Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
4. 4. 2017

Další ročník EKOvýzvy je tu. Máte rádi výzvy? Přidejte se!

Slyšeli jste už o EKOvýzvě? Každý rok se společně snažíme změnit své návyky a žít šetrněji k životnímu prostředí. V minulém roce se k nám přidaly stovky lidí a desítky z nich aktivně sdílely své zážitky a zkušenosti v příspěvcích na našem webu. Vyzyvatelé například omezili maso i palmový olej, kupovali lokální výrobky a snižovali svou ekostopu. Každý si na měsíc vyzkoušel, jaké to je žít ohleduplně k životnímu prostředí. A občas to byla pořádná dřina.
Letos jsme odstartovali 25. března na Hodinu Země a výzvy budeme držet do Dne Země 22. dubna. Vezměte si příklad z vzorových vyzyvatelů, nebo si vytvořte svou vlastní výzvu. Sledovat můžete například Rudu, který začne jíst veganskou stravu, Betty, která zbaví svůj domov chemie, nebo Mirka, který zatočí s odpadem.
Více informací naleznete zde.

Další ročník EKOvýzvy je tu. Máte rádi výzvy? Přidejte se!

Ekoporadna: Kam s tištěnými účtenkami? Existuje i k přírodě šetrná cesta?

Každý z nás přichází často do kontaktu s tištěnými účtenkami. Je jejich využívání bez rizika a hodí se například do kompostu? Běžné termoúčtenky nejsou vhodné k recyklaci. Nesou v sobě skrytá nebezpečí v podobě zdraví a životnímu prostředí škodlivých látek. To je také důvod, proč termopapír bohužel patří do směsného odpadu. Viníka hledejme v látce Bisfenol A, kterou běžně používaný termopapír obsahuje. Díky systému elektronických služeb EET je ho potřeba více než doposud. Naštěstí existují alternativy, které můžete bez problému zrecyklovat. Avšak ne všechny firmy je nabízí.
Více informací naleznete zde.

Hodina Země 2017: zapojilo se 90 měst a obcí

Hodina Země 2017: zapojilo se 90 měst a obcí
V sobotu 25. března proběhla Hodina Země, celosvětový happening za informační osvětu o klimatických změnách. Jeho symbolem je hodinové zhasnutí světel, zapojují se jednotlivci, firmy i celá města. A co vy, zhasli jste také? Letos se zapojilo na 90 měst a obcí, jejíchž obyvatelé tvoří více než čtvrtinu populace České republiky. Vyslali jsme tak jasnou zprávu, že změna klimatu nás zajímá a chceme se podílet na jejím řešení. Již dnes si můžete zapsat příští ročník – bude se konat 24. března 2018.
Jak vypadala Hodina Země v Brně? Podívejte se, jak zhasl hrad Špilberk.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka – duben

Venku je nádherně, sluneční paprsky sílí, vše kolem radostně ožívá, jen my najednou cítíme tíhu našich víček, která nás nutí ke spánku více než kdy jindy. Jarní únava. Co nám nabízí naše zahrádka k jejímu úspěšnému překonání? Jak s jarní únavou zatočit? Drobné lístky i kvítky sedmikrásek do salátů, polévek i na chlebíčky, kopřivy do špenátu, polévek i salátů, případně spolu s popencem do velikonoční nádivky. Lístky pampelišek a bršlice do výborného a zdravého salátu. Květy fialek mohou ozvláštnit jednohubky nebo ozdobit dort. Koncem měsíce sklízíme první ředkvičky, saláty, první listy šťovíku zahradního, obrážející lístky fenyklu sladkého i roketu, hořčici, česnek medvědí s vysokým obsahem vitamínu C. A co nás čeká na zahrádce?
Více informací naleznete zde.

