Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
9. 5. 2018

Hned dvě dobré zprávy pro klima

Zdá se, že už se konečně opravdu blíží konec doby uhelné. Belgická banka KBC vlastnící ČSOB se chlubila, že nefinancuje uhelné podnikání, ale její česká dcera měla donedávna výjimku a do těžby uhlí i do jeho spalování peníze investovala. To nyní skončí. Banka slíbila, že okamžitě ukončí podporu novým i stávajícím uhelným elektrárnám a dolům. Z již existujících investic se stáhne do roku 2023.
Mezitím největší Evropská pojišťovna Alianz oznámila, že v rámci snahy o snížení spalování fosilních paliv a podpory čisté energetiky s okamžitou platností přestává pojišťovat uhelné společnosti. Navíc vyhlásila, že přestane podporovat společnosti, které nesnižují své emise skleníkových plynů. Abychom předešli ničivým změnám klimatu, musí osm desetin evropských zásob uhlí zůstat nespáleno pod zemí. Pokud do uhlí přestaneme dávat peníze, jsme na dobré cestě toho dosáhnout.
Více informací naleznete zde.

Hned dvě dobré zprávy pro klima

Nominujte „svůj“ brněnský strom roku 2018

Do 31. května můžete nominovat stromy do 17. ročníku ankety Brněnský strom roku. Letos si chceme připomenout, že stromy jsou vlastně klimatizace města. Máte svého oblíbence, který svou širokou korunou v ulicích chrání lidi před úžehem? Zlepšuje mikroklima ve vašem vnitrobloku? Zve v parku k piknikovému posezení pod větvemi? Pak nám pošlete údaje o stromu (jméno, popis, umístění), fotografie a svůj kontakt na adresu marketa.honzova@veronica.cz. Navrhovatelé stromů, které postoupí do hlasovacího finále, odměníme věcnými cenami!
Více informací naleznete zde.

Přijeďte do Hostětína na Letní školu soběstačnosti, udržitelnosti a klimatu

Právě jsme spustili přihlašování na naši oblíbenou letní školu (22.-26. 8. 2018). Jako každým rokem, i letos vás čeká tým kvalitních lektorů a zajímavých témat. Budeme se zabývat posledním vývojem klimatu, uděláme v našich domácnostech energetickou revoluci, zjistíme, jak snížit svoji uhlíkovou stopu, pojedeme na exkurzi o soběstačnosti, povíme si něco o permakultuře a přírodní zahradě a potom si i uvaříme na ohni, co příroda dá. Těšíme se na vás. A kdo včas přijde, získá i slevu - takže neváhejte.
Více informací naleznete zde.

Zveme na „upcyklovanou“ módní přehlídku s aukcí módy pro přírodu

Nové šaty ze starých košil? Šik kabát z dědečkových obleků? Takovou „upcyklovanou“ módu můžete vidět už tuto neděli 13. května v Brně na přehlídce pořádané Nadací Veronica od 18 hodin v Impact Hubu na Cyrilské. Čtyři návrháři a dvacítka studentů textilní tvorby přijali výzvu a vytvořili z vyřazeného textilu z nadačních dobročinných obchodů zcela nové modely. Po přehlídce můžete modely dražit, výtěžek z akce rozdělí nadace na granty Společně pro přírodu na ochranu přírody a krajiny na jižní Moravě.
Více informací naleznete zde.

Trápí vás sucho? Používejte dešťovku. Na semináři vám řekneme, jak na to - kutilsky i přes dotace.

Chcete se setkat s někým, kdo má přehled o možnostech, dotacích a technologiích pro využívání dešťové vody a hledat společně řešení pro váš dům? Přijeďte na seminář do Hostětína, 26.-27. května 2018. Dozvíte se o dešťovce od A do Z. Například jak zachytit dešťovou vodu nejenom na zahradě, ale i v bytě na balkóně, jak s vodou hospodařit, jak se vyvíjí sucho. Získáte informace o dotacích. Zjistíte, jaká jsou technická řešení, jak v praxi sbírat a využívat nejenom vodu dešťovou, ale i odpadní recyklované vody v domácnosti. Můžete si přinést i vzorek vlastní vody na rozbor.
Více informací naleznete zde.

Férová snídaně
12.5.2018 09:00 - 11:00, Hostětín, Společná snídaně v přírodní zahradě na netradiční oslavu Světového dne pro fair trade.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní
15.5.2018 10:00 - 17:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - OBSAZENO
19.5.2018 10:00 - 17:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Kosa pro 21. století
26.5.2018 10:00 - 17:00, Hostětín, Když jste ve stresu (ale i v pohodě...), pokoste si zahradu vlastnoručně nakutou kosou :-) Naučíme vás to - a nejen to.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní s vůní bylin
3.6.2018 09:00 - 17:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové a tradičním bylinkářství. Pojďte se podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
9.6.2018 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček. Při zoologické vycházce vedené RNDr. Mojmírem Vlašínem se dozvíte různé zajímavosti o plazech žijících na území Bílých Karpat.
detail akce »
Zahradní slavnost 2018
10.6.2018 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, aktivity pro děti.
detail akce »
Včelaření ve Warré úlu
16.6.2018 10:00 - 18:00, Hostětín, Vše, co jste nevěděli o včelách...
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - I.
8.7.2018 - 15.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - II.
15.7.2018 - 22.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9-18, sobota 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?