Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
2. 7. 2019

Výroční zpráva: Podívejte se, co se nám v roce 2018 povedlo

Klimatická soutěž CO2 liga byla opět úspěšná. Zúčastnilo se jí na 60 škol z celé republiky a finální závěrečná konference byla v prostorách pražského Senátu velkolepá. • Pokračujeme v úzké spolupráci se skupinami handicapovaných občanů. Uspořádali jsme dva tábory pro děti s diagnózou spinální muskulární atrofie a svalové dystrofie a programy pro nevidomé a slabozraké. • Už po desáté jsme v České republice koordinovali Hodinu Země - celosvětový happening za ochranu klimatu. • Naše webové stránky měly za rok 794 tisíc zobrazení; z toho 272 tisíc tvořili návštěvníci zodpovězených dotazů ekologické poradny. • Naše dětská Stezka kapky vody dostala hlavní cenu za přínos k rozvoji EVVO ve Zlínském kraji v kategorii projekt EVVO.
Více informací naleznete zde.

Výroční zpráva: Podívejte se, co se nám v roce 2018 povedlo

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica – Zeleň mezi domy

Změna klimatu mění pohled na zeleň i ve městech. Už nám nevadí pokřivený strom, přerostlé houští či neposečený trávník. Stromy přináší stín, křoviny zmírňují proudění teplého vzduchu, travnaté plochy dokážou vázat vláhu. Přesto praxe v údržbě zeleně nereflektuje problémy dneška. Na to reagujeme články o správné technologii péče o zeleň, vlivu tepelných ostrovů na vegetaci či pozitivních účincích zeleně na lidské zdraví. Bojovat se suchem lze, jen musíme vědět jak.
Více informací naleznete zde.

Hledáme 20 statečných

Kdo se nebojí chránit klima a chce odvážně žít svůj život udržitelněji a soběstačněji, je vítán na Letní škole v Hostětíně. Setkáte se s našimi předními odborníky a dozvíte se, co pro to musíte udělat. Dotknete se nejen tématu sucha a uhlíkové stopy, ale i permakultury, využívání divokých rostlin, lesů, zachytávání dešťovky,… Čekají vás přednášky a diskuze, stejně jako praktické zážitky. Budete odjíždět s pocitem, že nejenom chcete něco udělat - ale už i víte co a jak. Vaše aktivita pro to, aby se nám na Zemi lépe žilo, získá nový náboj a smysl. Neváhejte tedy a přihlaste se. A pokud s sebou přivezete i kamarády, můžete získat hezké slevy.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Kam, co, kdy a jak sázet, ale také jak pečovat

Cypřiš na návsi - tvarovaný živý plot na okraji louky. Lípa u křížku - střemcha u potoka - mateřídouška na mezi. Že první skupina jsou příklady nevhodné a druhá je ukázkou vzorovou, je nasnadě. Ne vždy je ale situace tak jednoznačná. Pro správné rozhodnutí, co a kam vysadit, je dobré si uvědomit, do jakého prostředí rostlinu sázíme a co od ní očekáváme. Sázíme do volné krajiny či ve městě? Je místo zastíněné či plně osluněné? Je lokalita vlhká, suchá? Ráz místa výsadby a podmínky na stanovišti by měly být hlavní v rozhodování o charakteru výsadby.
Více informací naleznete zde.

Víkendové výlety do Hostětína – za sochami, moštem a přírodní zahradou

V Hostětíně máme až do září otevřeno každý víkend. Přijeďte si na mošt, posedět v přírodní zahradě Centra Veronica, projít se po naučné stezce Naokolo Hostětína, najít poklad, prohlédnout si ekologické projekty a sochy v krajině, zkusit projít Bludištěm anebo přijďte prostě jen tak… Rádi vám půjčíme (či prodáme s sebou) mapu okolí Hostětína s vyznačením naučných stezek. Nabídneme vám i pracovní listy, díky které vás zábavnou formou provedou ekologickými aktivitami v Hostětíně anebo jeho okolí.
Více informací naleznete zde.

Brno: Zveme na benefiční prázdninovou jógu pro stromy

Srdečně Vás zveme na další letní jógování na dvorku Nadace Veronica na Panské 9. Každé pondělí se na Vás budou těšit lektorky Yoga Lokah. Svou účastí přispějete na dobrou věc: na konci prázdnin věnujeme část výdělku na projekt Větvení, který se věnuje výsadbě a péči o stromy na Moravě. Cena za lekci je minimálně 100 Kč za lekci a max. dle Vašeho úsudku. Lekce budou probíhat od začátku července do konce srpna, v čase 18 – 19.15 h.
Více informací naleznete zde.

Spotřeba vody na výrobu plastů – oprava

Pozorný čtenář v minulých RozVerkách snadno odhalil naše pochybení. Spotřebu vody u výroby plastů jsem uvedli 1000krát větší. Spotřeba vody na výrobu dvougramového sáčku z mikrotenu má být asi 64 gramů. Na výrobu jedné menší PET láhve o objemu 0,5 litrů a hmotnosti 25 gramů je potřeba asi 1,65 litrů vody.
Více informací naleznete zde.

Letní škola ochrany klimatu, soběstačnosti a udržitelnosti 2019
23.8.2019 - 28.8.2019, Hostětín, Co se dnes děje s klimatem a proč studenti stávkují? Je to důležité? Ohrožuje nás to? Máme se o to zajímat a můžeme s tím něco udělat? Co s tím můžeme udělat? Jak můžeme snížit svoji uhlíkovou stopu a stát se soběstačnějšími? Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
28.8.2019 - 1.9.2019, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná botanická či zoologická vycházka. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Jablečná slavnost 2019
29.9.2019 11:00 - 17:00, Hostětín, Neděle 29. září bude v Hostětíně patřit jablkům, řemeslům a kultuře. Proběhne zde již 18. ročník Jablečné slavnosti. Nenechte si ji ujít.
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2019
27.9.2019 - 29.9.2019, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete využít váš volný čas smysluplně? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Brněnský biojarmark
5.10.2019 09:00 - 14:00, Brno, Již 28. ročník tradiční jihomoravské akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin. Biozelenina, biovíno, bioobčerstvení. Stánky neziskových organizací, osvěta o lokálních potravinách, jak poznat bio a nebio.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 11-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?