Máte jedličku v květináči? Zasaďte ji 8. dubna u Brna

Koupili jste si na Vánoce jedličku v květináči? Pojďte ji s námi vysadit v sobotu 8. dubna od 10 do 12 hodin u lesních školek Svinošice. Na místo vás dovede červená turistická značka z Vranova u Brna směr rozcestí U Jelínka (2 km mírným terénem). Akci slavnostně zahájí fanfáry trubačů. Kromě místa pro vysazení bude k dispozici i vybavení a drobné občerstvení. Pokud jste jedličku neměli, či si ji chcete ponechat do dalších Vánoc, určitě přijďte také – jedličky k vysazení budou k dispozici i na místě.
Více informací naleznete zde.

Přijďte na brněnskou výstavu Na čem se smaží Indonésie

Jako členové Koalice proti palmovému oleji srdečně zveme na výstavu Na čem se smaží Indonésie o problematice palmového oleje. Probíhá od 4. do 27. dubna 2017 ve skleníku brněnské botanické zahrady, Kotlářská 2, Brno.

Zvou jiní:

Konference Aktivní rodičovství, 8.4. 2017 v Brně. Přináší nová a neotřelá témata týkající se těhotenství, výchovy, zdravé výživy, vzdělávání a ekologického rodičovství. http://aktivnirodicovstvi.cz/

Rádi se potulujete v přírodě? Tak pozor! Vyšel nový katalog "Kapka Přírody". Obsahuje nabídky a zajímavosti věnované pobytu v přírodě a zdravému životnímu stylu. http://katalogy.in-prague.cz/priroda.php

Až do pátku 7. dubna 2017 přijímají Děti Země nominace na Ropáka a ba Zelenou perlu. Už po pětadvacáté! http://www.ropak.detizeme.cz/ropak-nominace.html

Červená kniha dřevin ČR a možnost uplatnění druhů v ÚSES
20.4.2017 17:00 - 19:00, Brno, V rámci cyklu diskuzí u kulatého stolu "Přírodní infrastruktura – ÚSES 2017".
detail akce »
Ráječek – taje lužního lesa
21.4.2017 16:30 - 18:30, Brno, Komentovaná exkurze po Ráječku, méně známé přírodní rezervaci, která chrání poslední lužní les na území města Brna. Jaro zde hraje všemi barvami. Kvete česnek medvědí, žlutá orsej i růžové dymnivky.
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
22.4.2017 10:00 - 13:00, Sidonie - Vlárský průsmyk, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Exkurze za „dobrou“ a špatnou vodou do Adamova a Ořešína
23.4.2017 00:00 - 00:00, Brno, Exkurze vede po Dlouhých vrších do Adamova ke studánkám U Psa a Ptačí svatyni. Stejnou cestou se vrátíme i zpět do Útěchova.
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem" - II.
6.5.2017 10:00 - 14:00, Svatý Štěpán, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
19.5.2017 - 21.5.2017, Hostětín, Pracovní rámec pro setkávání studentů – odborníků a jejich kolegů, kteří již prošli bohatou praxí
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
27.5.2017 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk - Sidonie, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček. Vede Mojmír Vlašín.
detail akce »
Zahradní slavnost
11.6.2017 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, farmářský trh, aktivity pro děti.
detail akce »
Víkend otevřených zahrad 2017
10.6.2017 - 11.6.2017, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
23.8.2017 - 27.8.2017, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Letní školáKUS - klima, udržitelnost, soběstačnost 2017
28.8.2017 - 3.9.2017, Hostětín, Uvažujete o nějaké formě soběstačnosti? Zajímá vás vaše uhlíková stopa a možnosti jak jí snížit? Chcete se podívat na problematiku změny klimatu v nejširších souvislostech? Přijeďte si do Hostětína na letní školu vypracovat vlastní strategii soběstačnosti.
detail akce »
Jablečná slavnost 2017
24.9.2017 11:00 - 17:00, Hostětín, Neděle 24. září bude v Hostětíně patřit jablkům, řemeslům a kultuře. Proběhne zde již 16. ročník Jablečné slavnosti. Nenechte si ji ujít.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10 -18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?