Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
21. 2. 2017

Jsme blíže k tomu, aby velcí znečišťovatelé spravedlivě platili za své emise a přispěli tak i na obnovu uhelných regionů

Europoslanci před pár dny schválili návrh na změnu ETS (obchodování s emisními povolenkami), která by měla zdražit vypouštění skleníkových plynů. Vybrané peníze by navíc putovali do fondu na obnovu zničených uhelných regionů. To je skvělá zpráva nicméně pokud nebudou následovat další změny v systému, vzrůst ceny bude jen mírný. To nebude stačit ani ke splnění našich závazků na snižování emisí, ani k přechodu naší energetiky na čisté zdroje. Také budou chybět peníze na programy užitečné jak pro občany tak pro životní prostředí jako zelená úsporám a ve fondu na obnovu nebudou skoro žádné prostředky. Víte kolik ke změně klimatu přispíváte vy? Spočtěte si svojí uhlíkovou stopu v nové uhlíkové kalkulačce.
Více informací naleznete zde.

Jsme  blíže k tomu, aby velcí znečišťovatelé spravedlivě platili za své emise a přispěli tak i na obnovu uhelných regionů

Ekoporadna: Sdílení a darování věcí v Brně

Pokud máte doma věci, které už nevyužíváte a jen vám zabírají místo ve skříni či sklepě, můžete je darovat potřebným či ji sdílet s lidmi ve vašem okolí. I když tyto věci pro vás ztratily hodnotu, neznamená to, že nemohou udělat radost někomu jinému. Pokud je věc rozbitá ale stále použitelná, můžete si ji svépomocí opravit na několika místech v Brně. Sesbírali jsme dobré příklady míst, kde lze darovat věci na dobrý účel, dát věci na recyklaci, sdílet a půjčovat si věci či si předměty sami v různých dílnách svépomocí opravit.
Více informací naleznete zde.

Nominujte článek na Cenu za environmentální publicistiku Ekopublika

Četli jste v uplynulém roce zajímavý článek s environmentální tématikou, který by si zasloužil ocenit? Až do 31. března jej můžete spolu s autorem či autorkou nominovat do 1. ročníku Ceny za environmentální publicistiku – Ekopublika. K posouzení porotou mohou být přijaty články publikované od ledna do prosince 2016 v našich tištěných denících a týdenících. Cenu zaštiťují Kulturní noviny, Nadace Veronica, Katedra environmentálních studií FSS MU a Lipka.
Více informací naleznete zde.

Přihlašování na tradiční prázdninovou letní školu v Hostětíně zahájeno

Uvažujete o nějaké formě soběstačnosti? Zajímá vás vaše uhlíková stopa a možnosti jak jí snížit? Chcete se podívat na problematiku změny klimatu v nejširších souvislostech? Přijeďte si do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti. Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Kdy? 28.srpna – 3. září 2017.
Více informací naleznete zde.

Podkomorské lesy v Brně: Řekněme si hlasitě o ticho

Díky dobrovolnému příspěvku diváků loňského divadelního představení „Příliš velká cena“ pořádaného Ekologickým institutem Veronica vznikla kampaň Tichá Velká Cena. Tato aktivita nebojuje přímo za zrušení závodu Velké ceny a autodromu. Prioritně se zajímá o míru hluku, která se v jejím okolí, Přírodním parku Podkomorské lesy, vyskytuje. Za hlavní problém dokonce nepovažuje hluk, který tvoří vlastní závody. Za zásadní problém k řešení považuje hluk, který se dostává do okolí během „běžného“ provozu automotodromu. O běžném víkendu je počet lidi, kteří využívají k rekreaci okolní lesy, násobně větší, než počet těch, kteří současně využívají okruh. Proto byl v rámci projektu instalován informační panel přímo na dotčené lokalitě.  O tématu je možné diskutovat i na facebookovém profilu.
Více informací naleznete zde.

Obchody Nadace Veronica zvou na výprodej skladu v Brně

Potřebujete na jaro a léto boty nebo oblečení? Environmentálně šetrně a zároveň levně můžete nakoupit při výprodeji skladu dobročinných obchodů Nadace Veronica. Výprodej zboží ze skladu po 10 korunách za kus se uskuteční ve dnech 27. února až 3. března od 12 do 17 hodin ve vestibulu areálu firem na Purkyňově 99a v Brně. Jedná se o totální výprodej skladu z důvodu stěhování, od pondělí 13. března otevírá nadace sklad na Pekařské 38 v Brně. Nový sklad bude přijímat darované věci pro nadační obchody každý všední den od 14 do 17 hodin.

Zvou jiní

Vyšla Příručka pro výsadby ovocných dřevin do krajiny Čech, Moravy a Slezska. Chce pomoci zvýšit podíl využití ovocných dřevin a jejich vhodných odrůd a zvyšit ekologickou odolnost zemědělské krajiny a podpořit zachování bohaté škály tradičních odrůd. www.milionstromu.cz.

Možnosti a překážky aplikace nové Metodiky vymezování územního systému ekologické stability
23.2.2017 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2017".
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 25.-26. únor 2017 - místa na kurzu jsou v tuto chvíli zarezervována. Přijímáme náhradníky
25.2.2017 - 26.2.2017, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. 
detail akce »
Přednáška: Život na dně vyschlých řek (Klub přírodovědecký v Brně)
2.3.2017 16:00 - 17:30, Brno, Přijměte pozvánku Klubu přírodovědeckého v Brně na přednášku konanou od 16:00 v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno.
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 4.-5. březen 2017
4.3.2017 - 5.3.2017, Hostětín, Darujte kurz svým blízkým!
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 11.- 12. březen 2017
11.3.2017 - 12.3.2017, Hostětín, dvoudenní kurz kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Nový termín
detail akce »
Přednáška: Arachnofauna tropických oblastí jihovýchodní Asie (Klub přírodovědecký v Brně)
16.3.2017 16:00 - 17:30, Brno, Přijměte pozvánku Klubu přírodovědeckého v Brně na přednášku konanou od 16:00 v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno.
detail akce »
Biokoridor Šardice, projekt a realizace
23.3.2017 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2017".
detail akce »
Hodina Země 2017
25.3.2017 20:30 - 21:30, všude, Celosvětový happening na podporu ochrany životního prostředí, zejména ochrany klimatu. Spojuje všechny, kteří jsou připraveni začít měnit svůj svět a inspirovat k pozitivní změně ostatní. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel.
detail akce »
Přírodní stavitelství - workshop a exkurze - zaměřeno zvláště na využití dřeva
1.4.2017 - 2.4.2017, Hostětín, Workshop pro ty, kdož se chtějí seznámit se základy tesařských dovedností - a to nejen prakticky, doplněný o exkurzi v nově postaveném slaměném domě.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10 -18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?