Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
19. 3. 2019

Připojte se k Hodině Země v sobotu 30. března

Hodina Země, celosvětový happening upozorňující přes deset let na problémy spojené se změnou klimatu, se koná v sobotu 30. března od 20.30 do 21.30. Symbolickým zhasnutím světel chceme vyslat jasný signál – člověkem způsobené klimatické změny jsou velmi vážný problém. Naléhavé varování publikovat nedávno Mezivládní panel pro klimatickou změnu, k rozhodným činům burcují studenti po celém světě, jejichž budoucnost klimatická změna ohrožuje. Ukažme alespoň symbolicky, že o problému nejen víme, ale také se chceme aktivně podílet na jeho řešení. K akci se v České republice letos připojilo už více než 80 obcí a přes 20 organizací. Připojte se jako jednotlivec, vaše organizace, firma i obec. Dejte si vlastní klimatický závazek, kterým inspirujete i ostatní.
Více informací naleznete zde.

Připojte se k Hodině Země v sobotu 30. března

Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala

Již třetí sezónu zahajuje semínkovna, kterou najdete v Ekologické poradně Veronica v centru Brna. S přicházejícím jarem znovu ožívá a sdílení a výměna semínek jen kvete. Přijďte se podívat i vy, přineste svá semínka, kterých máte nadbytek, a domů si na oplátku můžete vzít nějaká od ostatních zahradníků. Druhá naše semínkovna je umístěna v Centru Veronica Hostětín, dalších přibližně sto semínkoven působí po celé republice.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jaký zvolit filtr na vodu vhodný pro přípravu kávy a čaje?

Chtěli bychom si pořídit filtr na vodu pro přípravu kávy a čaje. Vidíme, že na trhu mnoho možností. Odborníci na kávu doporučují většinou filtrační konvice nebo filtrační patrony na kohoutek. Na trhu jsou prý i jiné možnosti, jako např. hornina šungit. Poradíte?
Použití filtru na vodu je závislé na kvalitě vody. Máte-li alespoň částečný rozbor vody a chcete z ní odstranit nějaké nečistoty, je potřeba přizpůsobit k tomu druh filtru. Vodárny na internetu uvádějí částečné složení, které je pro základní orientaci dostatečné. Máte-li vodu ze studny, doporučuji se zaměřit spíše na obsah dusičnanů, který může být v těchto případech větší. Zde pomůže specifické odstranění dusičnanů převedením na méně škodlivé chloridy některým iontovým filtrem. Šungit je druh aktivního uhlí a při zkouškách byl jeho vliv na obsah rozpuštěných látek ve vodě minimální.
Více informací naleznete zde.

V Hostětíně vzniklo Bludiště v přírodě. Srdečně vás zveme na jeho otevírání, 28. dubna 2019

Hostětín má novou unikátní turistickou atrakci - tematický terénní kvíz, při kterém se můžete i ztratit. Na osmi interaktivních stanovištích na zahradě a v lese se dozvíte nejenom spoustu důležitých informací o vodě, ale především 14 kvízových otázek, které vás dovedou buď k cíli nebo jinam. Přitom budete hledat a objevovat souvislosti v přírodě. Zkusíte si vlézt do potoka a zjišťovat kvalitu vody. Půjdete po stopách dešťové kapky nebo raka v divočině. Zjistíte, odkud se bere pitná voda, co vám přinese využívání dešťovky a jak na to. Budete bádat, odhalovat, tipovat, zjišťovat, hledat,… Bludiště slavnostně otevíráme v neděli 28. dubna 2019 a poté bude v celoročním provozu.
Více informací naleznete zde.

Bedřich Moldan: Civilizace na planetě Zemi

Představujeme novou středoškolskou učebnici profesora Bedřicha Moldana, emertního ředitele Centra pro otázky životního prostředí Karlovy univerzity. Neobyčejně přehledně, s velkým množstvím názorných schémat a grafů, shrnuje na necelých 180 stranách aktuální poznání v oddílech: Lidé na planetě Zemi, Planetární systém Země, Udržitelný rozvoj. Kniha nese jasné poselství k mladé generaci, která žije v epoše závratně rychlé globální změně. Slovy autora v předmluvě: „ ...snaží se zachytit nejdůležitější trendy, poukázat na rizika a příležitosti, pomoci připravit se na budoucnost.“
Více informací naleznete zde.

