Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
3. 9. 2019

Skončeme dotování letecké dopravy!

Že z dopravy pochází nemalá část celosvětových emisí skleníkových plynů asi víte. Možná i víte, že v rámci osobní uhlíkové stopy, je doprava často významná položka a pokud létáte tak může být i většinová. A když jste s tím chtěli něco udělat tak jste určitě narazili na otázku, proč je často levnější někam doletět než tam dojet vlakem a proč se vlastně létá víc a víc, když bychom měli naopak emise skleníkových plynů snižovat.
Důvodů je, jak již to bývá několik, ale jedna z nich je poměrně překvapivá. Za letecký benzín se neplatí spotřební daň! Přitom za benzín či naftu, kterou tankujete do svého auta, nebo autobusu, zaplatíte z každého litru přibližně 14 korun na daních. Nelíbí se vám to a chcete s tím něco udělat? Podepište evropskou petici, ať pro letecký sektor skončí daňové úlevy. Získáme tak spoustu peněz na podporu udržitelnějších způsobů dopravy a do budoucna omezíme stále rostoucí emise z létání.
Více informací naleznete zde.

Skončeme dotování letecké dopravy!

Přijedete nám pomoct na Jablečnou slavnost do Hostětína? Hledáme dobrovolníky na neděli 29. září

Znáte Jablečnou slavnost v Hostětíně? Nabízíme vám jedinečnou možnost poznat ji JINAK - z pozice dobrovolníka. Zažijete zákulisí celé akce, potěší vás pocit z dobrovolnické práce, získáte nové přátele a pomůžete naší neziskové ekologické organizaci. Nepřijdete ani o bohatý program slavnosti. Vaši pomoc potřebujeme v neděli, ale přijet můžete už i v sobotu navečer. Pomůžete nám třeba při prodeji moštů, moučníků, kávy. Využijeme vás při prodeji vstupenek, tombole, hrátkách s dětmi, na parkovišti nebo na mnoha dalších stanovištích.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Do čeho si kupovat jídlo s sebou v restauracích a stáncích?

Jídlo s sebou či do ruky ještě donedávna znamenalo plastové krabičky a jednorázové plastové nádobí zabalené v igelitovém sáčku. Za rok se v ČR spotřebuje až 20 tisíc tun jednorázových obalů na jídlo. Jako alternativa se prodává nádobí papírové, bioplastové, a nádobí z cukrové třtiny. Vždy je ale lepší vzniku odpadu předcházet, v tomto případě využitím nádobí, které se využívají opakovatelně. Lze si nosit vlastní krabičky a jiné nádoby na jídlo a zajímavá je i nová možnost – tzv. nádobí v oběhu.
Více informací naleznete zde.

Druhý benefiční květinový bazar v Brně

Další květinový blešák v Domě ochránců přírody na Panské 9 už ve středu 18. 9.! Přijďte si pro novou pokojovku do své sbírky. Od 15 do 19 h budeme na dvorku Galerie TIC nabízet pokojovky, sukulenty a kaktusy z Jihomoravské komunitní nadace! Výtěžek z DOBROVOLNÝCH PŘÍSPĚVKŮ půjde na ekologický program v rámci konference Živý folklor Jihomoravské komunitní nadace - na přednášky o tradičních sadech, přírodních zahradách nebo historicky citlivém zateplování lidových staveb. Máte doma přebytečné kytky? Podpořte nás a vezměte je s sebou. Nebo namnožte ty, co vám rostou, a přineste je na akci! Někomu se jistě hodit budou.
Více informací naleznete zde.

Doporučujeme konferenci EVVO „Nasucho“ – 10. října v Brně

Konference bude zaměřena na sucho a klimatickou změnu, neboť v současnosti není naléhavější výzvy, na kterou by se měly environmentální výchova a poradenství zaměřit. Pojďme společně promyslet, kam má náš obor směřovat, abychom nezůstali NASUCHO. Akce je určena jak pracovníkům středisek a organizací zabývajících se environmentální výchovou nebo poradenstvím, tak i pracovníkům státní správy a samosprávy, pedagogům všech stupňů a typů škol, a další odborné veřejnosti. Spousta skvělých přednášejících. Ekologický institut Veronica je jedním ze spoluorganizátorů. Hlaste se rychle, počet míst je omezen, akce je zdarma!
Více informací naleznete zde.

Jablečná slavnost 2019
29.9.2019 11:00 - 17:00, Hostětín, Neděle 29. září bude v Hostětíně patřit jablkům, řemeslům a kultuře. Proběhne zde již 18. ročník Jablečné slavnosti. Nenechte si ji ujít.
detail akce »
Brněnský biojarmark
5.10.2019 09:00 - 14:00, Brno, Již 28. ročník tradiční jihomoravské akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin. Biozelenina, biovíno, bioobčerstvení. Stánky neziskových organizací, osvěta o lokálních potravinách, jak poznat bio a nebio.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
10.10.2019 - 13.10.2019, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná vycházka do krajiny. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Škola ochrany klimatu (nejen) pro pedagogy
11.11.2019 - 13.11.2019, Hostětín, Jak učit o klimatu? Jaké problémy máme a co nás čeká? A jak to můžeme řešit? Jak toto téma předávat ostatním - žákům, studentům i dospělým? Přijeďte nasát vědomosti a inspiraci do Hostětína.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 13-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?