Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
10. 4. 2018

O kolik musíme snížit spotřebu masa?

Celosvětová produkce a spotřeba živočišných produktů se musí snížit na polovinu, pokud se má lidstvo vyhnout nebezpečným dopadům změn klimatu a dodržet závazky plynoucí z Pařížské klimatické dohody. Živočišná produkce je již dnes zodpovědná za 14 % celkových emisí skleníkových plynů, což je téměř stejně jako celý sektor dopravy. Pokud se na stravovacích návycích lidí nic nezmění, bude zemědělství v příštích dekádách zodpovědné až za 52 % všech skleníkových plynů, celých 70 % přitom připadá na živočišnou výrobu. Vyplývá to z nové studie, kterou zveřejnila organizace Greenpeace. Studie také ukazuje, že nadměrná konzumace (hlavně červeného) masa vede podle lékařů k rakovině, srdečním chorobám, obezitě a cukrovce. Přechodem na převážně rostlinnou stravu tak pomůžeme klimatu i svému zdraví.
Organizace v nové kampani dále vyzývá vlády, aby podporovaly farmáře hospodařící udržitelným způsobem a nedotovaly průmyslovou výrobu potravin.
Více informací naleznete zde.

O kolik musíme snížit spotřebu masa?

Jak na dešťovku - kutilsky i přes dotace

V létě bude sucho. To už se ví. Ale řada z nás neví, jak se na to můžeme připravit a jak třeba zachycovat dešťovou vodu nejenom na zahradě, ale i v bytě či na balkóně. Nevíme, jak s vodou hospodařit, jak se bude sucho vyvíjet, co přesně můžeme udělat - a kde na to vzít peníze! Kdo neví a chtěl by vědět, ať přijede na seminář do Centra Veronica Hostětín 26. a 27. května. Dozvíte se řadu věcí teoreticky i prakticky (například i o kompostovacích toaletách).
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jak založit vlastní kompost?

Při zakládání kompostu je potřeba vybrat vhodné místo a kompostovací zařízení. Kompost by měl být situován tam, kde nebude vystaven přímému slunci a větru. Důležité je také plánované množství kompostovaného materiálu, pro menší zahrádky se nejlépe hodí plastové kompostéry o objemu asi 400 až 600 litrů. Pro větší zahrádky s větším množstvím kompostované trávy, listů a větví je nejlepší sestavení vlastního kompostéru, například z desek, plotovek apod.
Více informací naleznete zde.

Zasaďte vánoční stromeček do lesa – u Brna v sobotu 14. dubna

Koupili jste si na Vánoce jedličku v květináči? Určitě se jí u vás líbilo, ale teď se již těší domů, do lesa. Pojďte ji vysadit již v sobotu 14. dubna od 10 do 12 hodin u lesních školek Svinošice. Na místo vás dovede červená turistická značka z Vranova u Brna směr rozcestí U Jelínka (2 km mírným terénem). Kromě místa pro vysazení bude k dispozici i vybavení a drobné občerstvení.
Více informací naleznete zde.

Zveme na Urban Farming / Městské farmaření v Brně již ve čtvrtek

Nadace Veronica zve na přednášku britského hosta Dana Keeche o městském farmaření. Přijďte tento čtvrtek 12. 4. v 19 h na Panskou 9 v Brně a dozvíte se zajímavé zkušenosti s pěstováním potravin v různých evropských městech. V případě zájmu tlumočení zajištěno.
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica věnované půdě

V čerstvém čísle Veroniky se dozvíte, jak funguje živá půda. A zazní varování: Odnaučili jsme se s půdou a na půdě hospodařit. Půda degraduje, eroduje, ztrácí schopnost zadržovat vodu v krajině, navíc je voda znečišťována chemickými postupy. Průmyslové zemědělství tedy není efektivní ani trvale udržitelné, významně přispívá k oteplování a suchu, ohrožuje naši budoucnost.
Více informací naleznete zde.

Do jarního Ráječku s naší novou brožurkou

Přírodní rezervace Černovický hájek (neboli Ráječek) je posledním kouskem prastarého lužního lesa, který na území Brna máme. Tento krásný kout přírody je však stále ohrožován různým působením člověka – znečištěním, odpadky, ale i potenciální výstavbou. Proto jsme na jeho podporu vydali publikaci Černovický hájek – Dědictví lužní krajiny. Za dobrovolný příspěvek si brožurku můžete vyzvednout v Domě ochránců přírody, či si ji zdarma stáhnout z našeho webu. Bude vám dělat průvodce, až se do Ráječku, kde vás na jaře vítají dymnivky, blatouchy a medvědí česnek, půjdete podívat.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Slavností vyhlášení ankety Ropák roku, 27. 4. 2018 od 18 h v Brně. Počet místo letos velmi omezen. Podrobnosti brzy na http://www.detizeme.cz/

Kde domov můj? bez účtů a splátek, krásný a svobodný do 600 tis. kč. Termín: 21. 4. a 17.6 Praha; 14.4. Družstevná pri Hornáde (Slovensko). Informace: http://ekovesnice.cz/kalendar-akci
Letní škola přírodního stavitelství. Termín: 21.-28.7. nebo 28.8.-1.9. 2018. Informace, ceny, přihlašování: http://ekovesnice.cz/kalendar-akci

Vernisáž výstavy fotografií Jiřího Bartla: Ptactvo kolem nás
19.4.2018 16:00, Brno, Slavnostní vernisáž výstavy známého rousínovského ornitologa a fotografa ptáků v 16 hodin v galerii Domu ochránců přírody, Panská 9, Brno
detail akce »
Studánky mezi Útěchovem a Jehnicemi
22.4.2018 09:00 - 12:00, Brno, Exkurze s odborníkem na studánky a prameny. Navštívíme studánky Doležalovu a Tomečkovu a dále po toku i studánku Konšelovu. Pak přejdeme do údolí Rakovce ke studánce Pocta vodě a dále kolem nových jezírek k pumpě u Potomských.
detail akce »
Otevírání stezky Naokolo Hostětína (7. ročník)
22.4.2018 13:30 - 13:30, Hostětín, Sedmý ročník tradiční jarní procházky naučnou stezkou Naokolo Hostětína. Vycházka plná ptačího zpěvu, vůní a chutí.
detail akce »
Férová snídaně
12.5.2018 09:00 - 11:00, Hostětín, Společná snídaně v přírodní zahradě na netradiční oslavu Světového dne pro fair trade.
detail akce »
Kosa pro 21. století
26.5.2018 10:00 - 17:00, Hostětín, Když jste ve stresu (ale i v pohodě...), pokoste si zahradu vlastnoručně nakutou kosou :-) Naučíme vás to - a nejen to.
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
9.6.2018 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček. Při zoologické vycházce vedené RNDr. Mojmírem Vlašínem se dozvíte různé zajímavosti o plazech žijících na území Bílých Karpat.
detail akce »
Zahradní slavnost 2018
10.6.2018 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, aktivity pro děti.
detail akce »
Včelaření ve Warré úlu
16.6.2018 10:00 - 18:00, Hostětín, Vše, co jste nevěděli o včelách...
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - I.
8.7.2018 - 15.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9-18, sobota 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?