Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
15. 5. 2019

Nelétám.cz – podepište manifest

Rok života v České republice a týdenní dovolená v Indonésii mají přibližně stejný dopad na globální oteplování. Hlavním důvodem je letecká doprava, jeden zpáteční let. Letenky jsou přitom tak lákavě levné. Když přestanete létat, sníží se klimatická zátěž planety. Na příští dovolenou si v předstihu už letenky nekupte a vydejte se někam blízko. Přečtěte si a podepište manifest Ekologického institutu Veronica.
Více informací naleznete zde.

Nelétám.cz – podepište manifest

Ekoporadna: Co s bioodpadem v Brně?

Kam můžeme odevzdávat zdarma bioodpad, pokud nemáme vlastní zahrádku, kde bychom mohli mít vlastní kompost a ani nemáme žížalový kompostér? Ani v roce 2019 nefunguje svoz hnědých popelnic. Prozatím lze bioodpad zdarma odevzdávat do všech sběrných středisek odpadů, v Jundrově, Komíně a Žabovřeskách mohou využít službu mobilního sběru bioodpadu.
Více informací naleznete zde.

Letní škola v Hostětíně reaguje na nejaktuálnější klimatické dění

Není vám lhostejné, jak se nám bude žít a chtěli byste s tím něco udělat? Letní škola ochrany klimatu, soběstačnosti a udržitelnosti je tím pravým místem, kde můžete načerpat inspiraci i informace pro snížení vaší uhlíkové stopy a změnu života směrem k uhlíkové neutralitě. Kromě klimatických témat zabrousíme do jedlé divočiny, zjistíme, proč je sucho v krajině, jak správně stavět a hlavně se dozvíte, co s tím můžeme udělat. Pět nabitých dní na konci srpna, které vám můžou změnit život. To vše v partě podobně smýšlejících lidí, v krásném prostředí Bílých Karpat.
Více informací naleznete zde.

Přihlaste se na seminář Environmentální provoz domácností a institucí

Ještě je pár míst na semináři pro přípravu výukových programů i poskytování poradenství, který se koná od 9. do 11. září v Hostětíně. Cílem je seznámit na konkrétních příkladech s environmentálním poradenstvím, rozvinout znalosti ve vybraných oblastech environmentálního provozu institucí a domácností (škol, budov, úřadů, rodin). Nabyté poznatky budou využitelné jak v kvalitním poradenství, tak i ve výuce a osvětě, a to od nejmenších po seniory. Lektorují mj. MUDr. Miroslav Šuta a Yvonna Gaillyová. Pořádá Síť ekologických poraden STEP ve spolupráci s Pavučinou.
Více informací naleznete zde.

Brno: Zveme na přednášku Jak se recyklují plasty

Jak se recyklují plasty? Co se z recyklátů vyrábí? Jak funguje trh s odpadními plasty? Přijďte se dozvědět víc na přednášku Jiřího Gáška, který se plastům věnuje ve zpracovatelské firmě. Pořádá Nadace Veronica 21. května v Brně na Panské 9 v zasedací místnosti Domu ochránců přírody. Začátek v 18 h, vstup od 17.30. Vstupné dobrovolné.
Více informací naleznete zde.

Brno: Přijďte na promítání Ekostory a diskuzi

Dokument Ekostory mapuje dějiny českého ekologického hnutí a ochrany přírody od 50. do 90. let 20. století. Pořádá Nadace Veronica 27. května v Brně na Panské 9 v zasedací místnosti Domu ochránců přírody. Začátek v 18 h, vstup od 17.30. Vstupné dobrovolné. Po filmu diskuze s Mojmírem Vlašínem, který v dokumentu vystupuje.
Více informací naleznete zde.

Zvou vás jiní?

Sdružení Slamák vás zve na seminář Jak na stavbu slaměného domu a na sérii pěti workshopů - na stavbě slaměného domu v Rájci nad Svitavou. www.slamak.info

Bylinková procházka s bylinkářkou ze Žítkové
18.5.2019 09:00 - 16:00, Žítková, Žítková a bylinky patří neoddělitelně k sobě. Pojďte se něco naučit přímo od místní bylinkářky.
detail akce »
Exkurze do přírodních zahrad v Brně-Ořešíně
20.5.2019 17:00 - 19:00, Brno, Exkurze po přírodních zahradách v Brně-Ořešíně. Pojďte se podívat, jak jsou krásné, inspirativní a navíc ekologické. Hanka Rejmanová nás provede svojí roZPUSTiLOU zahradou a nevynecháme ani Ořešínský Tschurbes manželů Vlašínových.
detail akce »
Konference Venkovská krajina
20.5.2019 - 21.5.2019, Hostětín, Cílem 16. ročníku konference je vytvořit pracovní rámec pro setkávání odborníků z řad studentů i jejich odborně zdatných kolegů, kteří již prošli bohatou praxí.
detail akce »
Naokolo Hostětína - vycházka krajinou se sochami (8. ročník)
26.5.2019 13:30 - 17:30, Hostětín, Osmý ročník tradiční jarní procházky naučnou stezkou Naokolo Hostětína. Vycházka plná ptačího zpěvu, vůní a chutí.
detail akce »
Exkurze do přírodních zahrad v Brně-Ořešíně
8.6.2019 16:00 - 18:00, Brno, Exkurze po přírodních zahradách v Brně-Ořešíně. Pojďte se podívat, jak jsou krásné, inspirativní a navíc ekologické.
detail akce »
Bylinková procházka s bylinkářkou ze Žítkové
9.6.2019 09:00 - 16:00, Žítková, Žítková a bylinky patří neoddělitelně k sobě. Pojďte se něco naučit přímo od místní bylinkářky.
detail akce »
Zahradní slavnost 2019
15.6.2019 13:00 - 17:00, Hostětín, Velká oslava přírodního zahradničení. Exkurze, poradenství, ochutnávky, aktivity pro děti.
detail akce »
Dovolená pro rodiče s dětmi (pro děti 3-6 let)
12.8.2019 - 16.8.2019, Hostětín, Vyhledávaný pobyt pro rodiče s menšími dětmi.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 13-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?