veronica se věnuje ochraně krajiny na Slovensku

Ekoporadna: Užitečný hmyz – co dělat pro jeho záchranu?

V dnešním světě je užitečný hmyz předmětem mnoha tlaků: četnost a diverzita rostlin (květů) klesá, hmyz je chronicky vystavován koktejlům agrochemikálií a zároveň i ohrožován novými parazity, které jsou lidmi náhodně zavlečeny. Ztráta biotopu, která přispěla ke snížení kvetoucích zdrojů a hnízdních možností, byla nepochybně hlavní příčinou ústupu užitečného hmyzu během 20. století. Pokud chceme užitečný hmyz podpořit, přilákat do svých zahrad i si ho udržet, musíme mu zajistit vhodné podmínky pro život. Přinášíme několik rad, jak můžete pomoci užitečnému hmyzu vy sami.
Více informací naleznete zde.

Přihlaste se na Letní školu soběstačnosti, udržitelnosti a klimatu

Přijeďte si na přelomu srpna a září do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti. Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Společně s odborníky na dané téma probereme na praktických příkladech, ale i teoreticky, změny klimatu v souvislostech, ekologickou domácnost, energetickou revoluci, pasivní domy, jedlou permakulturní zahradu, hospodaření s vodou, odlesňování i palmový olej.
Více informací naleznete zde.

Workshop v Brně: Jedlé kvítí

Naučte se poznávat a jíst jedlé plevele! Pokud se chcete dozvědět něco víc o jejich praktickém využití v kuchyni a jejich kombinaci s běžnými pokrmy, pak je tento workshop určen právě pro vás. Pod vedením lektorky Aleny Naďové si nasbíráte jedlé kvítí a pochutnáte si na netradiční vitamínové bombě. Akce proběhne již příští pátek 17. června od 15 hodin v Brně. Hlaste se ihned, počet míst je velmi omezen. Zdarma.
Více informací naleznete zde.

Zažijte přírodní zahradu v Hostětíně poslepu

V hostětínské přírodní zahradě vznikla řada interaktivních prvků, které umožní návštěvníkům vnímat zahradu všemi smysly. Chcete-li intenzivní a nevšední zážitek, můžete si vypůjčit i speciální masky na oči, které vyřadí váš zrak a přimějí vás pro poznávání zahrady využít hmat či sluch. První příležitost k tomuto zážitku budete mít již tuto neděli 12. června při Zahradní slavnosti. Procházky poslepu jsou zařazeny do stálé nabídky Centra Veronica.
Více informací naleznete zde.

Zahradní slavnost s farmářským trhem
12.6.2016 13:00 - 13:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, farmářský trh, aktivity pro děti.
detail akce »
Den otevřených dveří v Hostětíně
12.6.2016 16:00 - 16:00, Hostětín, Poznejte hostětínské ekologické projekty - pasivní dům, bio-moštárnu, kořenovou čistírnu, přírodní zahradu s roubenou sušírnou ovoce a solární technologie.
detail akce »
Víkend otevřených zahrad 2016
11.6.2016 - 12.6.2016, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Jedlé kvítí
17.6.2016 15:00 - 17:00, Brno, Bršlice, kopřiva nebo popenec? Pro někoho jen obyčejné plevele, pro jiného příjemné zpestření jídelníčku nejen při pobytu v přírodě.
detail akce »
Seminář Vánoční stromky zpátky do lesa (Praha)
20.6.2016 13:00 - 17:00, Praha, Chcete zorganizovat prodej a výsadbu vánočních jedliček v květináči i ve vašem městě? Poradíme vám, jak na to!
detail akce »
Za zapomenutým krajem "sušírní" ovoce
8.7.2016 - 10.7.2016, Hostětín / Vlachovice, Prožijte s námi zajímavý víkend v zapomenutém kraji sušírní ovoce ve kterém nahlédneme na historické pojetí sušírní v naší kulturní krajině i na moderní způsoby sušení s důrazem na zachování tradičního hospodaření.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi I. (děti cca 5 - 8 let)
11.7.2016 - 15.7.2016, Hostětín, Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi II. (děti cca 6 – 10 let)
18.7.2016 - 22.7.2016, Hostětín, Tento turnus je již plně obsazen, můžete se hlásit pouze jako náhradníci! Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - lektorovaná vycházka s prohlídkou domku bohyně
30.7.2016 11:00 - 18:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi III. (děti cca 8 - 12 let)
1.8.2016 - 5.8.2016, Hostětín, Rodiče, prarodiče, strýcové a tety - vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: pondělí až čtvtek 9-17 h
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?