Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
30. 6. 2016

Výroční zpráva 2015: co se v minulém roce povedlo

Hostětín navštívili dva velvyslanci a 7500 dalších návštěvníků, naše webové stránky měly 387 000 návštěv a 811 000 zobrazených stránek, ekologická poradna poradila 669 lidem, na internetové Ekomapě přibylo 250 nových objektů, vydali jsme 3 publikace a 4 čísla časopisu Veronica, ošetřili jsme 5 netopýrů a 463 lidem je ukázali na netopýří noci, certifikovali jsme 25 přírodních zahrad, na brněnský Biojarmark přišlo 1500 lidí, jedenkrát jsme vystavovali na světové výstavě EXPO v Miláně. Celý Ekologický institut Veronica děkuje za Vaši přízeň!
Více informací naleznete zde.

Výroční zpráva 2015: co se v minulém roce povedlo

Vyšla reprezentativní publikace Krajiny srdce

Při příležitosti 30. výročí časopisu Veronica vyšla nová kniha Krajiny srdce. Skoro 400 stran je doprovázeno perokresbami Jana Steklíka a fotografiemi z unikátního archívu časopisu. Z anotace: „… Od počátků časopisu píšou do pravidelné rubriky, později nazvané Krajina mého srdce, své vzpomínky, pocty a úvahy lidé z nejrůznějších oborů, včetně básníků jako Ludvík Kundera nebo hudebních skladatelů jako Pavel Blatný. Víc než sedmdesát autorů a téměř dvacítku fotografů spojuje láska k zemi, která je jim domovem a provází je od dětství. Jejich vyznání jsou pozvánkou i průvodcem českou kotlinou i jejími pohraničními lesy, moravskými kopci i úvaly, slovenskými horami. Chvíli čteme, ale pak se nás zmocní touha a vyrazíme ven do krajin spřátelených srdcí…“ Kniha je k dispozici v Ekologické poradně Veronica, Panská 9, Brno.

Připojte se ke společnému koupání v brněnské řece Svratce (neděle 10. července)

Přijďte se s námi vykoupat v brněnské Svratce a připojit se tím k Evropskému dni koupání v řekách! Nalaďte se na vlnu léta a zažijte řeku na vlastní kůži! Vhodné i pro malé děti s rodiči či jinými opatrovníky. Dobroty na piknik, retro plavky, lehátka, balóny a lodě vítány.
A proč se koupat v řekách? Cílem společného koupání je oslava řek, našeho života s nimi a poukázání na nutnost ochrany řek a kvalitu jejich vody. Neděle, 10. července, od 14 hodin, Brno, naproti Riviéře, asi 500 metrů po proudu od Anthroposu.
Více informací naleznete zde.

Je vám venku vedro? Přispíváte k němu i vy. Na Letní škole se dozvíte, proč a co s tím můžeme udělat

Důsledky změny klimatu se v ČR stále více projevují. Hrozbu déletrvajícího sucha a vedra, větších extrémů počasí, častějších povodní a nedostatku vody ale nemusíme brát jako katastrofu - může to být pro nás příležitost ke změně chování a výzva, abychom se naučili více spoléhat na sebe a ne na stát. Na letní škole vám během týdne přiblížíme témata související se změnou klimatu, uhlíkovou stopou a vaším každodenním životem. Teoreticky i prakticky se dotkneme témat: resilience, energetická revoluce, pasivní domy, úspory energie, obnovitelné zdroje, hospodaření s (dešťovou) vodou, kompostovací toalety, ekologická domácnost, permakultura, odlesňování, palmový olej a mnohých dalších. Součástí jsou i exkurze na místa dobré praxe, kde se teorie již stává skutečností. 21. ročník letní školy pořádá Centrum Veronica v Hostětíně (Bílé Karpaty) 29.8. -  4.9. 2016.
Více informací naleznete zde.

