Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
25. 4. 2017

Nominujte svůj Brněnský strom roku 2017 – tentokrát z malých parků

Letos bude již po 15. probíhat tradiční anketa o Brněnský strom roku. Chcete se také zúčastnit? Stačí nám do 11. 5. 2017 poslat fotku stromu v parku, který je vám blízký. Odborná porota vybere 8 finalistů, ze kterých poté lidé vyberou svého vítěze! Pokud váš favorit nevyhraje, i tak na vás čeká odměna v podobě příjemného posezení u vítězného stromu ve formě pikniku a přednášky na téma městské zeleně. Anketa každoročně probíhá s cílem zvýšit zájem veřejnosti o městskou zeleň, poukázat na její důležitost a také podpořit komunitního ducha ve městech. Letos jsme se zaměřili na stromy v menších parcích města Brna s cílem propagovat jejich lokalitu, přínos a prospěšnost pro okolí.
Více informací naleznete zde.

Nominujte svůj Brněnský strom roku 2017 – tentokrát z malých parků

Nenechme si vzít právo chránit okolí svého domova!

Poprvé od listopadu 1989 chtějí někteří politici vzít lidem jejich práva. Chtějí jim zakázat posílat úřadům připomínky k dopadům spalovny, skládky, skladovacích hal, či vykácení parku v sousedství na jejich zdraví, přírodu a životní prostředí. Není to zdaleka první pokus, ale tentokrát příznivci netransparentního rozhodování a odpůrci zdravého prostředí ve Sněmovně zvítězili. V poslední chvíli ještě můžeme lidem jejich práva zachránit. Přidejte i Vy svůj podpis pod výzvu senátorkám a senátorům. Podepisujte, šiřte a sdílejte. Nevíte, kdy sami budete potřebovat využít svých občanských práv, o které vás politici chtějí připravit.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Aktualizované stránky Praktický rádce Brňana

Každý z nás se může dostat do situace, kdy si nebude vědět rady s nějakou ekologickou otázkou – co se zraněným živočichem? Kde se zbavit použité elektroniky? Co dělat, když Vás obtěžuje hluk, zápach, nebo světelné znečištění? Jak zjistím, zda je mnou nalezená houba jedlá? Kde mi opraví boty, kabelku, nebo deštník? Odpovědi a mnohé další užitečné tipy a rady naleznete na našich internetových stránkách Praktický rádce Brňana. Jak chránit životní prostředí v Brně. Veškeré informace jsme pro vás letos na jaře čerstvě aktualizovali. Možná budete sami překvapeni, kolik ekologických organizací zde působí a jaké různorodé možnosti Brno nabízí. Farmářské bio bedýnky, sdílené dílny, půjčování kol, bleší trhy, darování nepoužívaných věcí potřebným, houbařská poradna – tohle vše a mnoho dalšího je možné v Brně využít.
Více informací naleznete zde.

Nenechejte si ujít letošní otevírání stezky Naokolo Hostětína

Výlety do krajiny naokolo Hostětína nejsou jen tak ledajaké. Obzvlášť když jsou provázeny sochařem a výtvarníkem Rosťou Pospíšilem.  To vás mohou v krajině například nečekaně překvapit mexické rytmy od tří žesťových nástrojů anebo violový koncert. Nebo poznáte tajemného Strážce lesa či divoké kočky střežící propadnutý hrad. A když už se zdá cesta dlouhá, tak vás potěší lahodný jablečný nápoj podávaný pod mohutným dubem. Není to prostě jen krajinářský, ale také kulturní a kulinářský zážitek. Můžete ho zažít s námi. V neděli 14. května od 13.30 hodin.
Více informací naleznete zde.

Přijďte se pobavit na vyhlášení ankety Ropáka a Zelené perly 2016

Četli jste výrok nebo zaslechli zprávu spjatou s ekologií, u které jste nevěděli, jestli se máte smát, být naštvání nebo brečet? Přesně o takových skvostech je anketa antiekologistický čin Ropák a anketa antiekologistický výrok Zelená Perla, každoročně pořádaných organizací Děti země. Přijďte se společně pobavit na slavnostní vyhlášení výsledků 25. ročníku. Akce proběhne v pátek 28. 4. 2017 od 18 hodin na Skleněné louce v centru Brna. Těšit se také můžete na vystoupení folkové skupiny Žamboši a veganský raut. Vstupenky si lze zakoupit předem za 100 Kč, například v Nadačním obchodě Veronica a na místě pak za 150 Kč.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Promítání filmu Rostoucí města (Brno, Lipka, 3. 5.)
Zajímá vás městské zahradničení, KPZ nebo potravinová soběstačnost? Film sleduje zahradníky a obyčejné lidi, kteří postupně mění své okolí, využívají prázdné pozemky, zakládají úly a budují střešní farmy. Film stojí za to ho vidět - s úžasem zjistíte, že pěstovat se dá skutečně všude. http://www.lipka.cz/soubory/pozvanka_rostouci_mesto_tisk--f7380.pdf
Přednáška „Jeseníky: největší moravská divočina“ (Brno, Cafe Práh, 26. 4.)
Nevšední přednáška o klenotech jesenické přírody, včetně moravské Arktidy, horských pralesech, karech a zajímavostech Jeseníků. https://www.facebook.com/events/773464839494488/

Vycházka "Za hadem hospodáříčkem" - II.
6.5.2017 10:00 - 14:00, Svatý Štěpán, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Školení pro průvodce analýzou zranitelnosti vůči klimatické změně
11.5.2017 - 12.5.2017, Hostětín, Školení, jehož cílem je seznámit s metodikou umožňující zpracovat pro území analýzu zranitelnosti vůči hrozbám plynoucím z probíhající změny klimatu. Posoudí se, na které hrozby je třeba se připravovat a na kdy hledat opatření pro jejich zmírňování.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
19.5.2017 - 21.5.2017, Hostětín, Pracovní rámec pro setkávání studentů – odborníků a jejich kolegů, kteří již prošli bohatou praxí
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
27.5.2017 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk - Sidonie, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Závěrečná konference klimatické soutěže CO2 liga
8.6.2017 11:00 - 11:00, Praha, Senát, Klimatická soutěž pro školy, CO2 liga, slavnostně vyhlásí vítěze v pražském Senátu.
detail akce »
Zahradní slavnost
11.6.2017 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, farmářský trh, aktivity pro děti.
detail akce »
Víkend otevřených zahrad 2017
10.6.2017 - 11.6.2017, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Den otevřených dveří v Hostětíně
11.6.2017 16:00 - 18:00, Hostětín, Komentovaná exkurze ekologickými projekty v Hostětíně.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10-18, so 9-12 h.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?