Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
8. 1. 2019

Vážené a milé čtenářky, vážení a milí čtenáři elektronického zpravodaje RozVerky,
i v roce 2019 se budeme těšit na setkávání na rozmanitých ochranářských akcích, ekologických programech a pobytech, seminářích, workshopech, exkurzích, na stránkách časopisu Veronica i na monitorech a displejích. Příroda a životní prostředí naši společnou a trvalou pozornost, zájem a všemožnou péči zasluhují a potřebují. Veliké úsilí a odhodlání nás všech bude již napořád vyžadovat ochrana klimatu. Přejeme vám pevné zdraví a odvahu k velkým změnám.
Ekologický institut Veronica
Klikněte si pro PF ve větším rozlišení.

ww

Ekoporadna: Je celofán ekologický obal a jak s ním nakládat jako s odpadem?

Jak nejlépe třídit použitý celofán. Má smysl vyměnit malé plastové sáčky za sáčky celofánové? Celofán je tenká průhledná fólie, vyráběná z chemicky regenerované celulózy; celofán obsahuje pouze uhlík, kyslík a vodík. Jeho hlavní použití je balení potravin, jde ostatně o jeden z nejstarších průhledných obalových materiálů. Na rozdíl od jiných plastů se za působení půdních mikroorganizmů biologicky plně degraduje. Lze ho proto nechat rozložit v kvalitně provozovaném kompostu. Nelze o něm říci, že je to zda-li je ekologičtější než jiné obalové materiály. Kupř. kromě dřeva jako vstupní suroviny se při výrobě používá také toxický sirouhlík.
Více informací naleznete zde.

Zveme vás na vegetariánskou zabijačku – benefiční oběd s netradičním menu a cimbálovou muzikou

Benefiční oběd pro vaše chutě si budete užívat, ať jste či nejste vegetariáni a vegani. Připravili jsme pro vás potěšení, které vás zahřeje v žaludku, v nohách, v krku, ale i u srdce. Pro vaše chuťové pohárky a žaludky máme připravené pečlivě vyvážené menu o 7 chodech, zahrnujících například zabíjačkový vege-prejt, tatarák, (ne)škvarkovou pomazánku, zabíjačkovou polévku. V krku a nohách vás zahřeje nejenom vstupní přípitková slivovica, ale také cimbálová muzika Koménka, která bude odpoledne hrát. U srdíčka vás zahřeje pocit, že jste svojí účastí přispěli na dobrou věc. Výtěžek z této benefiční akce jde totiž na vybudování nového venkovního zázemí pro ekologickou výuku dětí v přírodní zahradě Centra Veronica v Hostětíně. Akce se koná v sobotu 19. ledna 2019 v Hostětíně.
Více informací naleznete zde.

Krajinou Podkarpatské Rusi: vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Těsně před Vánocemi vyšlo 4. číslo časopisu Veronica, které v loňském jubilejním roce – 100 let od vzniku Československa – připomíná trochu pozapomenutou pátou zemi naší první republiky. Ale v duchu našeho časopisu se více než dějinami a politikou zabýváme tamní krajinou, lidmi a přírodou. A nezapomněli jsme ani na obvyklé rubriky, verše apod.
Více informací naleznete zde.

O jarních prázdninách neseďte doma… přijeďte na pobyt do Hostětína

Mamky, taťkové, babičky, dědové - ještě nemáte plány na jarní prázdniny? Dopřejte dětem volnost pohybu na čerstvém vzduchu v krajině Bílých Karpat, osvěžující sněhové (doufejme) radovánky, netradiční hry motivované poutavým příběhem. Přijeďte tvořit - kulinářské dobroty, bylinkové čajíky a mastičky, drobnosti z ovčí vlny. Zacvičíte si ranní jógu pro rodiče s dětmi. Při pobytu v Hostětíně budete zkoumat přírodu, vydáte se na výlety do okolí a na různá zajímavá místa. Zábavný, naučný a tvořivý program je určen primárně pro děti ve věku 5 - 12 let a jejich (pra)rodiče.
Více informací naleznete zde.

Nechtěné dárky? Darujte je nadačním obchodům v Brně

Dostali jste pod stromeček víc věcí, než sami potřebujete? Přineste je darem do dobročinných obchodů Nadace Veronica v Brně. Obchody na Panské, Pekařské a Palackého přijímají darem všechny hezké, zachovalé, čisté, kompletní a prodejné věci - oblečení, boty, doplňky, knihy, bižuterii, dekorace, porcelán, keramiku, hračky... Výtěžek z prodeje rozděluje nadace na granty pro ekologické projekty. Loni si lidé v nadačních obchodech koupili skoro 60 tisíc věcí, které se tak dostaly dále do života. Letos to může být o něco více i díky vám.
Více informací naleznete zde.

Premiéra divadelní hry Díra aneb Inspektor Colleno to nevzdává (Brno, 23.2)

Divadelní uskupení Verdis uvádí 23. února 2019 v Huse na provázku světovou premiéru divadelní hry Díra aneb Inspektor Colleno to nevzdává - detektivní drama ze zásahu Inspekce životního prostředí autorů J. Ference a M. Vlašína. Lístky k zakoupení např. v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno.
Více informací naleznete zde.

Podepište petici Vraťme život do krajiny!

Naše krajina vymírá vinou příliš intenzivního hospodaření! Mizí sýčci, skřivani, koroptve, motýli, zajíci… Pokusme se o záchranu krajiny, dejme jasný vzkaz politikům, že chceme krajinu pestrou, plnou života! Podepište prosím petici pro ministra zemědělství!
Více informací naleznete zde.

Jarní prázdninový pobyt pro rodiče s dětmi 2019, 1. turnus
11.2.2019 - 15.2.2019, Hostětín, Kam na jarní prázdniny? Přece do Hostětína! Ať už se sněhem nebo bez...
detail akce »
Jarní prázdninový pobyt pro rodiče s dětmi 2019, 2. turnus
18.2.2019 - 22.2.2019, Hostětín, Kam na jarní prázdniny? Přece do Hostětína! Ať už se sněhem nebo bez...
detail akce »
Jarní prázdninový pobyt pro rodiče s dětmi 2019, 3. turnus
25.2.2019 - 1.3.2019, Hostětín, Kam na jarní prázdniny? Přece do Hostětína! Ať už se sněhem nebo bez...
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 4 termíny pro víkendový ovocnářský kurz
9.2.2019 - 3.3.2019, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 4x opakujeme (4 termíny, stejná náplň). Udělejte radost svým blízkým a darujte jim kurz jako dáreček :-)
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 11-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 11-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?