Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
7. 6. 2018

Za klimatickou spravedlnost a čisté ovzduší bez výjimek

Vznikající vládní koalice si do programového prohlášení napsala snižování emisí skleníkových plynů a útlum uhelných elektráren, poslanci jejích stran ale ve sněmovně snahy o omezení výjimek pro staré uhelné elektrárny odmítli. Zdá se, že nejnutnějších změn se z nejvyšších pater politiky v nejbližší době nedočkáme.
Vyzýváme veřejnost, aby se do rozhodování o budoucí podobě české energetiky zapojila sama a žádala klimatickou spravedlnost a čisté ovzduší bez výjimek. Podporujeme všechny nenásilné občanské aktivity, které budou k prosazení potřebných změn směřovat. Zároveň se připojujeme k pozvání na druhý český Klimakemp, který pořádá občanské hnutí Limity jsme my od 27. června do 1. července 2018.
Více informací naleznete zde.

Za klimatickou spravedlnost a čisté ovzduší bez výjimek

Zahradní slavnost v Hostětíně zvládnete i poslepu. Přijeďte ale vlakem…

V neděli 10. června „nechejte oči doma“ a přijeďte do Hostětína na Zahradní slavnost, kterou pořádá Centrum Veronica ve spolupráci s nevidomými ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. Čekají vás zážitkové aktivity v přírodní zahradě – prohlídka poslepu, jazzový koncert nevidomých hudebníků, kavárna po tmě, ale i lektorované prohlídky přírodní zahrady, zahradní poradenství a řada dalších aktivit pro děti i dospělé. Prosíme vás: Nechte auto doma, přijeďte vlakem nebo na kole. V Hostětíně je nedostatek parkovacích míst a vede přes ni objízdná trasa. Mohlo by se stát, že nezaparkujete.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Pijte vodu ze studánek, spousta má kvalitní vodu

Nejen v letošním horku přijde vhod čerstvá voda ze studánek. Mapa studánek, vytvořená Ekologickým institutem Veronica, jich nabízí více než 1200. U drtivé většiny je uveden základní rozbor vody a všude jsou stručná shrnutí o kvalitě vody. Studánky na mapě pokrývají velkou část České republiky. Dobrá zpráva: velkou část roku je pitná voda ze 430 z nich, a jen určitou část roku je špatná voda ve 400 studánkách. Podívejte se na mapu, že nějaká z nich je poblíž vás.
Více informací naleznete zde.

Zveme vás na letní školu do Hostětína

Co o ní říkají minulí účastníci?
- S díky vzpomínám... nejsem si jist, jestli jsem od té doby měl příjemnější zážitky… (Petr).
- Moji drazí, ráda bych vám poděkovala, že jste tak krásně a nenásilně vstoupili do mého života. Ten týden v Hostětíně byl super a vždy, když doma klepu kosu, s vděčností a láskou na vás vzpomínám… (Hela).
- Co se nám po Letní škole podařilo? Máme osázenou a osetou zahrádku. Budeme stavět domečky pro čmeláky a škvoříny. Celý podzim jsme jezdili do práce na kole. Hned po návratu domů jsme vyměnili 2 žárovky za LEDkové. Máme sdílenou lednici pro okolní komunitu… (Lenka).
- Domácí úkol jsem si nezadal těžký - zkultivovat odvod ze střechy. Podařilo se to, takže 10m3 vody přispívá k letnímu zalévání. (Petr).
Chcete se s námi potkat také a získat inspiraci pro život šetrnější k planetě, s nižší uhlíkovou stopou? Neváhejte a přihlaste se na letošní ročník Letní školy.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Přihlaste svoji diplomovou práci se vztahem k životnímu prostředí a Jihomoravskému kraji a vyhrajte až 10 000 Kč. http://www.lipka.cz/soutez-diplomovych-praci

Ochrana údajů

Předpokládáme, že jste slyšeli o novém obecném nařízení o ochraně osobních údajů, které již 14 dní platí. Nařízení rozšiřuje náš platný zákon o ochraně osobních údajů. S našimi pravidly se můžete seznámit. Pro účely rozesílání elektronického zpravodaje RozVerky uchováváme pouze váš email. Nemáme vaše jméno, obec, profesi, osobní data, IP adresu, či jiné osobní údaje. Pokud RozVerky nechcete dále dostávat, můžete se na jedno kliknutí odhlásit. Odhlásit se můžete pochopitelně i kdykoliv v budoucnu, stačí kliknout na příslušný text v patičce každého zpravodaje. Můžete nám také kdykoliv napsat na email veronica@veronica.cz a vymažeme Vás obratem ručně.

Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
9.6.2018 10:00 - 14:00, Vlárský průsmyk, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček.
detail akce »
Jazzový zahradní koncert nevidomých hudebníků
10.6.2018 13:00 - 17:00, Hostětín, Klavírní koncert pod širým nebem. Nevidomý hudebník Honza Jareš, v doporovodu bicích, kontrabasu a baskytary. Na Zahradní slavnosti.
detail akce »
Den otevřených zahrad 2018
10.6.2018 14:00 - 17:00, Hostětín, Nedělní exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Včelaření ve Warré úlu
16.6.2018 10:00 - 18:00, Hostětín, Vše, co jste nevěděli o včelách...
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - I.
8.7.2018 - 15.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Tábor pro děti s diagnózou SMA a dystrofiemi - II.
15.7.2018 - 22.7.2018, Hostětín, Psychorehabilitace dětí a adolescentů s SMA a dystrofiemi. Téma: Tábor splněných snů.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi I. (pro děti ve věku 8 - 12 let)
23.7.2018 - 27.7.2018, Hostětín, Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán poutavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi II. (pro děti ve věku 5 – 8 let)
30.7.2018 - 3.8.2018, Hostětín, Vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán poutavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi III. (pro děti ve věku 3 - 6 let)
6.8.2018 - 10.8.2018, Hostětín, Rodiče, prarodiče, strýcové a tety - vydejte se do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat a užijte si společně se svými dětmi čas plný pohybu, tvoření, poznávání a legrace. Program (nejen) pro děti bude protkán zajímavou celotáborovou motivační hrou.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
29.8.2018 - 2.9.2018, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná botanická či zoologická vycházka. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 9-18, sobota 9-12.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?