Světový den vody v Brně: přednáška a test vody ve studánkové poradně

Jak poznat, zda je voda ve studánce pitná? Co dělat pro zlepšení kvality vody ve vaší studni? Kdy je nejlepší si nechat udělat rozbor vody? Jak se dělá takový rozbor vody? U příležitosti Světového dne vody vás zveme na ukázku testování vody a přednášku o vodě od Rudolfa Pecháčka ze studánkové poradny Ekologického institutu Veronica. Akce se uskuteční 25. března od 18 hodin na Panské 9 v Domě ochránců přírody v Brně, vstupné 50 Kč.
Více informací naleznete zde.

Uzávěrka nominací novinářské ceny Ekopublika

Uzávěrka nominací novinářské ceny Ekopublika
Nepropásněte poslední možnost nominací environmentálních článků na novinářskou cenu Ekopublika. Nominovat je možné text publikovaný v českém jazyce, který pojednává o environmentálních tématech týkajících se České republiky, Evropy nebo světa. Uzávěrka nominací 31. března.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Od 5. do 7. dubna se v Praze konají Příběhy domů, seminář o přírodním stavitelství a exkurze po realizovaných stavbách. www.pribehydomu.cz

Nestihli jste letošní osvětové divadlo, Díra aneb Inspektor Colleno to nevzdává? Podívejte se na celý záznam z představení. https://www.youtube.com/watch?v=DZW4dHEz9Fc

Přírodní zahrada se probouzí - Voda v zahradě
21.3.2019 17:00 - 19:00, Mendelianum, Biskupský dvůr, Muzejní 1, Brno, Povídání o úsporném hospodaření s vodou v zahradě. Představení nápaditých řešení pro zachycování vody i zalévání zahrady. Osvědčené tipy, jak udržet vodu v půdě. Přednáší Hanka Rejmanová.
detail akce »
Přírodní zahrada se probouzí - Rostliny v zahradě
26.3.2019 17:00 - 19:00, Mendelianum, Biskupský dvůr, Muzejní 1, Brno, Přednáška zaměřená na pěstování rostlin ve smíšených kulturách. Vhodné kombinace zeleniny, bylinek a květin. Pěstování s ohledem na stanovištní podmínky. Osvědčené tipy jak předcházet únavě půdy, zelné hnojení a střídání plodin. Přednáší Dana Křivánková
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
13.4.2019 10:00 - 12:00, u Brna, Společná jarní výsadba vánočních jedliček v lese nedaleko Brna. Sraz všech stromků i jejich hostitelů a hostitelek je na místě výsadby. Na výsadbu srdečně zveme všechny přátele lesa a přírody. Sazenice jedle bělokoré budou k dispozici i na místě.
detail akce »
Studánková poradna
29.4.2019 15:00 - 17:00, Brno, Přijďte se zdarma zeptat na kvalitu vody ve  vodovodu, studánkách, pramenech, i na balenou vodu. Doneste si případně vzorek vody k otestování. Každý si odnese sadu map studánek Brna a okolí.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
20.5.2019 - 21.5.2019, Hostětín, Cílem 16. ročníku konference je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí. Podmínkou je zájem o téma venkova a krajiny. Konference poskytuje prostor pro mezioborové diskuse a společnou tvorbu.
detail akce »
Zahradní slavnost 2019
15.6.2019 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, aktivity pro děti.
detail akce »
Letní tábor pro rodiče s dětmi - I. (pro děti 7-12 let) - OBSAZENO, přijímáme náhradníky
29.7.2019 - 2.8.2019, Hostětín, A je to tady! Oblíbené pobyty s nabitým programem. Hry, tvoření, výlety, dobrodružství, napětí i relax. Všechno, co má nabídnout pravý tábor.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 11-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 11-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?