Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
18. 9. 2019

Klimatická stávka tento pátek 20. září: Přidejme se všichni

Tento pátek proběhne první celosvětová klimatická stávka. Ke studentům, kteří stávkují již delší čas, se přidávají tentokrát všechny věkové skupiny. Je na čase ukázat, že řešení klimatické krize požadujeme všichni a dokážeme se za budoucnost postavit společně. Lze se připojit k průvodům studentů a spolu s nimi požadovat konec fosilních paliv a zastavení emisí CO2 nebo třeba jen na pár minut opustit práci, společně s kolegy zalít stromy a dát vědět svým známým a přátelům.
Klimatické stávky proběhnou na 6 kontinentech ve 120 zemích. Na stávku naváže na mnoha místech i u nás v České republice celý Týden pro klima.
Více informací naleznete zde.

Klimatická stávka tento pátek 20. září: Přidejme se všichni

Jablečná slavnost v Hostětíně se koná v neděli 29. září. Srdečně vás zveme.

Jablka na každém kroku a ve všech podobách - čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v přírodní zahradě sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících. Tématiku doplňuje řada ekologických workshopů, soutěže, tance a jóga, ovocnářská poradna a prodej starých odrůd ovoce, jarmark regionálních výrobců, řemeslné dílny, cimbálová muzika. Bohatý dětský program dělá z Jablečné slavnosti ráj pro děti… Přijeďte se podívat.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Je možné recyklovat CD a DVD

Je možné recyklovat kompaktní disky? Celkem často jsem dříve „cédéčka“ vypaloval a má doma nahromaděné kusy.
Kompaktní disky i DVD jsou složeny z plastu polykarbonátu, pokrytého tenkou vrstvou hliníku, popřípadě zlata, titanu a dalších látek, a proto je jejich recyklace složitější. Existují v zásadě dvě hlavní možnosti, jak se starými CD a DVD naložit. Je možné, že se finální recyklují, ale jisté to není.
Více informací naleznete zde.

Pomůžete nám při Jablečné slavnosti? Už nám chybí jen 20 párů dobrovolných rukou.

Jablečná slavnost v Hostětíně je vyhlášená mimo jiné i tím, že nám při ní pomáhá téměř stovka dobrovolníků. Akce se koná už příští neděli (29. září) a my stále ještě postrádáme pár pomocníků na neděli. Chcete se připojit a pracovat pro dobrou věc?
Více informací naleznete zde.

Tři dny nabité informacemi: Škola ochrany klimatu (nejen) pro pedagogy

Akce je určena především pro ty, kdo se chtějí o změně klimatu chtějí dozvědět co nejvíce a chtějí vzdělávat anebo vzdělávají děti či dospělé (například pracovníci ekocenter, pedagogové aj.). Ale mohou se zapojit i další zájemci. Představíme vám i nově vzniklý vzdělávací text a metodiku, jak o klimatické změně učit. Od 11. do 13. listopadu v Hostětíně. Přihlašování právě spuštěno, počet míst je velmi omezen.
Více informací naleznete zde.

Tisková konference nelétám.cz
25.9.2019 10:00 - 11:00, Brno, Představení manifestu Nelétám.cz. Letecká doprava je nejvíce poškozující způsob dopravy. Pokud budeme sami méně cestovat, sníží se množství těchto plynů, které vypouštíme. Jde o nutnou podmínku pro možné zastavení globálního klimatického rozvrat.
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2019
29.9.2019 07:00 - 18:30, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Brněnský biojarmark
5.10.2019 09:00 - 14:00, Brno, Již 28. ročník tradiční jihomoravské akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin. Biozelenina, biovíno, bioobčerstvení. Stánky neziskových organizací, osvěta o lokálních potravinách, jak poznat bio a nebio.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - s vůní bylinek
5.10.2019 09:00 - 16:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové a tradičním bylinkářství. Pojďte se podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně. Součástí je i bylinkový workshop a povídání s místní bylinkářkou.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
10.10.2019 - 13.10.2019, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - s možností návštěvy domku poslední bohyně
19.10.2019 10:00 - 16:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 13-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?