Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
21. 3. 2018

Připojte se k Hodině Země již tuto sobotu 24. 3. 2018

Připojte se k Hodině Země již tuto sobotu 24. 3. 2018
Hodina Země, celosvětový happening upozorňující na problémy spojené se změnou klimatu, se koná již v sobotu 24. března od 20.30 do 21.30. Symbol zhasnutí světel má přitáhnout pozornost k věcem, které klimatická změna způsobuje, a připomenout, že řešení je na každém z nás. K akci se v České republice připojilo více než 70 obcí (v Praze tradičně zhasne např. Petřínská rozhledna a zapojí se i dalších 8 statutárních měst) a přes 50 firem. Připojte se i vy a dejte si vlastní klimatický závazek nebo si spočítejte svou uhlíkovou stopu.
Více informací naleznete zdeUdálost na Facebooku

Připojte se k Hodině Země již tuto sobotu 24. 3. 2018

Centrum Veronica Hostětín má 8krát menší uhlíkovou stopu než veřejné instituce

V uplynulém roce jsme si v Centru Veronica v Hostětíně nechali spočítat uhlíkovou stopu. Dobrý výsledek jsme sice očekávali – i tak jsme byli překvapení! Naše uhlíková stopa je asi 8krát menší než je průměr u standardních veřejných budov. Díky ekologickým technologiím (dnes běžně dostupným na trhu) a využití veřejné dopravy u služebních cest jsme dosáhli výrazně nižší uhlíkové stopy na jednoho zaměstnance.
Více informací naleznete zde.

Odešel Antonín Buček

Dne 5. března 2018 večer nás navždy opustil docent Antonín Buček, předseda ZO ČSOP Veronica a zakladatel Nadace Veronica. Působil na Mendelově univerzitě v Brně, na Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie přednášel ekologicky a ochranářsky zaměřené předměty. V roce 2009 mu byla udělena prestižní Cena Josefa Vavrouška. Přečtěte si smuteční proslov Jana Laciny, podívejte se na skvělý film Chvála bláznovství. Čest jeho památce!
Více informací naleznete zde.

Jak snížit svoji uhlíkovou stopu a stát se energeticky soběstačnějšími? Zjistíte na semináři v Hostětíně, 7.-8. dubna 2018

Dozvíte se nejenom proč, ale i jak snížit svoji uhlíkovou stopu, získáte řadu konkrétních tipů a příkladů pro úroveň jednotlivce i obce. Ukážeme vám, jak se stopa spočítá a jak jsme ji počítali my pro Centrum Veronica Hostětín. Tématem vás provede člověk nejpovolanější, Viktor Třebický. Zjistíte také jak postavit dům tak, aby jeho náklady na vytápění byly co nejnižší, jak využívat obnovitelné zdroje, jaké jsou možnosti moderní produkce obnovitelné elektřiny i to, jak ve své domácnosti udělat energetickou revoluci a zahájit kroky k energeticky soběstačnějšímu a ekologicky příznivějšímu životu.
Více informací naleznete zde.

Staňte se součástí brněnské biopotravinové komunity

Již několik let v Brně fungují takzvané skupiny KPZ – komunitou podporovaného zemědělství. Jejich cílem je propojit zákazníky přímo s ekologickými zemědělci. Díky tomu pěstitelé mají jistotu odbytu a zákazníci se zase mohou spolehnout na čerstvost a příznivou cenu zdravé zeleniny dodávané po celý rok. Brněnské skupiny k vzájemné spokojenosti spolupracují s rodinným hospodářstvím manželů Pospíšilových z Holubí Zhoře. Zaujala vás možnost být součástí potravinové komunity? Nová sezóna začíná a skupiny KPZ právě přijímají nové členy!
Více informací naleznete zde.

Až 40 tisíc od Nadace Veronica na váš projekt v Jihomoravském kraji

Od 26. března do 22. dubna můžete požádat u Nadace Veronica až o 40 tisíc korun na ekologický či komunitní projekt v Jihomoravském kraji. Nadace rozdělí 600 tisíc korun získaných v roce 2017 prodejem v síti dobročinných obchodů v Brně. Žádat mohou nejen organizace, ale i neformální týmy.
Více informací naleznete zde.

Ekologická pouť k bažině v Drnovicích jako vzpomínka na Antonína Bučka

Spolek Drnka a ZO ČSOP Veronica zvou na Ekologickou pouť k bažině do Drnovic – v sobotu 7. dubna od 14 hodin. Letos bude akce pojata jako skromná drnovická vzpomínka na krajinného ekologa, docenta Antonína Bučka, který býval pravidelným účastníkem. K jeho poctě bude věnována výstava fotografií z archivu časopisu Veronica „Krajinou“. V kulturním programu bude promítnut dokumentární film Ivana Stříteského Chvála bláznovství. Zahraje cimbálová muzika Veronica.
Více informací naleznete zde.

Velikonoční tvoření
22.3.2018 16:00 - 18:00, Hostětín, Připraveny budou tvořivé dílničky pro malé i velké spojené s Velikonocemi.
detail akce »
Přednáška: Arachnofauna tropických oblastí jihovýchodní Asie - přes Indočínu až po Malajský poloostrov (Klub přírodovědecký v Brně)
29.3.2018 16:00 - 17:30, Brno, Dům ochránců přírody, Panská 9, 3. patro, Ing. Ondřej Košulič, PhD. (Ústav ochrany lesů a myslivosti, Mendelu)
detail akce »
Jak snížit svoji uhlíkovou stopu a být energeticky soběstačnější?
7.4.2018 - 8.4.2018, Hostětín, Jak a proč snížit svoji uhlíkovou stopu? Efektivní využívání energie, obnovitelné zdroje, ... jak nám mohou pomoci? A jak se stát energeticky soběstačnými? Praktické rady a ukázky od těch nejpovolanějších...
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
14.4.2018 10:00 - 12:00, u Brna, Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese nedaleko Brna. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby. Na výsadbu srdečně zveme všechny přátele lesa a přírody. Sazenice jedle bělokoré budou k dispozici i na místě.
detail akce »
Studánky mezi Útěchovem a Jehnicemi
22.4.2018 09:00 - 12:00, Brno, Exkurze s odborníkem na studánky a prameny Rudolfem Pecháčkem.
detail akce »
Zahradní slavnost 2018
10.6.2018 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, aktivity pro děti.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 10 -18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?