Omezený letní provoz Ekologické poradny Veronica v Brně

Během července a srpna se na Vaši osobní návštěvu a telefonní konzultace na Panské 9 v Brně těšíme vždy v úterý a ve čtvrtek 13–17 hod., ve středu 9–13 hod. Online jsme k dispozici i nadále 24 hodin denně. Každé úterý odpoledne od 15 do 17 hod. bude také fungovat studánková poradna. Přijďte se v parném létě osvěžit našimi hostětínskými mošty nebo si smlsnout na fairtradových dobrotách.
Více informací naleznete zde.

Od zranitelnosti k resilienci

Právě vydaná praktická příručka pomůže malým obcím, mikroregionům, místním akčním skupinám připravit se na dopady klimatické změny. Unikátní metodika je provede krok za krokem analýzou zranitelnosti a ukáže, které hrozby související s probíhající klimatickou změnou je potřeba řešit urgentně, na které je třeba se připravovat a které v konkrétním území není třeba řešit. Příručku připravil multidisciplinární tým končícího projektu „Resilience a adaptace na klimatickou změnu v regionálních strategiích“ podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.
Více informací naleznete zde.

Uspořádejte u Vás vánoční prodej jedliček podle našeho nového manuálu

Slyšeli jste o prodeji vánočních jedliček v květináči a mrzí vás, že akce neprobíhá i ve vašem městě? Vydali jsme manuál pro organizace i jednotlivce s návodem, jak akci uspořádat i na jiných místech České republiky. Vše, co potřebujete, jsou jedličky a vlastník lesa, u kterého můžete stromky po Vánocích vysadit. A především potřebujete nadšeného organizátora - kterým díky našemu manuálu můžete být i Vy. Výtisk i elektronickou verzi publikace získáte zdarma na našem webu.
Více informací naleznete zde.

Exkurze - Jak to chodí u farmářů? (Vlachovice, Poteč, Lidečko)

Jak se žije těm, kdo suší bylinky a ovoce, chovají ovce a mají masnou a mléčnou farmu? 3 lidé, 3 příběhy. Spojeno s návštěvou Farmářských slavností v Agrofytu Lidečko. Koná se 16. července 2016. Pojeďte s námi na autobusovou exkurzi po jižním Valašsku.
Více informací naleznete zde.

Za zapomenutým krajem "sušírní" ovoce
8.7.2016 - 10.7.2016, Hostětín / Vlachovice, Prožijte s námi zajímavý víkend v zapomenutém kraji sušírní ovoce ve kterém nahlédneme na historické pojetí sušírní v naší kulturní krajině i na moderní způsoby sušení s důrazem na zachování tradičního hospodaření.
detail akce »
Koupání v brněnské řece Svratce 2016
10.7.2016 14:00 - 18:00, Brno, Přijďte se s námi vykoupat v brněnské řece Svratce a připojit se tím k Evropskému dni koupání v řekách!  Nalaďte se na vlnu léta a zažijte řeku na vlastní kůži!
detail akce »
Exkurze - Jak to chodí u farmářů?
16.7.2016 09:00 - 09:00, Vlachovice, Poteč, Lidečko, Jak se žije těm, kdo suší bylinky a ovoce, chovají ovce a mají masnou a mléčnou farmu? 3 lidé, 3 příběhy. Spojeno s návštěvou farmářských slavností.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - lektorovaná vycházka s prohlídkou domku bohyně
30.7.2016 11:00 - 18:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi IV. (děti cca 10 - 15 let)
8.8.2016 - 12.8.2016, Hostětín, Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Poslední volné místo
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
24.8.2016 - 28.8.2016, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce.
detail akce »
Letní školáKUS - klima, udržitelnost, soběstačnost
29.8.2016 - 4.9.2016, Hostětín, Přijeďte si do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti. Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení.
detail akce »
Jablečná slavnost 2016
25.9.2016 11:00 - 11:00, Hostětín, Neděle 25. září bude v Hostětíně patřit jablkům, řemeslům a kultuře. Proběhne zde již 15. ročník Jablečné slavnosti. Nenechte si ji ujít.
detail akce »
Staňte se dobrovolníky na Jablečné slavnosti 2016
23.9.2016 - 25.9.2016, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete využít váš volný čas smysluplně? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: pondělí až čtvtek 9-17 h (červenec a srpen 2016: út 13-17, st 9-13, čt 13-17)
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?